Istra je na popisu svjetskih top 8 destinacija za 2022. godinu: evo što posjetiti zimi

Istra je na popisu svjetskih top 8 destinacija za 2022. godinu: evo što posjetiti zimi

Razgledavanje srednjovjekovnih gradića, uživanje u šetnjama uz more, najljepši zalasci sunca, ulje, vino, tartufi i domaće pašte.. Istra je čarobna. I naravno, ne samo ljeti, kada se od gužvi jedva može opustiti. Istra je zimi znatno praznija, a to nikako ne znači dosadna. Zimi možete pronaći pravi mir, uživati u prirodi samo za sebe, razgledavati znamenitosti i napuniti baterije.

Top svjetska destinacija za 2022.

U novom zimskom izdanju popularnog američkog travel časopisa Ultratravel, Istra je proglašena jednom od top 8 svjetskih destinacija koje putnici trebaju posjetiti u 2022. godini. Destinacije diljem svijeta koje bi se također trebale naći na radaru čitatelja ove godine su i Cape Town, Hong Kong, New York, Kyushu, Valencija, Oslo i Nashville. Autorica Lauren Ho naglasila je kako je Hrvatska poznata po dalmatinskim gradovima kao što su Dubrovnik i Split, kako se Istra tek u posljednjih nekoliko godina uspjela probiti na travel sceni, a sada već osvaja sve titule. Istaknula je da se Istra ističe po raštrkanim gradićima na brežuljcima, izvanrednim autohtonim namirnicama i gastronomskim specijalitetima, obalom i izvrsno organiziranim biciklističkim turama. Ultratravel je inače časopis namijenjen imućnim svjetskim potrošačima, odabranoj skupini luksuznih putnika, a karakterizira ga visoka kvaliteta fotografija i sadržaja.

Što u Istri posjetiti zimi?

Kao jedna od ultimativnih destinacija, Istra je u ljetnim mjesecima toliko krcata stranim turistima, ali i domaćim posjetiteljima, da se od gužvi jedva prolazi ulicama. Iako i to ima jednu posebnu čar, Istru je možda pametnije posjetiti izvan sezone, kako biste zaista mogli istražiti sve njene ljepote i u miru uživati u prirodi, suncu i moru. Donosimo neke od najljepših istarskih destinacija koje treba posjetiti, a smatramo da se to zbog njihove popularnosti puno više isplati učiniti prije ili poslije ljeta!

Rovinj

Jedan od turistički najzanimljivijih gradova u Hrvatskoj, mali i šarmantan Rovinj nikako ne smijete zaobići. Simpatične uske ulice, kamene ceste, šarene kuće i restorani s terasom koja je doslovno tik uz more nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Rovinj je obavezna destinacija za sve gastro entuzijaste jer od nedavno ima čak dva restorana s Michelinovim zvjezdicama; Monte i Agli Amici. Uz njih, naravno, ima i mnogo drugih fantastičnih restorana, barova i hotela. Obilazak starogradske jezgre, penjanje na zvonik crkve sv. Eufemije, zaštitnice Rovinja, te posjet Crvenom otoku pamtit ćete još dugi niz godina. Napravite izlet do Limskog kanala, zaštićenog prirodnog rezervata, i uživajte u svježim morskim plodovima u jednom od restorana. Oko Rovinja pronaći ćete i male OPG-ove s domaćim vinima, uljima i drugim namirnicama koje svakako vrijedi probati. Doživljaj cijelog grada potpuno je drugačiji u ljetnim mjesecima, kada od gužvi neke ljepote nije moguće doživjeti na jednak način.

Vodnjan

Prekrasan mali Vodnjan grad je murala, maslinovog ulja, kažuna i uvijek prijateljski raspoloženih domaćina. Ako vas put odvede u Istru, Vodnjan je destinacija koju ćete poželjeti posjetiti. Grad obiluje umjetničkim ekspresijama vidljivim na preko 40 murala. Oslikane zgrade čine cijeli grad jedinstvenim, tako što ne možete vidjeti na niti jednom mjestu. Vodnjan je također dom kažuna, tradicionalnih istarskih okruglih kućica, odnosno poljskih skloništa napravljenih od suhozida, koji su uvršteni na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Vodnjan je poznat po najvećoj koncentraciji kažuna i suhozida u Istri. Vodnjan je i središte EDMU (ekstra djevičanskog maslinovog ulja) u Istri. Velik broj proizvođača rado će vas ugostiti u svojim uljarama, podijeliti s vama svoje znanje, a moći ćete degustirati i kupiti neka od najboljih maslinovih ulja na svijetu.

Pula i okolica

Kulturno središte Istre, ujedno i najveći istarski grad je Pula. Najpoznatiji simbol grada je pulska Arena, jedan od najbolje očuvan rimskih amfiteatara koji svaki put oduzima dah, koliko god puta posjetili Pulu. Veličanstvena Arena jedan je od razloga za posjet zimi; umjesto ogromnih redova za turističko razgledavanje oko Arene, dočekat će vas kafići koji će uvijek imati slobodnih mjesta. Tako možete popiti kavu na suncu tik do veličanstvene Arene što je zaista poseban doživljaj, kao da imate cijelu Arenu samo za sebe. Istražite muzeje i restorane, prošećite plažama na Verudeli i posjetite Galebove Stijene. Prizori u šetnji su prekrasni, a kada ogladnite uputite se u neki od restorana s domaćom istarskom kuhinjom. Probajte pljukance ili fuže s tartufima, maneštru, divljač ili morske plodove, domaće vino i rakije.

Vrijedi posjetiti i Rt Kamenjak koji je prekrasan u svako doba godine, a potpuno je drugačiji bez stotina kupača. Najljepši zalasci sunca su upravo tamo, pa napravite piknik i uživajte u morskom zraku i prizoru ispred sebe. U okolici Pule smjestila se predivna Fažana, malo ribarsko mjesto koje gleda ravno na Brijune, a ima najbolji sladoled i burgere u cijeloj Istri.

Foto: Instagram, Marija Laća, Unsplash

Učitati još
Zatvori