Island hopping po Hrvatskoj dok je još špica sezone

Island hopping po Hrvatskoj dok je
još špica sezone

A post shared by Nathan Landers (@itsnedkelly) on

Island hopping svjetski je trend na obalnim zemljama u ljetnoj sezoni. U Hrvatskoj se iz godine u godinu sve više popularizira. S obzirom na broj otoka kojima se možemo pohvaliti, točnije njih oko 1240, to je logičan korak za razvoj turizma.  U prijevodu island hopping značilo bi putovanje morem u nekoliko navrata, tj. ruta između otoka. Za razliku od tradicionalnog putovanja prijevozom s jedne lokacije na drugu te ostanka na njoj.

Ako se odlučite za island hopping avanturu ovog ljeta, najbitnije je unaprijed planirati rutu kretanja. Iako linije operiraju tijekom cijele godine, između otoka trebate uskladiti brodove. Hrvatski otoci nacionalno su blago, a island hopping idealan način za upoznati otočne običaje, kulturu i gastronomiju. Neke od najljepših prirodnih ljepota i zaštićenih spomenika prirode nalaze se upravo na otocima. U nastavku pogledajte najljepše rute za island hopping u Hrvatskoj dok je još špica sezone.

PRIJEVOZNA SREDSTVA ZA ISLAND HOPPING

Logično je da se otoci obilaze morskim linijama, a vrsta i veličina prijevoznog sredstva je na vama. Najveća hrvatska pomorska linija za prijevoz je Jadrolinija, koja na raspolaganju nudi brojne opcije. Trajekti variraju u veličini ovisno o sezoni te je njima moguće prevesti vozilo s kopna na otok. Opremljeni su barovima, restoranom, kafićem i palubom. Katamarani prijevoze putnike, a bicikl možete povesti uz nadoplatu. Manji katamarani na lokalnim linija prevoze samo putnike, prednost im je što su brzi, pa se s toga zaustavljaju na više odredišta. Kapetan Luka vozi na ruti od Rijeke do Splita linijom brzih katamarana, a G&V Line vozi katamaranima između Dubrovnika i okolnih otoka. Na njihovim stranicama pogledajte mape i rasporede linija.

Osim organiziranog javnog prijevoza, postoji i luksuznija strana island hoppinga. Naime, postoji mogućnost da manje grupice i društva unajme jedrilicu ili brod sa skiperom, te tako u intimnijoj atmosferi vrludaju između otoka. Smisao island hoppinga je uživanje u avanturi putovanja te kombinaciji različitih prijevoznih sredstava.

KVARNERSKA RUTA

RIJEKA –  ZADAR

Istraživanje Kvarnerskog zaljeva idealno je započeti u prekrasnoj Istri, ali opciju polaska imate i iz Rijeke. Nakon razgledavanja pulske arene i doživljaja talijanskog utjecaja u regiji, ukrcajte se na katamaran i zaplovite prema Malom Lošinju. Sljedeći na redu je otok Cres, a dodatne stanice pristajanja su uvala Susak i otok Ilovik. Brzi katamarani i nekoliko linija vode do Zadra. Živopisni grad okružen zidinama i srednjovjekovnim crkvama, živahan je u svako doba pa ćete navečer imati dobru zabavu ako rezervirate smještaj u gradu. U svakom mjestu imate priliku stati, prošetati ili isprobati koji restoran, ovisno o vašem tempu i planu puta. Vodite računa kada isplovljavaju posljednji brodovi večernjih linija.

RIJEKA – PAG

Druga ruta započinje u riječkoj luci dvosatnom vožnjom katamaranom prema prekrasnom otoku Rabu, poznatom po pješčanim plažama, plićacima i lijepim pejzažima te mirnijem stilu života. Ako se zadržavate nekoliko dana na otoku, predlažemo kupanje, planinarenje i bicikliranje po otoku prije nastavka putovanja. Sljedeća stanica je Novalja na otoku Pagu. Tu će vas dočekati malo drugačija atmosfera od one na Rabu. Plaža Zrće već godinama je na glasu kao party destinacija za ljubitelje glazbe iz cijelog svijeta. Ako pretjerate sa zabavom možete se brodom vratiti nazad za Rijeku ili svoju rutu nastaviti busom do Zadra. Idete li obratnom putanjom iz Splita, konekcija sa Zadrom ne postoji pa ćete morati koristiti prijevoz na kotačima. Vožnja autobusom traje oko 3 sata.

JUŽNOJADRANSKA RUTA

A post shared by Apollo Norge (@apolloreiser) on

BRAČ – HVAR

Na ovoj ruti ne postoji direktna linija pa ćete island hopping iskusiti kombinacijom barem dva prijevozna sredstva. Dvije su opcije prelaska, a obje su u trajanju nešto manje od tri sata.

  1. Nakon razgleda Supetra i Bola na otoku Braču ukrcajte se na trajekt (možete prevesti i auto) u luci Sumartin u smjeru Makarske. Trajektna linija aktivna je cijelu godinu, a u ljetnoj sezoni isplovljava pet puta na dan. Ovo putovanje trajat će oko sat vremena. Raspored vožnje Supetar – Makarska pogledajte na službenim stranicama Jadrolinije. Po iskrcavanju vožnja do Drvenika traje oko pola sata, s obzirom na veličinu i ponudu mjesta, putnici se uglavnom upute na drugi trajekt. Linija iz Drvenika do luke Sućuraj na Hvaru traje dodatnih 35 minuta i operira tijekom cijele godine. Sućuraj je maleni gradić udaljen sat vremena vožnje od centra Hvara. Osim isprobavanja vrhunske gastronomije, noćnog života i zabava na plaži, obavezna je šetnja do tvrđave s koje se pruža pogled na pučinu i Paklene otoke.

  2. Moguće je vratiti se za Split iz luke Supetar, a potom  se ukrcati na trajekt za Hvar. Ako se odlučite za ovu putanju obavezno posjetite Dioklecijanovu palaču, galeriju Ivana Meštrovića i urbanu splitsku rivu. Dnevni raspored nudi vam sedam termina plovidbe u trajanju od dva sata. Po dolasku na Hvar u luku Stari Grad automobilom ili busom potrebno je pola sata do centra Hvara.

SPLIT – BRAČ

Za ovu rutu početna točka vam je trajekt iz Splita u smjeru Supetra. Brač je svjetski poznat po bračkom kamenu od kojeg su sagrađene neke od svjetskih građevina poput Bijele kuće i parlamenta u Beču. Osim toga jedna od najpoželjnijih svjetskih plaža nalazi se ovdje. Zlatni Rat na Bolu nezaobilazno je mjesto svakog posjetioca otoka. Specifičnost plaže je da njezin rt mijenja oblik ovisno o vjetrovima i morskim valovima. Katamaranske linije prevest će vas s Bola do luke Jelsa na Hvaru. Jednosatna linija plovi tijekom cijele godine, a s Bola isplovljava u ranim jutarnjim satima te uplovljava za Split poslijepodne.

A post shared by Apollo Norge (@apolloreiser) on

SPLIT – DUBROVNIK

Neke od najljepših i najpoznatijih destinacija stisnute su poprilično blizu na samom jugu Dalmacije. S toga ne čudi da je koncentracija turista ovdje najveća pa su se i pomorske linije morale češće organizirati. Ljetni katamarani povezuju rutu između Splita i Bola, zatim Makarske, Korčule, Mljeta te na kraju Dubrovnika. Udoban i brz prijevoz osigurat će vam maksimalno uživanje u razgledavanju obale iz druge perspektive. Nacionalni park Mljet nezaobilazna je stanica island hopping putovanja na ovoj ruti. Karte možete kupiti online ili na kioscima Pomena i Polače. Autima pristup nije dozvoljen pa ćete se do Malog i Velikog jezera prošetati ili unajmiti bicikl. Ponesite kameru, prirodnih ljepota ne nedostaje, a na sredini Velikog jezera nalazi se prekrasan benediktinski samostan.

NEKOLIKO SAVJETA ZA BEZBRIŽNO PUTOVANJE

Izvan ljetne sezone, kartu ćete lako nabaviti na kiosku prije samog polaska. S obzirom na to da island hopping iziskuje planiranje unaprijed pametno je voditi računa o redovima i gužvama. Jadrolinija omogućuje online rezervaciju, ali ne na dan putovanja. Ona također ne garantira da će vas na trajektu uz kupljenu kartu čekati i mjesto, stoga je bolje da dođete što ranije pogotovo ako ukrcavate i auto. Većina brodova ima javni WiFI, a što se tiče utičnica, poprilično brzo se zauzmu pa je dobro ponijeti mobilni punjač sa sobom. Splitska luka jedna je od najprometnijih i najvećih, pa osigurajte dovoljno vremena za snalaženje s kojeg pristaništa isplovljava vaš brod. Kao što smo spomenuli razgledavanje i putovanje otokom idealno je na biciklu. Dodatno mjesto za njega plaćate između 16 i 62 kune, a iznajmiti ih možete gotovo svugdje. Obavezno nanosite kremu za sunčanje, stavite šešir i ponesite bočicu vode. Pripremite mobitel za puno fotkanja i ne zaboravite tagirati #croatiafulloflife.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori