Donosimo najbolji i najjeftiniji način za putovanje cijelom Europom
Donosimo najbolji i najjeftiniji način za putovanje cijelom Europom

Donosimo najbolji i najjeftiniji način
za putovanje cijelom Europom

Ljeto je idealno vrijeme za avanturu, to je ujedno i razdoblje u kojem imamo i najviše slobodnog vremena. Bilo da nam završava akademska godina ili nam počinju godišnji odmori, ljeti uvijek planiramo neku novu avanturu – koja najčešće uključuje predivne destinacije. No, najčešće smo suočeni s teškom odlukom odabira tek jedne do dvije destinacije koje ćemo obići te godine. Na tu odluku utječe trajanje našeg godišnjeg odmora i financijsko stanje – odnosno, dosta je teško uskladiti ove dvije komponente.

Tračnicama po Europi

Postoji jedan način kako obići više destinacija po Europi, a da istovremeno uživate i uštedite! Interrail željeznička karta omogućuje vam putovanje vlakom po cijeloj Europi. Mnogi kažu da je putovanje vlakom u jednu ruku najbolja opcija – iz udobnosti svoga sjedala promatrate prekrasne krajolike kroz koje prolazite. Osim što uživate u prekrasnim krajolicima tijekom putovanja dobra željeznička povezanost Europe može vas u svega nekoliko sati odvesti s jednog kraja na drugi. Interrail željeznička karta dolazi u raznim opcijama, a idealna je za sve mlade ljude. Točnije, mladi od 12 do 27 godina plaćaju posebnu, sniženu, cijenu mjesečne karte. Naravno, i oni stariji od 27 godina mogu kupiti kartu, no ona će tada biti nešto skuplja.

Način na koji Interrail karta funkcionira je sljedeći – kupnja karte osigurava vam mjesec dana putovanja unutar Europe (rutu određujete sami), a s obzirom da vrstu karte određen je i broj destinacija. Dakle, među najpopularnijim opcijama nalaze se 7 destinacija, odnosno 7 dana unutar mjeseca u kojima možete putovati vlakom, po cijeni od 250 eura. Zatim, 5 destinacija po cijeni od 212 eura i 4 destinacije po cijeni od 185 eura. Planiranje ovakvog putovanja u jednu ruku je zaista zabavan, ali i težak posao. Upravo zbog toga donosimo vam par ruta koje možete istražiti.

 

Magična Italija na tračnicama

Opće je poznato kako Italija ima iznimno dobru željezničku povezanost, a uz pomoć Interrail karte ne morate imati posla sa zasebnim bukiranjem karata i stajanja u redu. Jednom kada kupite kartu ona vrijedi za sve vaše destinacije, a Italija bi svakako trebala biti jedna od njih. Postoji mnogo gradova koji Italiju čine doista magičnom zemljom, a jedan od njih je i Rim. Stoga, predlažemo da svoje putovanje započnete baš u srcu Italije. S Juga Italije pametno je zaputiti se prema sjeveru, točnije Firenci koja je vlakom udaljena samo sat i pol od Rima. Firenca, rodno mjesto renesanse, očarat će vas bilo da ste ljubitelj umjetnosti, povijesti ili samo znatiželjni pustolov.

Nezaobilazan dio talijanskog putovanja je Venecija – jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, koji obećava da će šarmirati baš svakoga, a vlakom vam treba svega dva sata. Kada smo se popeli na sami sjever Italije valja posjetiti i Veronu, grad ljubavi. Verona se ističe kao rodno mjesto ultimativne romantične tragedije ‘Romeo i Julija’, a nalazi se na svega sat vremena udaljenosti od Venecije.

Od sjevera prema jugu na tračnicama

Ako ste fan srednje i sjeverne Europe onda je ovo putovanje za vas! Započnite svoje putovanje u Amsterdamu čije ulice možete proći biciklom, a kanale brodom. Na samo dva sata željezničke udaljenosti smjestio se Brisel – poznat po dobrom noćnom životu i još boljim belgijskim slasticama. Osim belgijske čokolade i belgijskih vafla, vrijedi se počastiti i craft pivom prije odlaska na sljedeću destinaciju. Nakon dobrog provoda zaputite se u grad ljubavi, Pariz, koji se također nalazi na udaljenosti dva sata od Brisela. Eiffelov toranj, Arc de Triomphe, Notre-Dame i Sacré-Cœur Bazilika samo su neke od znamenitosti koje jednostavno morate posjetiti u Parizu. Nakon Pariza sljedeća destinacija je pravi mali dragulj Švicarske, Bern. Ovaj grad osvojit će vaša srca i poželjet ćete ostati u njemu. No, vrijeme je za kraj putovanja, a on nas vodi u Firencu. Iako vožnja vlakom iz Berna do Firence poduže traje, krajolik koji usputno gledate vrijedan je svake minute.

Amsterdam
Pariz
Bern
Bern

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli pri planiranju vašeg sljedećeg putovanja, a sve informacije od Interrail putovanjima možete pronaći ovdje.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori