INSTA(NT) TRAVEL: Nerazvikani biser Zagorja koji pod snijegom izgleda posebno lijepo
INSTA(NT) TRAVEL: Nerazvikani biser Zagorja koji pod snijegom izgleda posebno lijepo

INSTA(NT) TRAVEL: Nerazvikani biser Zagorja koji pod snijegom izgleda posebno lijepo

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti. Zima je idealna za osvajanje planinskih vrhova koji pod snježnim ogrtačem zaista izgledaju bajkovito.

Ubrzani tempo života, stres, gužve i svakodnevne situacije utječu na naš život, iscrpljuju nas i utječu na način na koji funkcioniramo. Kako bilo, mnogi pribjegavaju raznoraznim tehnikama kako bi se opustili, a ništa nije lakše od lagane šetnje ili vikenda u prirodi, daleko od gužvi, prometa i pretrpane gradske špice. Promjene su ovo koje veselo pozdravljamo. Hrvatska obiluje mjestima na kojima možete šetati ili planinariti te na taj način kvalitetno provesti vrijeme. Ovoga  Ivanščica nas je osvojila svojim zimskim izdanjem.

Šetnja planinom

Ivanščica ili Ivančica je najveća i najviša planina Hrvatskog zagorja, a s istoimenim vrhom koji se nalazi na 1061 m je najviša planina u Hrvatskoj sjeverno od Save. Idealna je za šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave. Svi prilazni putevi podjednako su pogodni za uspon, ali imajte na umu da su razmjerno dugi.

Izlet u prirodi

Čak šest planinarskih staza vodi do vrha Ivanščice, pa možete odabrati onu koja vam se čini najprimjerenija. Kad stignete do vrha, možete odmoriti i uživati u pogledu. Naime, uz Planinarski dom Pasarićeva kuća, na vrhu Ivančice nalaze se i dva vidikovca. S manjeg vidikovca Stričevo pruža se pogled prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju, a za sunčanih dana seže do Kamniških i Julijskih Alpi u Sloveniji. Veći vidikovac Piramida, visok je 10 metara, ali će se uspon na njega isplatiti.

Dobro je znati i da Ivanščica obiluje izvorima pitke vode, a najviši je Mrzljak na koji ćete naići ako krenete preko Ivanca i Prigorca do vrha (ovaj put traje 2-3 sata).

Foto: Instagram Siniša Slukan (@slukii)

Učitati još
Zatvori