INSTA(NT) TRAVEL: Vikend izlet za ljubitelje gastronomije i aktivnog odmora
INSTA(NT) TRAVEL: Vikend izlet za ljubitelje gastronomije i aktivnog odmora

INSTA(NT) TRAVEL: Vikend izlet za ljubitelje
gastronomije i aktivnog odmora

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti.

S lijepim danima u rujnu i listopadu tražimo sve više kratkih vikend destinacija za iskoristiti dan u blizini Zagreba. Slovenske vinske regije već nas godinama osvajaju vrhunskim vinima, modernim vinarija i predivnom prirodom. Daleko najpoznatija i najbolja regija poznata po proizvodnji vina u Sloveniji su Goriška Brda. Cijeli kraj Brda oduševit će vas nepreglednim nasadima vinove loze, u koje se savršeno uklapaju moderne vinarije, a kvaliteta vina je neupitna. Brda su idealan izlet za svakog ljubitelja vina i one koji će to tek postati.

Predivni krajolik prepun vinograda

Goriška Brda nalaze se uz samu granicu s Italijom. Mjesto je to gdje se spajaju Alpe i Mediteran, klimatski gotovo idealno područje za razvoj i uzgoj vinove loze, obiluje suncem i toplim danima. Osim vina, Brda su poznata i po voćarstvu, a najviše se uzgajaju trešnje, breskve, masline, smokve i sve mediteransko voće.

Ponos Goriških Brda je Rebula. Autohtona sorta grožđa u čaši je zlatno-žute boje. Goriška Rebula poznata je širom svijeta, a pogodna je ne samo za svježa vina već i za odležavanje. Na Brdima ćete probati i domaća i internacionalna vina – Tokaj, Chardonnay, Pinot, Merlot i Cabernet neka su od najzastupljenijih sorti.

Najbolji slovenski vinari

Vinari već godinama zajednički razvijaju regiju i promoviraju tradiciju vinogradarstva i vinarstva koja ovdje traje još od antičkih vremena. Značajniji razvoj regije počinje 80-ih godina prošlog stoljeća, a doslovno svaka vinarija i podrum u koji odete će vam ponuditi nešto posebno – bilo da je to iskustvo, vrhunsko vino ili cjelokupni doživljaj. Pioniri goriškog vinarstva koji još uvijek privlače najviše posjetitelja su svakako vinari Marjan Simčič, Aleš Kristančič-Movia, Vinarija Zanut, vinarija Štekar. Bez obzira koje vinarije posjetite, u svakoj ćete slušati priče o bogatoj povijesti proizvodnje vina ovog kraja, o zajedništvu i razvoju koji u Brdima traju godinama, a kako sami kažu, tek su počeli s cijelom pričom.

Klet Brda je najveća slovenska vinarija s godišnjom proizvodnjom od oko šest milijuna butelja. Njihov ogromni vinski podrum nalazi se odmah podno tvrđave Dobrov, a u vlasništvu je zadrugara, odnosno 400 obitelji iz okolice koje zajedno sudjeluju u radu vinarije. Vinarija Marjana Simčiča priča je o obitelji i predanosti. Šest generacija proizvode vina koja se danas izvoze po cijelom svijetu, a poseban su trud uložili u promociju cijele regije. Spojem tradicije i modernog pristupa proizvode vina od svih sorti koje rastu na Brdima, a inovativnošću stvaraju posebne i numerirane linije.

Vinarija Ščurek jedna je od najpoznatijih u ovom kraju. 60% njihove proizvodnje čine bijela vina, a dio vinograda se pak nalazi na talijanskom teritoriju. Ščurekovi su vjerni svježim, ali i dalje punim vinima. U ovoj vinariji iznimna se pažnja pruža autohtonim sortama, pa su ponosni na mješavine bijele i crne Stare brajde te kupažama koji se prodaju pod imenima UP i Kontra. Na predivnoj terasi Vinarije Movia doživjet ćete poseban doživljaj Goriških Brda. Korijeni vinarije sežu u početak 18. stoljeća, a obitelj Kristančič danas brine o 30 hektara pograničnih vinograda i proizvodi neka od najboljih slovenskih vina. Važno je napomenuti da za gotovo svaku vinariju na Brdima koju želite posjetiti treba prethodno najaviti svoj dolazak i rezervirati degustaciju.

Vikend izlet za ljubitelje gastronomije i aktivnog odmora

Cijela regija se iznimno turistički razvila u posljednjim desetljećima. Osim predivnih vinarija, što novih i modernih, što renoviranih starih podruma, u Brdima ćete pronaći i niz restorana i barova koje možete posjetiti. Stari dvorci renovirani su i pretvoreni u vinske podrume, barove i restorane. Jedan od takvih dvoraca koje svakako treba posjetiti je Gredič. Dvorac s impozantnim vinskim podrumom i vrhunskim restoranom idealno je mjesto za večeru i opuštanje. Spoj slovenske i talijanske hrane, mediteranske i kontinentalne, u kombinaciji s najboljim vinima cijelog kraja idealno su gastro putovanje za svako nepce.

Za ljubitelje aktivnog odmora, Brda su raj za biciklizam. Kilometri uređenih staza koje vode po vinarijama posebno su iskustvo. Osim šetnje po vinarijama i restoranima, svakako posjetite i srce Brda, gradić Šmartno. Kulturni spomenik okružen je zidinama, a uske ulice pružit će vam osjećaj kao da ste u nekom mediteranskom labirintu. U gradiću se možete upoznati s kulturom i povijesti Brda, ali i bogatom vinarskom povijesti ovog kraja.

Foto: Instagram (@tadejvitez, @simcicwines)

Učitati još
Zatvori