INSTA(NT) TRAVEL: Slikovito planinsko selo u susjedstvu kao iz bajke
INSTA(NT) TRAVEL: Slikovito planinsko selo u susjedstvu kao iz bajke

INSTA(NT) TRAVEL: Slikovito planinsko
selo u susjedstvu kao iz bajke

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana.

Talijanski gradić Tarvisio, blizu granice s Austrijom i Slovenijom, oko tri sata vožnje automobilom od Zagreba, a tridesetak minuta od Kranjske Gore, zimi je popularno skijalište. No ono što nam je ovoga puta privuklo pažnju jest jedno slikovito mjestašce u njegovoj blizini. Monte Lussari pitoreskno je mjesto iznad Tarvisija koje privlači svojom prirodnom ljepotom, kulturnim naslijeđem i duhovnim značajem.

Pitoreskno mjestašce Monte Lussari

Smješteno na nadmorskoj visini od oko 1789 metara, Monte Lussari nudi impresivan pogled na okolne planine i doline. Poznat je po svojim stazama za planinarenje koje pružaju nezaboravno iskustvo ljubiteljima prirode. Tijekom zimskih mjeseci, planina postaje i popularno odredište za skijaše, s raznovrsnim stazama prilagođenim svim razinama vještina. Do samog vrha možete doći gondolom, a sigurno ćete uživati u predivnom panoramskom pogledu. Do vrha se stiže za petnaestak minuta, a povratna je karta 18 eura. Osim toga, možete se odvažiti na pješačenje markiranim stazama pa će dolazak na vrh biti još slađi. Više detalja o ovom mjestu možete pronaći ovdje.

Monte Lussari_iStock

Predivan pogled s vrha

Ono što Monte Lussari izdvaja od drugih planinskih destinacija je njegova bogata kulturna baština. Na vrhu planine smješteno je Svetište Majke Božje Višarske. Na mjestu prvotne kapele 1500. godine izgrađena je crkva, a od tog vremena počinju i hodočašća. Osobitost višarskog svetišta je njegov zemljopisni smještaj, na tromeđi Italije, Austrije i Slovenije.

Bajkovita ulica

Monte Lussari nije samo destinacija za ljubitelje prirode i skijaše već i mjesto gdje se susreću različite kulture i tradicije. S kombinacijom netaknute prirode, povijesnih znamenitosti i lokalnih doživljaja, ovo planinsko mjestašce pruža posebno iskustvo za sve posjetitelje.

Ne propustite domaću kuhinju i tradicionalna jela, u kojima možete uživati u ugodnim restoranima raštrkanim po ulici. Naime, kroz ovo malo mjesto prolazi ulica u kojoj možete pronaći i suvenirnice, ali i planinske kuće u kojima možete i prespavati.

Foto: iStock, Instagram (@nicholasdodici)

Učitati još
Zatvori