INSTA(NT) TRAVEL:  Nezaboravno putovanje u Ohrid
INSTA(NT) TRAVEL:  Nezaboravno putovanje u Ohrid

INSTA(NT) TRAVEL: Nezaboravno
putovanje u Ohrid

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Osim toga savršene su da ih se zabilježi fotoobjektivom, pa će vam kao takve ostati kao trajna uspomena na predivnu lokaciju koju ste posjetili. Do sad smo vas odveli u Trstčokoladno selo, podzemno jezero, jedinstveni pejzaž crnogorskog zaljeva i Trsteno. Sve prijedloge možete pronaći ovdje. Ovoga puta idemo malo dalje. Budući da nas je zadesili ružno vrijeme, putujemo tamo gdje vječno sunce sja – Makedonija.

Skopje

Sjeverna Makedonija

Sjeverna Makedonija već je poznata po gastronomiji, tradiciji i prirodi, ali oni koji vole kulturu i avanturu naći će novi izgovor da je ponovno posjete uz obavezni odlazak na izlet na Ohridsko jezero.

Ohridsko jezero je jezero smješteno u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije, na granici s Albanijom. Jezero Ohrid je jedan od najstarijih i najdubljih jezera u Europi, koje je formirano prije oko 2-3 milijuna godina, a nalazi se na nadmorskoj visini od oko 700 metara.

Ohridsko jezero – Balkanski Jeruzalem

Jezero Ohrid je poznato po svojoj izuzetnoj ljepoti, kristalno čistoj vodi i raznovrsnoj flori i fauni, a zbog svojih prirodnih karakteristika i kulturnog značaja, od 2019. godine nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Usto, Ohridsko jezero ima veliki značaj za turizam u Sjevernoj Makedoniji, a popularno je mjesto za kupanje, ribolov i razne vodene aktivnosti.

Ohridsko jezero poznato je i po svojoj ljepoti i bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu. Stoga nemojte propustiti istražiti crkve i manastire po kojima je Ohrid i dobio naziv ‘Balkanski Jeruzalem’.

Ohrid

Prošećite i do Starog grada Ohrid koj se nalazi na jugozapadnom dijelu Sjevernoj Makedoniji, smješten na obali Ohridskog jezera. Poznat je po dobro očuvanoj arhitekturi, starim crkvama i tradicionalnim makedonskim kućama. U gradu se nalaze brojne crkve, samostani i utvrde, a neke od najvažnijih su Crkva sv. Sofije, Crkva sv. Ivana Kanea, Samostan sv. Klimenta i Samoilova tvrđava kao i Antički teatar. A njegovoj važnosti svjedoči činjenica da je 1980. g. proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom zbog svog kulturnog i povijesnog značaja.

Crkva sv. Ivana Kanea
Crkva sv. Ivana Kanea
Ohridsko jezero
Antički teatar

Crkva sv. Nauma

Jedan od najpoznatijih znamenitosti svakako je Crkva sv. Nauma koja se nalazi na hridi i pruža nezaboravan pogled na Ohridsko jezero. Okružena božanstvenom prirodom, između kristalnog jezera i visokog planinskog masiva Galičica. Predivna crkva privlači zbog svoje specifične arhitekture u obliku križa. Crkva je posvećena sv. Naumu koji je bio jedan od najvažnijih makedonskih svećenika te najznačajniji učenik Sv. Ćirila i Metoda. U sklopu crkve nalazi se i muzej u kojem se čuva bogata zbirka kulturnih i povijesnih artefakata.

Manastir Svete Bogorodice Perivlepte

Manastir Svete Bogorodice Perivlepte nalazi se u starom dijelu grada, blizu Gornjih vrata. U manastiru se nalaze brojne freske, ikone i drugi kulturni artefakti, a također je uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine. Crkva sv. Bogorodice Perivlepte jedna je od najljepših ohridskih crkava.

Uvala kostiju

Istražite povijest nekadašnjeg stanovnisštva i posjetite Uvalu kostiju – Muzej na vodi. Riječ je o arheološkom nalazištu koje se nalazi na obali Ohridskog jezera. Uvala je poznata po ostacima životinja i ljudi koji su živjeli u ovom području prije više od nekoliko tisuća godina. Uvala kostiju, rekonstruirano je prapovijesno naselje, a prikazuje način života tadašnjeg naroda.

Foto: Unsplash, Pexels, iStock, Profimedia

Učitati još
Zatvori