INSTA(NT) TRAVEL: Očaravajuća prirodna ljepota Tolminskih korita
INSTA(NT) TRAVEL: Očaravajuća prirodna ljepota Tolminskih korita

INSTA(NT) TRAVEL: Očaravajuća prirodna
ljepota Tolminskih korita

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Osim toga savršene su da ih se zabilježi fotoobjektivom, pa će vam kao takve ostati kao trajna uspomena na predivnu lokaciju koju ste posjetili. Do sad smo vas odveli u najpoznatija mjesta u Zagorju, hobit kućice u MađarskojTrst, podzemno jezero, jedinstveni pejzaž crnogorskog zaljeva, Ohrid, Budvu, Mostar… Sve lokacije o kojima smo dosad pisali možete pronaći ovdje. Ovoga puta idemo do Tolminskih korita.

Tolminska korita

Slovenija je zemlja koja obiluje netaknutom prirodom, a jedno od njenih najčarobnijih mjesta su Tolminska korita. Smještena u dolini rijeke Soče, na sjeverozapadnom dijelu zemlje, blizu granice s Italijom Tolminska korita su jedan od najljepših prirodnih dragulja Zapadne Slovenije. Tolminska korita zajednički su naziv za porječje Tolminke i Zadlaščice, koje su jedna od najljepših prirodnih atrakcija Tolminske.

Tolminska su korita najniža i vjerojatno najljepša ulazna točka u Nacionalni park Triglav. Kružna ruta vodi nas kroz divlja korita Tolminke i Zadlaščice, koja se stapaju u jedino ušće u korita na području Slovenije.

Biser prirode

Ovo prelijepo prirodno okruženje pruža posjetiteljima mogućnost da uživaju u impresivnim klisurama, smaragdno zelenim rijekama i slikovitim vodopadima koji stvaraju bajkovit osjećaj. Klisure dostižu visinu od 180 metra s koje se pruža spektakularan pogled koji će vas ostaviti bez daha. Jedan od najupečatljivijih elemenata Tolminskih korita su impresivni vodopadi. No ovdje će uživati i oni avanturističkog duha.

 

Aktivnosti u prirodi

Tolminska korita nude mnoge mogućnosti i za aktivnosti na otvorenom. Možete istraživati brojne pješačke staze koje vode kroz prirodne ljepote korita. Također, možete se upustiti u avanturu i vožnju kajacima ili raftingom. Naime, rijeka Soča, koja protječe kroz korita, ima izuzetno brze struje i kristalno čistu vodu, što je čini idealnom za ove vrste aktivnosti.

Istražite najveće znamenitosti

Tolminska korita ističu se svojom nevjerojatnom prirodnom ljepotom. U nastavku izdvajamo što čini Tolminska korita tako posebnim i zašto su postala popularna destinacija za posjetitelje iz cijelog svijeta.

DANTE ALIGHIERI i DANTEOVA JAMA

Legenda kaže da je talijanski pjesnik Dante Alighieri posjetio Zadlašku špilju, koja se nalazi iznad Tolminskih korita. Ljepota i divljina ovdašnje prirode navodno ga je potaknula da napiše prvi dio najpoznatijeg epskog spjeva Božanstvena komedija – Pakao. Stoga su mještani po njemu nazvali špiljski sustav dug 1140 m koji ima tri dvorane.

Ulaz u Danteovu špilju moguć je samo u pratnji vodiča uz prethodnu rezervaciju. Bez vodiča možete vidjeti samo ulaz u špilju.

HUDIČEV MOST (hrv. VRAŽJI MOST)

Završetak posjeta Tolminskoj kotlini bit će poseban doživljaj jer ćete Tolminku vidjeti iz ptičje perspektive, s mosta koji povezuje ekološko selo Čadrg s ostatkom svijeta. Most je izgrađen 1907. godine, a ime je dobio po seoskoj legendi o vragu koji je izgradio most. Nekad su seljani koristili mali most koji je premošćivao rijeku Tolminku na dnu riječnog korita kako bi došli do grada.

Idealna lokacija za vikend-izlet

Tolminska korita predstavljaju izvanrednu prirodnu ljepotu koja oduzima dah. Njihove impresivne klisure, smaragdno zelene rijeke i spektakularni vodopadi čine ih jednim od najatraktivnijih prirodnih mjesta u Sloveniji. Aktivnosti na otvorenom, kao što su rafting, kajakarenje, pješačenje i planinarenje, pružaju posjetiteljima različite načine da istraže i uživaju u ovom prirodnom raju. Stoga su idealna destinacija za vikend-izlet s obitelji ili prijateljima.

Foto: Privatna arhiva, Instagram (@da_riab)

Učitati još
Zatvori