INSTA(NT) TRAVEL: Za ovo slovensko mjestašce možda niste čuli, a izgleda kao da je naslikano na platnu
INSTA(NT) TRAVEL: Za ovo slovensko mjestašce možda niste čuli, a izgleda kao da je naslikano na platnu

INSTA(NT) TRAVEL: Za ovo slovensko mjestašce možda niste čuli, a izgleda kao da je naslikano na platnu

Mir, zimska idila, svjež, planinski zrak, drvene kućice i predivna jezera. Idealna je to lokacija za idilični vikend-izlet. No da biste doživjeli pravu zimsku bajku ne morate putovati predaleko. Od Zagreba do slikovitog Zgornjeg Jezerskog, smještenog u slovenskoj općini Jezersko, nedaleko od austrijske granice, trebalo nam je svega 2,5 sata vožnje automobilom. A onda je uslijedilo pravo oduševljenje.

Zgornje Jezersko_Privatna arhiva.jpg

Jezersko – raj na zemlji

Naselje je nastalo nakon isušivanja velikog jezera u 14. stoljeću, a poput slikarskog platna, ovo je mjestašce pravi raj za ljubitelje prirode i zimskih aktivnosti. Sve što čujete je tišina, a društvo vam prave ovčice i krave koje nesmetano uživaju na svježem zraku. Kao da smo se vratili nekoliko stoljeća unazad, Jezersko nam je pružilo ono što mnoga turistička mjesta ne mogu. Mir i potpunu relaksaciju, a sve to na nadmorskoj visini od gotovo 1000 metara.

Ovdje ćete doživjeti iskonsku ljepotu netaknute prirode i upoznati se s tradicijom ovog slovenskog mjestašca okruženog veličanstvenim klisurama Kamniško-Savinjskih Alpa i planinskim masivom Karavanke. Vrijeme kao da je uistinu stalo i moramo priznati kako smo zaista uživali udaljeni od gradske vreve.

Jezersko_Privatna arhiva

Snježne radosti

No da ne mislite da ovdje nemate što za raditi. Zgornje Jezersko uistinu se potrudilo iskoristiti sve prednosti koje im lokacija pruža. Najprije smo se uputili u Park Jezersko koje nas je odmah vratilo u dane djetinjstva. Na 800 metara dugoj stazi prisjetili smo se kako je to uživati u najpopularnijoj zimskoj aktivnosti – sanjkanju. Neki malo spretnije, neki iz drugog pokušaja uhvatili su se u koštac sa zavojima i strminama, no bez straha jer je staza itekako sigurna, a snijeg osigurava siguran i mekan pad. Na kraju staze čeka vas drvena kućica na kojoj se možete okrijepiti, što smo i učinili, a nakon toga naš vodič Roko odveo nas je na krpljanje.

Jezersko_Privatna arhiva
Jezersko_Privatna arhiva

Krpljanjem do Planšarskog jezera

Krpljanje je zimska aktivnost koja je u ovom dijelu dosta popularna, a nas je izuzetno zabavila. Nekada je krpljanje služilo kao jedini učinkoviti način kretanja po snježnim prostranstvima Aljaske, Kanade i skandinavskih zemalja. Danas je to jedna od jednostavnijih zimskih aktivnosti jer aktivno djeluje na cijelo tijelo (pravi trening za noge). Pored toga, za krpljanje nije potrebno puno opreme. Potrebne su nam samo krplje, zimski štapovi za planinarenje i tople, nepromočive cipele. Na krpljama smo stigli do jednog od najromantičnijih mjesta – Planšarskog jezera.  Ono što ga čini posebnim jest njegova iznimna forma srca, koju, nažalost, možete u potpunosti vidjeti samo iz zraka. Unatoč tome, jezero će vas očarati svojom prirodnom ljepotom i okruženjem koje doslovce zove na šetnju i boravak u prirodi.

Jezersko_Privatna arhiva (2)
Jezersko_Privatna arhiva
Jezersko_Privatna arhiva
Jezersko_Privatna arhiva
Jezersko_Privatna arhiva
Jeszersko_Privatna arhiva

Klizanje i kuglanje na ledu

Malo smo predahnuli, a zatim nastavili do klizališta koje se nalazi nedaleko od Planšarskog jezera. Ovdje možete uživati u klizanju, a mi smo se vrlo spretno okušali i u kuglanju na ledu.  Budući da nas je cjelodnevni boravak na otvorenom malo umorio, Roko nas je odveo do obližnje kuće za odmor gdje smo upoznali vlasnicu Tanju, veliku zaljubljenicu u prirodu, koja radi prirodne liker, kao i namaze te čajeve.

Domaći proizvodi

Simpatična Tanja s nama je podijelila detalje o tome kako tijekom cijelog ljeta skuplja biljke koje su joj potrebne za izradu marmelada, pića te ostalih domaćih proizvoda. Nas su na prvu osvojili nazivi likera koji su okusom različiti, ali jednako ukusni. Odavde nećete otići bez suvenira jer će sigurno svatko pronaći nešto po svom ukusu.

Gdje pojesti ručak?

Osim ljubitelja aktivnosti, ovdje će uživati i gastro entuzijasti. Domaća hrana i prijateljski nastrojeni domaćini ponudit će vam lokalna tradicionalna jela. Svratili smo do obližnjeg restorana Gostilna ob Planšarskem jezeru koja leži na Zgornjem Jezerskom u rukavcu Ravenske Kočne na nadmorskoj visini od oko 900 metara. Obiteljski restoran posebno je poznat po svojim domaćim štruklima sa sirom, a možete isprobati i one s umakom od maline te s čokoladom. Naravno, isprobali smo sve 3 varijante, a okus nam se jako svidio, stoga smo kući odlučili ponijeti nekoliko paketa. Naime, vlasnici su mislili na sve te kod njih možete kupiti njihove domaće štrukle koji su gotovi u svega 3 minute.

Jezersko_Privatna arhiva (4)

Gdje odsjesti?

Budući da se dan bližio kraju, bilo je vrijeme da se pozdravimo i uputimo u Šenkovu domačiju (Šenkovo seosko gospodarstvo), staru više od 500 godina koja na poseban način priča priču o održivom agroturizmu, a koja je zaštićena kao spomenik arhitekture od državne važnosti. Ovdje nas je dočekala ljubazna i nasmijana vlasnica Polona Virnik Karničar, a uvijek njoj blizu tu je i preslatki pas Medo koji nas je pozdravio.

Ovaj jedinstveni dragulj alpskog graditeljstva koji je utemeljen prije više od 500 godina bio je naš dom na dva dana. Glavna kuća navodno datira iz 1521. godine, a s ljubavlju prema nasljeđu predaka, domaćinstvo je sačuvalo svoj izvorni izgled. Kuća je svojom netipičnom impozantnošću za ovo područje zaštićena kao spomenik kulture od državnog značaja i stoga podliježe strogoj zaštiti.

Šenkova domačija

Polona je 2010. godine preuzela imanje od svoje bake Mimi i zajedno sa suprugom Drejcem krenula na put obnove starog seoskog naselja. Iza kuće nalazi se stara brvnara u kojoj je smještena kotlovnica i spremnik za grijanje te sanitarije za prostor za kampiranje koji se ljeti uređuje na livadi iznad farme.

Osim toga, izravnali su prostor oko objekta kako bi stvorili ravnu pješčanu površinu koja je namijenjena parkiranju kampera i osobnih automobila svih onih koji ljeti kampiraju na imanju. Svoje mjesto dobila je i ljetna kuhinja koju koriste gosti u kampu. Obnovljena je i stara radionica u središnjem dvorištu te staja za kokoši i svinje, a kasnije i staja za krave i ovce.

Šenkova Domačija_Privatna arhiva
Šenkova Domačija_Privatna arhiva
Šenkova Domačija_Privatna arhiva
Šenkova Domačija_Privatna arhiva (2).jpg
Šenkova Domačija_Privatna arhiva (1).jpg

Wellness-oaza

Pored kuće nalazi se takozvana Preužitkarica. Riječ je o kućici koja je služila kao dom kada su vlasnik gospodarstva i njegova supruga predali imanje nasljedniku. Ova koliba iz 1669. godine upotpunosti je renovirana i pretvorena u ugodno okruženje za opuštanje nakon napornog radnog dana. Raspolaže s dvanaest ležaja raspoređenih u dvije dvokrevetne sobe u prizemlju i dva luksuzno opremljena apartmana za 4 osobe u potkrovlju. Sobe se zovu Kaša i Špajza, a apartmani Kamra i Gank.

U podrumu je smještena i wellness-oaza koja se sastoji od dvije saune – finske i infracrvene gdje se možete opustiti na kraju ispunjenog dana.

Očaravajući pogled s prozora

Nakon obnove seoske kuće, vlasnici su krenuli u obnovu glavnog objekta na imanju – stare kuće, koja je od 1949. godine zaštićena kao spomenik kulture. U prizemlju objekta nalazi se kuhinja, blagovaonica, ured, recepcija i prostor za posluživanje pića. Godine 2019. veliko potkrovlje kuće preuređeno je, a tamo se sada nalazi dodatnih 7 soba i manja konferencijska dvorana.

Na zapadu sobe čak imaju unutarnje balkone ili lođe. Sa sjeverne strane ne vidi se što se događa u kući; pogled na brda ostao je isti. Sobe su podijeljene na dvije etaže; u prvom potkrovlju nalazi se apartman za 4 osobe i dvije trokrevetne sobe te zajednička ili konferencijska sala. U drugom potkrovlju su manje sobe; tri dvokrevetne sobe i jedan apartman za dvoje. U interijeru prevladava drvo, vintage detalji i rustikalni namještaj koji stvaraju zbilja poseban ugođaj boravaka ovdje.

Sobe sa zanimljivim nazivima

Sobe su nazvane prema djelatnostima ili zanimanjima kojima su se bavili preci. Tako u kući postoji apartman Kovačnica koji podsjeća da je u prizemlju zgrade nekada bila kovačka djelatnost. Manji apartman u drugom potkrovlju nazvan jed Pekara, a tu je i Jagrska soba, a govori da je i lov u prošlosti bio čvrsto povezan s članovima Šenkova gospodarstva. Šuštarska soba posvećena je precima Drejca Karničara koji su bili postolari. Ostale tri sobe u drugom potkrovlju su Furmanska, Ovčarska i Golcarska.

Važnost očuvanja tradicije

Ovčarstvo je i danas jedna od glavnih poljoprivrednih djelatnosti u Jezerskom pa tako i na Šenkovom imanju, isplativo koriste urod koji im ovce daju; meso, vunu i kožu. Drugo jutro nam je bilo jednako ispunjeno. Posjetila nas je gospođa Mija koja nam je pokazala cijeli proces četkanja i namotavanja pređe, a sudjelovali smo i u radionici izrade filcanog sapuna od 100% ovčje vune.

Poželite li to ujutro s gazdaricom Polonom možete prošetati farmom – skupiti jaja za doručak, brati povrće koje će se kasnije naći na stolu. Na farmi možete pomoći i u hranjenju životinja, a poželite li vidjeti kako izgleda život pastira, rado će vas sa Šenkove domačije poslati prema Češkoj kući oko koje se nalaze prekrasni pašnjaci. Šenkova domačija je otvorena cijele godine, dobrodošlicu želi i malim i velikim gostima, a ono što je zanimljivo je i to da su dobrodošli i kućni ljubimci.

Isprobajte masunjek

I tako se bližio kraj našem izletu, no kako ne bismo otišli gladni na put, Polona se pobrinula za ukusne delicije. Isprobali smo ajdove žgance (tvrdo kuhanu kašu od heljde), masunjek (kašu od kukuruza i heljde s vrhnjem) te ukusne buhtle. Sve je rađeno od domaćih proizvoda jer ovdje je najvažnija održivost i ljubav prema prirodi. No valja napomenuti kako se doručak ovdje poslužuje samo gostima koji prenoće.

Jezersko_Privatna arhiva (5)
masunjek
Jezersko_Privatna arhiva (1)

Izvor mineralne vode

Na odlasku, usput smo zastali i na izvoru mineralne vode kako bismo se osvježili. Naime, u Zgornjem Jezerskom je izvor ljekovite vode Jezerska slatina, koja obiluje amonijakovim i magnezijevim tvarima te je prava blagodat za srce i krvne žile, a potiče i probavu. Na izvoru je možete i sami natočiti. Ispunjeni i prepuni dojmova vratili smo se u Zagreb, a u jedno smo sigurni – u Jezersko ćemo se vratiti nekom drugom prilikom.

Jezersko_Privatna arhiva (21)

*U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti.

Foto: Gabrijela Cerovec, Instagram

Učitati još
Zatvori