INSTA(NT) TRAVEL: Blagaj je bosanskohercegovački dragulj koji morate posjetiti
INSTA(NT) TRAVEL: Blagaj je bosanskohercegovački dragulj koji morate posjetiti

INSTA(NT) TRAVEL: Blagaj je
bosanskohercegovački dragulj koji morate
posjetiti

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Osim toga savršene su da ih se zabilježi fotoobjektivom, pa će vam kao takve ostati kao trajna uspomena na predivnu lokaciju koju ste posjetili. Ovoga puta idemo do susjedne nam BiH.

Blagaj
Blagaj

Blagaj – slikovito naselje u južnoj BiH

Blagaj je malo i slikovito naselje u južnoj Bosni i Hercegovini, oko 12 kilometara južno od grada Mostara. Nalazi se na mjestu gdje rijeka Buna izvire iz dubokog ponora, a okružen je strmim liticama i planinama koje pružaju zadivljujući pogled na okolicu.

Blagaj

Tekija

U srednjem vijeku, Blagaj je bio poznat kao važno kulturno i duhovno središte, gdje su se mnogi učenjaci i duhovni vođe okupljali. Glavna atrakcija Blagaja je neosporno tekija, kuća u kojoj su se nekad okupljali učenjaci. Ova tekija izgrađena je u 16. stoljeću i smatra se jednom od najimpresivnijih građevina u Bosni i Hercegovini. Njen položaj na rubu stijene iznad rijeke Bune pruža nevjerojatan pogled na okolicu, a unutrašnjost tekije ukrašena je prekrasnim arhitektonskim detaljima. Tekija u Blagaju pripadala je raznim derviškim redovima, a zbog specifičnog geografskog položaja tekija u Blagaju izgleda kao da lebdi između stijena i vode.

Blagaj_Tekija
Blagaj_Tekija
Blagaj

Stari grad

Također, možete prošetati prekrasnim vrtovima koji okružuju tekiju, ili se opustiti uz rijeku Bunu, koja je omiljeno kupalište lokalnih stanovnika. Tekija u Blagaju otvorena je za posjetitelje tijekom cijele godine, a svakako isprobajte i domaće specijalitete u blizini kuće.

Pored tekije, Blagaj nudi i druge atrakcije koje vrijedi posjetiti. Tu je stari grad Blagaj, od kojeg su ostali samo tragovi zidina i tornjeva. Stari grad Blagaj, odnosno Stjepan-grad nedaleko od Mostara smjestio se na 310 metara visine. Ova je tvrđava nacionalni je spomenik BiH i svakako ju vrijedi posjetiti.

Uređena staza vodi do samog ulaza u tvrđavu, a nakon šetnje uživat ćete u pogledu na Blagaj, rijeku Bunu i dolinu Neretve.

Stjepan-grad_Blagaj (Mostar)
Stari grad

Nezaboravni ambijent

Za one koji žele upoznati bogatu bosansku kulturu, Blagaj je idealno mjesto za posjetiti. U ovom malom i idiličnom naselju, posjetitelji mogu uživati u prekrasnom ambijentu i upoznati se s bogatom poviješću i kulturom ovog kraja.

Blagaj

Foto: iStock, Unsplash

Učitati još
Zatvori