INSTA(NT) TRAVEL: Ne morate putovati sve do Nizozemske. U susjedstvu se nalazi predivna livada tulipana
INSTA(NT) TRAVEL: Ne morate putovati sve do Nizozemske. U susjedstvu se nalazi predivna livada tulipana

INSTA(NT) TRAVEL: Ne morate putovati sve do Nizozemske. U susjedstvu se nalazi predivna livada tulipana

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti. Budući da nam je stiglo proljeće, priroda se budi, a s njom i želja za putovanjima i kratkim izletima. Lijepo vrijeme valja iskoristiti u prirodi, u šetnji i opuštanju, a ima li boljeg načina od šetnje vrtovima prekrivenih predivnim cvijećem? Za to ne trebate putovati sve do Nizozemske, u Sloveniji se smjestio Arboretum Volčji Potok koji je savršen za obiteljski izlet.

Najposjećeniji botanički vrt u Sloveniji

Arboretum Volčji Potok javni je park površine 85 hektara, udaljen 20-ak kilometara od Ljubljane. Ovaj prostrani, hortikulturalno oblikovani park sa šljunčanim stazama idealan je za duge šetnje i spokojan odmor dok uživate u miru i zelenilu. Vrtovi tulipana i ostalog cvijeća, grmovi rododendrona i ruža te lopoči uveseljavaju ljubitelje cvijeća, a raznolikost drveća i grmova, prirodna šuma i livade zanimljivi su ljubiteljima prirode.

Lijep u svim godišnjim dobima

No, nemojte misliti da je samo proljeće idealno godišnje doba kada vrijedi posjetiti Arboretum Volčji Potok. U rano proljeće možete šetati i promatrati šaroliko buđenje prirode u bezbrojnim bojama, kada cvjetaju divlji kestenovi, a s njima i čitav park. U vruće ljetne dane uživajte u očaravajućim cvjetnim gredicama ruža veselih boja. Ujesen, kada pod vašim koracima šušti suho lišće, potražite miran kutak i iskoristiti posljednje tople sunčeve zrake. Zimi ćete pak pronaći sve ono što vam je ranije promaklo. Popis svih događanja možete pronaći na web-stranici.

Arboretum Volčji potok, Slovenija (9)
Arboretum Volčji potok, Slovenija (10)

U ožujku je u parku sve u znaku proljetnog buđenja. Uzduž pješčanih putova, ali i na drugim mjestima, žute se polja narcisa.

Travanj je mjesec kad park odijeva svoju najraskošniju cvjetnu odjeću. U šetnji parkom pozdravit će vas više od dva milijuna cvjetova, stotine sorti tulipana i drugih vrsta lukovica.

U svibnju, u  Arboretumu posjetite oba engleska parka u kojima rastu šareni rododendroni. To su zimzeleni grmovi koji će vam sredinom mjeseca ponuditi nenadmašno obilje cvjetova.

Lipanj je mjesec ruža, a one svojom iznimnošću zaslužuju poseban odnos. U zbirci Arboretuma ima ih više od 1200 sorti. Prepustite se čarima ovih ljetnih ljepotica!

Trajnice su skupina ukrasnoga bilja, zanimljive od najranijeg proljeća pa sve do zime. U Arboretumu smo im posvetili mjesec srpanj, mjesec završetka proljetne cvatnje i početka prevlasti zelene boje.

Čak i usred ljeta, gredice Arboretuma Volčji Potok prepune su cvijeća. Svake godine među sezonskim cvijećem posebno se ističu dalije.

Arboretum Volčji potok, Slovenija (1)
Arboretum Volčji potok, Slovenija (8)

Livada tulipana

Razdoblje od 10. travnja do 2. svibnja vrijeme je za proljetnu cvjetnu bajku sa šarenim poljanama tulipana. Proljetna izložba mijenjat će se iz dana u dan jer proljetno sunce čudesno djeluje cvijeće. U Arboretumu Volčji Potok posadili su tulipane različitih sorti koji cvatu u različito vrijeme pa poljane nisu iste ni dva tjedna zaredom. Stoga se isplati iskoristiti vikend i posjetiti ovu cvjetnu oazu.

Arboretum Volčji potok, Slovenija (3)
Arboretum Volčji potok, Slovenija (4)
Arboretum Volčji potok, Slovenija (7)

Stalne izložbe kaktusa i orhideja u rasadniku

Osim tulipana, ovdje možete uživati i u stalnim izložbama. Naime, u posljednjih dvadeset godina orhideje su postale veoma raširene lončanice. Raznolikost boja i oblika iznova nadahnjuje ljubitelje ovih cvjetnih ljepotica. Arboretum je pripremio zbirku zanimljivih orhideja koju možete pogledati u stakleniku pokraj imanja.

U rasadniku možete, osim orhideja, pronaći i jedinstvenu izložbu više od 1000 kaktusa. Posebnost ove zbirke je raznolikost primjeraka i njihova starost – ova vas izložba zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Arboretum Volčji potok, Slovenija (2)
Arboretum Volčji potok, Slovenija (5)
Arboretum Volčji potok, Slovenija (6)

Sve u svemu, ako ste u dilemi kamo otići ovaj vikend, imajte na umu ovu predivnu cvjetnu oazu.

Učitati još
Zatvori