Ilina Cenov: Ljupki Velden na jezeru Wörth

Ilina Cenov: Ljupki Velden na jezeru Wörth

Na svega tri sata od Zagreba nalazi se dio Austrije, poznat po svojoj čudesnoj prirodi – planine (Istočne Alpe), šume, kristalno čista jezera – sve to možete naći u regiji Kärnten. Zimi poznata po svojim skijalištima (primjerice popularni Nassfeld ili Gerlitzten), Kärnten ni ljeti nimalo ne zaostaje po broju turista i po predivnoj prirodi koju nudi, stoga smo se mi uputili na jezero Wörth, u ljupki Velden.

Jezero Wörther i ljupki Velden

Da biste došli do Veldena trebate prijeći Sloveniju, u pravcu Ljubljane. Za one “normalne” ići ćete preko tunela Karavanke, pa dalje prema Austriji, u pravcu Klagenfurta (u nekom trenutku će vam se s autoputa ponuditi izlaz za Velden). Za one koji žele malo avanture, a ujedno izbjeći i dosadni austrijski autoput, savjetujem da iza Ljubljane skrenete u pravcu Tržića, i da u Austriju uđete sa stilom – preko očaravajućeg planinskog prijevoja Ljubelj (s austrijske strane Loiblpass). Prijevoj je zapravo zavojita cesta (idealna za vožnju motorom, npr.), a gdje god pogledaš uhvati te strahopoštovanje prema planinama, koje se zlokobno nadvijaju nad tvojom glavom. Na samom vrhu, na mjestu nekadašnje granice između Jugoslavije i Austrije nalazi se ogroman parking, pa tamo možete ostaviti svoje vozilo i krenuti u istraživanje navodno zanimljivih planinarskih staza.

Nakon vožnje preko Loiblpassa i ulaska u Austriju, idete u pravcu Klagenfurta, nešto većeg grada, s oko sto tisuća stanovnika, koji dotiče istočne obale impresivnog jezera Wörth. Mi smo Klagenfurt ovoga puta preskočili i odmah se uputili u pravcu zapada, prema Veldenu.

Velden se nalazi na nešto manje od 500 m nadmorske visine, na zapadnoj obali jezera Wörth, i često ga zovu austrijskim Monacom. Izuzetno uređen, od prekrasnih fasada, do impresivne hortikulture, Velden je pravo mondeno ljetovalište, s vrlo ugodnom klimom, a u vikendu kad smo ga mi podsjetili, bio je privremeni dom stotinjak sportskih automobila, sudionika 20. jubilarnog Sportwagenfestivala. Ne moram reći da je ionako fensi mjesto dodatno dobilo na imageu s prolaskom gomile Lamborghinija, Ferrarija, Porchea i nekoliko, meni najdražih, malih sportskih oldtimera.

Velden je maleno mjesto, u kojem se posebno ističe Schlosshotel, nekada dvorac iz 16. stoljeća, a danas luksuzni hotel u sastavu Falkensteiner grupe. Velden se može pohvaliti i gomilom klubova (preporučujem fantastični Monkey Circus), restorana i trgovina, ali ono što je mene fasciniralo jest jezero Wörth. Ovdje je ono plavozelene boje, ovisno o dobu dana, i o suncu. Svaki hotel, bez obzira bio velik i luksuzan, ili pak najobičniji pansion, ima svoju privatnu plažu, održavanu i uređenu. Za one koji ne odsjedaju u hotelima na jezeru, tu je i gradska plaža (Strandbad Velden), koja se plaća, ali je također vrlo lijepa.

Na jezeru su dostupni svi vodeni sportovi (skijanje na vodi, jedrenje i sl), a voda je vrlo ugodne temperature i izuzetno čista (nisam se kupala jer je vanjska temperatura bila blago rečeno netipična za ljeto, čak i ovdje, u podnožju planina – preko dana 20, a navečer se znala spustiti na jezivih 12 stupnjeva). Oko samog jezera (opsega cca četrdeset km) možete voziti bicikl, pješačiti, ili se vozikati, uz stajanje u slatkim, intimnim mjestima, kao što je primjerice Maria Wörth, mjesto poznato po poluotoku sa crkvom i samostanom.

Velden je maleno mjesto, koje ćete dosta brzo obići, ali tako je smješteno da na desetak minuta do pola sata vožnje imate još nekoliko dojmljivih jezera (primjerice Forster, Mitterteich, Faaker ili pak malo dalji Ossiacher). Osim toga, nekih 45 minuta ugodne vožnje prema Villachu pa u planinu nalazi se i divan park prirode, Dobratsch, pogodan za planinarenje, ali i opušteno “gluvarenje” na nekom od mnogobrojnih vidikovaca, s kojih puca impresivan pogled na čitavu regiju.

Prirodne ljepote pokrajine Kärnten su upravo nevjerojatne, i ona je pravi primjer održivog suživota prirode i ljudi – priroda je dala, a čovjek s punim poštovanjem iskoristio. Jer ovdje je sve uredno, pošišano, održavano, čisto, i doista bismo se trebali ugledati na (meni osobno previše uštogljene) Austrijance i možda pokušati ovakav model turizma prenijeti i u Lijepu Našu. Jer turizam u Kärntenu nije jeftin, ali isto tako i puno nudi, pa ti je nekako lakše istresti 3,5 eura za kavu. A kod nas još uvijek nažalost postoji previše mjesta, za koje mi, lijenčine, smatramo: pa imaš more, šta’š više?!

No, kako god bilo, vikend duže traje ako se putuje, pa je tako i nama tri dana muvanja po inozemstvu izmamilo osmijeh na lice, i kako kaže moj suprug, opet ćemo rado upotrebljavati onu, nama poznatu rečenicu: Sjećaš se ono kako nam je lijepo bilo… Ovoga puta u prekrasnom i šik Veldenu…

Foto: Ilina Cenov

Učitati još
Zatvori