Bijeg iz grada: Imamo ideje za najljepše jesenske izlete
Bijeg iz grada: Imamo ideje za najljepše jesenske izlete

Bijeg iz grada: Imamo ideje za
najljepše jesenske izlete

Stigli su nam hladniji dani, no boravak na otvorenom još uvijek je ugodan. Budući da cijeli tjedan provodimo u zatvorenim prostorima, najčešće u sjedećem položaju pred ekranima, vikende vrijedi iskoristiti na najbolji način. Što je bolje od vikend izleta u prirodu u kojem će uživati i vaši mališani? Ipak mislili smo i na sve zaljubljene, stoga smo pronašli destinacije koje su savršene za avanturistički ‘bijeg’ udvoje.

sv-martin-medjimurje_photo Davorin Mance
Foto: Davorin Mance

Bijeg u prirodu uvijek je dobra ideja

Kako bismo se maknuli od gradske vreve, valja pobjeći u prirodu. Ujesen ona izgleda zbilja bajkovito u svim svojim bojama. Idealno je to vrijeme za šetnje šumama dok nas miris borova i šumskog bilja mami svojim notama. Ako pak sunčano vrijeme želite iskoristiti na najbolji način, skoknite na more. Jesen je odlično vrijeme za istraživanje morskih uličica, ispijanju kave na rivi dok nas sunce miluje svojim zrakama, a miris mora i mediteranskih bilja omamljuje.

To su samo neki od prijedloga kako iskoristiti lijepo vrijeme. Ipak, tragate li za avanturističkim izletom, ne brinite, pronašli smo lokaciju na kojoj ćete se dobro zabaviti. Hrvatska se zbilja može pohvaliti brojnim lokacijama o kojima druge zemlje mogu samo sanjati. Od planina, rijeka, mora, jezera, zlatnih dolina, kulturnih znamenitosti i zaštićenih područja, dvoraca, muzeja, gastro specijaliteta – sve to čuva Lijepa Naša. Međutim, kako bi i budući naraštaji mogli uživati u svim tim ljepotama, važno je da brinemo o prirodi i okolišu kao i o očuvanju tradicije.

Istra_Kumparicka_Dozivi domace_rgb
Foto: HTZ

Doživi domaće, istraži ljepote Hrvatske

U ostvarivanju ovog cilja, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je prepoznala važnost naše zemlje i pokrenula poticajnu kampanju pod nazivom Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku! Ova inicijativa ima svrhu očuvanja prirode i autentične hrvatske kulture, nastavljajući se tako na kampanju pod nazivom Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!

Dosljedan u naumu da se o održivosti sve više govori i da sve veći broj ljudi uvidi važnost  očuvanja prirode i tradicije, HTZ se kroz različite edukativne programe i materijale trudi podizati svijest o važnosti održivog načina života i turizma te tako upoznati domaće i strane turiste s ekološkim izazovima, kulturnom baštinom i tradicionalnim zanatima Hrvatske.

Ovaj hvalevrijedan projekt predstavlja značajan korak prema održivom turizmu u Hrvatskoj. Aktivnosti u okviru kampanje Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku! provode se od sredine rujna pa sve do sredine ovog mjeseca. A mi vas ovoga puta vodimo na putovanje koje ne samo da će oduševiti vaše osjetila nego će vas naučiti i mnogo tog a o ljubavi prema prirodi.

Foto: Ivo Biočina; Papuk, Jankovac
Foto: Ivo Biočina; Papuk, Jankovac

#1 Istra – raj na Zemlji

Započnimo Istrom, regijom poznatom po svojoj prirodnoj ljepoti i bogatoj povijesti. Većina nas više je ili manje svjesna vremena u kojima živimo. Uglavnom živimo u velikim, bučnim gradovima pritisnuti rokovima i obavezama koje često jedva uspijevamo izgurati. Poznata po slikovitim gradićima, prekrasnoj obali, kulturnoj baštini i gastronomiji, ovaj poluotok zbilja je raj na Zemlji. Prekrasna je to destinacija za sve koji traže kombinaciju kulture, povijesti, prirodnih ljepota i aktivnosti na otvorenom.

Osim što je ova regija poznata po izvrsnoj hrani i vinu, s brojnim lokalnim specijalitetima poput tartufa, maslinovog ulja i plodova mora, Istra je također popularno odredište za sve željne boravka na otvorenom. Ovoga puta za oko nam je zapela Stancija Kumparička gdje možete uživati u organskoj farmi koza. Osim toga, ovdje se proizvode izvrsni domaći sirevi koji će sigurno zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Ovo nije samo odredište za ljubitelje prirodne hrane i obožavatelje životinja, već i mjesto koje pruža edukativno iskustvo za najmlađe. Djeca će biti očarana interakcijom s kozama, učeći o procesu proizvodnje sira i o važnosti ekološke poljoprivrede. Osim toga, Stancija Kumparička promovira održivost kroz ekološki prihvatljive prakse i brigu o prirodi.

ISTRA_KUMPARICKE (5)
Foto: HTZ
ISTRA_KUMPARICKE (3)
Foto: HTZ

Topla obiteljska priča

Cijela je priča započela prije petnaestak godina kada je obitelj Winkler odlučila otići iz za njih tijesne Ljubljane u Istru gdje su se odmah zaljubili u stanciju koja je ovdje doslovno stoljećima prelazila iz ruke u ruku, od obitelji u obitelj.

Ono što su na imanju zatekli nije bilo bajkovito. Šikara je staru, prekrasnu kuću progutala. Sve je to trebalo dovesti u red i na trenutke se činilo kao nemoguća misija pa su u pomoć odlučili pozvati koga drugoga nego zvijezde ove priče, koze.

S vremenom su počele davati poprilične količine mlijeka, što su vlasnici iskoristili na najbolji mogući način. Proizvodnja sira i ostalih mliječnih proizvoda nametnula se prirodno. Krenulo je malo-pomalo i danas imaju jedan od najboljih kozjih sireva koje ćete ikad probati.

ISTRA_KUMPARICKE (15)
Foto: HTZ

Izlet u kojem će uživati cijela obitelj

Napominju kako nikad ne žele biti umorni „od sezone“, već malom broju gostiju pružati najbolje od sebe tijekom čitave godine. Nude programe u kojima možete s kozama na ispašu, a posebno su zanimljive njihove gastronomske večeri. U njihovu restoranu „pod zvijezdama“ nema menija po kojem ćete birati. Domaćini vam nude večeru po izboru onoga š to je priroda u tom trenutku dala.

Ono što ova obitelj radi i način na koji se prepustila životu fascinantno je i motivirajuće. Nisu svi za takvu vrstu života i rada, jasno je, ali mnogi i ne znaju da jesu. Stancija Kumparička prava je održiva turistička i gospodarska priča.

ISTRA_KUMPARICKE (7)
Foto: HTZ
koza_brijuni_istra_shutterstock
Foto: Shutterstock

#2 Središnja Hrvatska –  bajkovita jesen u prirodi

Nakon mora idemo u središnju Hrvatsku. Unutrašnjost ujesen zbilja izgleda očaravajuće u svoj raskoši boja, okusa i mirisa. Bujne šume, predivna priroda i domaći gastro specijaliteti jedni su od glavnih razloga zašto biste trebali posjetiti unutrašnjost.

Posljednjih godina pitanja o tome što jedemo, koji stil prehrane zastupamo, gdje nabavljamo svoju hranu postaju sve važnija. Počeli smo sve češće razmišljati o tome kakva hrana pomaže našem tijelu, a kakva, baš suprotno, odmaže. Postaje nam sve važnije da naša hrana bude lokalno, prirodno proizvedena, a već smo i naučili kako je takva mnogo ukusnija. Ekološka proizvodnja dobar je odgovor na mnoga takva pitanja.

Zrno Eko Imanje_Dozivi domace
Foto: HTZ

Domaća hrana i odličan okus

Nadomak Zagrebu u mjestu Habjanovac već tridesetak godina posluje Zrno eko imanje, koje ima za cilj upravo proizvodnju ekološke hrane uz poslovanje koje je pritom ekonomski održivo. Na ovom imanju, ekološka poljoprivreda, prerađivačka i pekarska proizvodnja kombiniraju se na jedinstven način. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez upotrebe namirnica životinjskog porijekla, što je odlična vijest za vegane i vegetarijance. Ovdje se hrana izrađuje s majstorskom vještinom i strašću lokalnih djelatnika. Posjetitelji mogu sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući berbu voća i povrća ili sudjelovanje u pekarskim radionicama. To je prilika da obitelji nauče o zdravoj ekološkoj prehrani, ali i da podrže održive prakse.

Svaki gost koji dolazi na obilazak njihova imanja ostaje zadivljen načinom na koji se ta hrana proizvodi, a onda posljedično i njezinim okusom.

ZRNO EKO IMANJE_HABJANOVAC (3)
Foto: HTZ
ZRNO EKO IMANJE_HABJANOVAC (9)
Foto: HTZ

Šetnja pekarnicom i uživanje u domaćem kruhu

Ako odlučite doći na jedan od dogovorenih obilazaka najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, ovdje ćete upoznati organizaciju rada, ustroj i proizvodna načela Zrno eko imanja uz stručni obilazak. Možda će vas najviše oduševiti ulaz u prostorije pekarnice. Tamo ćete zateći radnike koji mijese različite vrste kruha koji su napravljeni od domaćeg brašna i kvasca. A kako se približavate pećima, miris peciva, kruha i kolača koji se tamo pripremaju postaje neodoljiv. Od tih proizvoda uz dodatak povrća i namaza (također proizvedenih na „Zrnu“) pripremaju se sendviči, štrudle, prhka tijesta i razne druge delicije koje onda mi kao krajnji kupci nabavljamo u maloprodajnim lancima. Jednom kada vidite čistoću ovog proizvodnog procesa u svakom zalogaju uživat ćete još više.

ZRNO EKO IMANJE_HABJANOVAC (6)
Foto: HTZ

#3 Papuk – aktivno jesensko putovanje udvoje

Za one koji traže aktivan odmor u prirodi, Papuk nudi raznovrsne mogućnosti. Adrenalinski park Duboka privlači avanturiste s visokim razinama energije, dok ljubitelji biciklizma mogu istraživati brojne biciklističke rute. Za ljubitelje planinarenja, Papuk nudi razne planinarske staze. Za one koji žele provesti noć pod zvijezdama, tu je kamp-odmorište Duboka. Oznaka “100% Papuk” ukazuje na predanost očuvanju prirode, a edukacije o prirodi i ulaganja u energetsku učinkovitost doprinose održivosti ovog prekrasnog područja.

Papuk je bez imalo sumnje biser kontinentalnog turizma Hrvatske i ponos Slavonije. Slavoniju kao regiju mi u Hrvatskoj često nazivamo ravnicom, no predivan Papuk to demantira. Svojim prirodnim ljepotama već desetljećima privlači zaljubljenike u geologiju, ali i općenito sve one koji vole prirodu.

Foto: Antun Cerovečki
Foto: Goran Saletto

Istražite geopark

Domišljatošću zaposlenika i pažljivim ispunjavanjem svih zadataka Papuk je tako stekao titulu „geoparka“ 2007. godine, čime je postao dio europske, ali i svjetske mreže geoparkova.

Uz neprestanu brigu za okoliš i njegovo očuvanje ili maksimalnu očuvanost za buduće generacije, svakako je potrebno uložiti i dodatne angažmane kako bi se održao status geoparka, ali i gradila priča koja je korisna za čitavu zajednicu, za budućnost.

S tim je naumom u Voćinu izgrađen geo informativni centar koji na godišnjoj razini sada već posjećuje gotovo 90 000 ljudi i koji privlači goste zanimljivom ponudom.

Foto: HTZ
SLAVONIJA_GEO INFO CENTAR VOCIN_10
Foto: HTZ
SLAVONIJA_GEO INFO CENTAR VOCIN_9
Foto: HTZ

Šetnja prirodom i vrhunski domaći proizvodi kao uspomena

Na Papuku možete šetati kroz predivnu, netaknutu prirodu, upoznati se s lokalnim proizvođačima na njihovu kućnom pragu i kući ponijeti vrhunske proizvode. U geo informativnom centru možete vidjeti različite životinjske i biljne vrste koje su tu nekad davno postojale. Osim toga naučit ćete kako je nekad davno izgledalo Panonsko more i otok Papuk te da danas doslovno svaki kamen koji ovdje vidite priča svoju milijunima godina staru priču. Sve su ovo razlozi zašto biste se trebali odlučiti za izlet u istočnije krajeve. Treba samo krenuti i otkriti jednu posve drugačiju Slavoniju od one na koju ste možda navikli!

HTZ
Saša Pjanić
Ivo Biočina

Kada planirate svoje jesenske putovanje, razmislite o ovim destinacijama koje nude ne samo uživanje u prirodnim ljepotama i aktivnostima, već i u okusima domaće hrane kao i prilici da podržite održive prakse i brigu za okoliš.

logo HR
Učitati još
Zatvori