INSTA(NT) TRAVEL: Posjetite hrvatski dvorac koji podsjeća na Hogwarts
INSTA(NT) TRAVEL: Posjetite hrvatski dvorac koji podsjeća na Hogwarts

INSTA(NT) TRAVEL: Posjetite hrvatski
dvorac koji podsjeća na Hogwarts

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana.

Ako vam ponestane ideja za vikend izlete u Hrvatskoj, donosimo vam jedan super prijedlog. U moru prekrasnih a još neotkrivenih destinacija, naišle smo na stari dvorac Mailáth. On je najbolje očuvan dvorac u Hrvatskoj, nalazi u Slavoniji, a po detaljima i ukrasima te svojoj veličanstvenosti podsjetio nas je na čarobnjački Hogwarts. Za sve ljubitelje Harry Pottera, male i velike, izlet do dvorca i perivoja koji ga okružuje bit će prava mala avantura. Uživanje u arhitekturi i šetnjama prirodom, sve je što trebamo za prve proljetne vikende koji samo što nisu stigli.

Dvorac Mailáth

Jedan od najljepših i najbolje očuvanih dvoraca u Hrvatskoj je dvorac Mailáth u Donjem Miholjcu, gradiću u Slavoniji. Donji Miholjac nalazi se na rijeci Dravi kod granice s Mađarskom, a pripada Osječko-baranjskoj županiji. U središtu Donjeg Miholjca nalaze se čak dva dvorca, stariji Prandau i noviji Mailáth, a dvorci su povezani trijemom. Bili su rezidencije nekadašnjih vlasnika, ali i upravno sjedište vlastelinstva.

Cijeli dvorac ističe se bogatim ukrasima u neogotičkom stilu, a sačuvani su i bogati detalji poput dekorativne stolarije, ograde stubišta, ormari i drvenarija. Dvorac je imao preko pedeset prostorija raspoređenih u četiri razine (podrum, prizemlje, kat i potkrovlje). Brojni krovni prozori, ukrasni dimnjaci i pročelje u obliku kula, baš kao i visoka krovišta, oblikovani su u historicističkom stilu, što stvara dojam dvorca građenoga u engleskom stilu Tudora.

Jedan je od posljednjih slavonskih dvoraca, a građen je u razdoblju od 1903. do 1906. za mađarsku obitelj Mailáth. U prostorijama dvorca Mailáth danas se nalaze uredi Općine te Gradsko poglavarstvo i geodetska uprava, tako da se unutrašnjost dvorca održava, ali nažalost nije dostupna za turistički razgled. No, dvorac je vrijedan posjeta i idealno je mjesto za vikend izlet.

Osim samog dvorca za posjetitelje je važan i prekrasan perivoj koji ga okružuje. Perivoj je nastao 1818. godine, a imao je grijane staklenike za uzgoj tropskog bilja. Danas je sačuvan osmerokutni paviljon i tri ukrasna vrta koji se nalaze između paviljona i terase dvorca.

Foto: Mirjana Pjevac

Učitati još
Zatvori