Halle Saint Pierre – divno pariško mjesto koje spaja galeriju, knjižaru i kafić
Halle Saint Pierre – divno pariško mjesto koje spaja galeriju, knjižaru i kafić

Halle Saint Pierre – divno pariško mjesto koje spaja galeriju, knjižaru i kafić

Ušavši u novu godinu, godinu novih ideja i planova, već sanjarimo o mjestima koje želimo posjetiti. Pariz je, naravno, za mnoge destinacija kojoj se vraćaju, i to s razlogom. Posebno za umjetničke duše i sve koji se istima smatraju, ovaj grad je the place to go. Bogata povijest grada omogućila je Parizu da stekne reputaciju umjetničke Meke, koju i dalje grčevito održava. Zato je prijestolnica Francuske nezaobilazna stanica na putešestvijama svih ljubavnika umjetnosti.

Jedno mjesto koje se mora naći na pariškom umjetničkom hodočašću je i Halle Saint Pierre.

Kakvo je to mjesto?

Halle Saint Pierre je teško opisati, ponajviše jer se različiti prostori isprepliću na jednom mjestu. To je ujedno muzej, odnosno galerija, knjižara i kafić. U ovoj hali, jer to doslovno i jest, smješten je Musée d’Art Naïf – Max Fourny, odnosno Muzej naivne umetnosti, također negdje nazivan i Musée d’Art Brut & Art Singulier – u prijevodu Muzej primitivne i singularne umjetnosti. Iako nije među najbogatijim ili najupečatljivijim muzejima u ovom gradu, svakako doprinosi brojnosti ovih institucija, zbog čega je Pariz i dalje važan centar umjetnosti, usprkos razvoju konkurentnih gradova u toj domeni.

Gde se nalazi Halle Saint Pierre?

Ako ste ikad bili u Parizu ili čak iole poznajete atraktivne adrese u ovom gradu, onda vam je Montrmartre vjerovatno poznato ime. Skrovište mnogih umjetnika i filozofa koji su živjeli, radili i opijali se u francuskoj prijestolnici, Montrmartre prati upravo iz tog razloga reputacija boemske četvrti. S obzirom da Pariz brižno čuva povijesne lokalitete, tako je i ova lokacija zadržala izgled ranijih epoha. Velika je vjerojatnost da ćete u nekom trenutku nagaziti isti kamen kamene ulice na koji je zakoračio i Picasso.

Očekivano, Halle Saint Pierre smješten je upravo na padinama ovog pariškog brežuljka. Inače, na istim tim obroncima, samo nešto dalje, nalazi se i Café des Deux Moulins – iliti, radno mjesto svima drage Amélie.

Arhitektura Baltarda

Halle Saint Pierre, uz još neke pariške hale, pripada grupi monumenata u tzv. Baltard stilu. Francuski arhitekt Victor Baltard je, uz Haussmanna, bio zadužen za svojevrsni vizualni rebranding Pariza koji se odvio u 19. stoljeću. Baltard potpisuje nekoliko građevina koje uglavnom karakteriziraju veliki stakleni prozori i metalna konstrukcija koja ih povezuje. Zahvaljujući njemu je nastao je i najpoznatija otvorena tržnica Pariza, Les Halles, u jednom trenutku nazivana i novim srcem grada.

Kada je “naša” hala u pitanju, nju je osmislio Baltardov učenik, vjerno se pridržavajući tehnike svoga mentora.

Vratimo se sada na Halle Saint Pierre

Dakle, ovdje možete popiti kavu s poglednom na pregršt knjiga koje skoro da dosežu do stropa. Kolekcija je raznovrsna, uz izdanja i na drugim jezicima osim francuskog. Gotovo u cjelini je posvećena umjetnosti – njenom stvaranju ili teoriji. U galeriji se redovno smjenjuju izložbe mladih, suvremenih umjetnika, u cilju promoviranja neafimiriranih talenata francuske, ali i svjetske, umjetničke scene.

Učitati još
Zatvori