Gdje za vikend: Zelena oaza Gorskog kotara idealna je za proljetni izlet

Gdje za vikend: Zelena oaza Gorskog kotara
idealna je za proljetni izlet

Konačno nam je stiglo pravo proljeće! Nakon tmurnih i oblačnih dana, sunce se napokon ukazalo, a pred nama je pravi proljetni vikend koji vrijedi iskoristiti za boravak u prirodi. Regija koja nam u svako doba godine omogućuje određeni mir i brojne mogućnosti za kratki bijeg od svakodnevice je Gorski kotar. Sa svojim čarobnim lokacijama gdje je moguće uživati u prirodnim ljepotama, miru, tišini, ali i brojnim aktivnostima, Gorski kotar predstavlja destinaciju koju zaista vrijedi istražiti.

Kanjon Kamačnik – mjesto predivne prirode

Jedna od tih čarobnih lokacija Gorskog kotara je kanjon Kamačnik. Nalazi se kod mjesta Vrbovsko, na pola puta od Zagreba do Rijeke. Ako do Kamačnika idete iz Zagreba, trebat će vam oko sat vremena vožnje automobilom, dok ćete iz Rijeke do njega stići za nekih 45 minuta.

Ulaz u kanjon nalazi se nekoliko stotina metara od željezničke stanice u Vrbovskom pa je i vlak dobra opcija za dolazak. Ovdje, na samom ušću Kamačnika, uz rijeku Dobru, smješten je Bistro Kamačnik gdje možete parkirati auto i krenuti u šetnju kanjonom. Radno vrijeme je od srijede do nedjelje, od 10 do 16:30 sati, a cijena ulaznice je 25 kn.

Kamačnik je zaštićeni krajolik koji svojim prirodnim ljepotama privlači posjetitelje već dugi niz godina. Staza koja završava izvorom ukupno je dugačka 3.2 km i nije nimalo zahtjevna pa je Kamačnik samim time idealna destinacija za cijelu obitelj. Na stazi vas čekaju drvene galerije, mostići, prekrasni slapovi i neopisiva priroda pa ćete poželjeti zastati na svakom koraku i upijati ljepotu koja vas okružuje. I naravno, napraviti divne fotografije za svoj Instagram feed.

Izvor se nalazi na 405 metara nadmorske visine i jedno je od 5 najdubljih u Europi, a do njega ćete stići za sat, sat i pol laganog hoda. Evidentirana dubina izvora trenutno je 118 m. Kako se spiljski kanal nastavlja dalje, planira se nastavak istraživanja.

Aktrakcija ovog zelenog izletišta je i Panova, ‘akustična’ staza. Kako šećete stazom, tako ćete nailaziti na instrumente načinjene od hrastovine. Čeka vas gong, ksilofon, rog, zvona i potočne orgulje na kojima možete zasvirati i uživati u zvučnoj kulisi koju stvaraju. Duž šetnice postavljena je i poučna botanička staza koja će vam pomoći da se informirate o biljnom i životinjskom svijetu koji ovdje obitava.

Uživanje u gastro delicijama

Nakon šetnje po kanjonu, predah potražite u Bistrou Kamačnik odakle ste i krenuli. Restoran se nalazi tik iznad slapa i raspolaže s dvije zatvorene novouređene terase s 80 sjedećih mjesta, a nudi tradicionalna jela Gorskog kotara po prihvaljivim cijenama. Pastrva sa žara, jela s roštilja, specijaliteti od divljači i deserti od borovnica samo su dio bogate ponude, a svaki dan od 10 do 13 sati Bistro u ponudi ima i marendu. Uz sve ukusne mesne i riblje delicije, možete uživati u izvrsnoj Žlahtini i Graševini vinarije Pavlomir.

Ručak na terasi u okruženju goranske šume i s pogledom na rijeku zvuči kao super završetak ovog izleta u prirodu. Ukoliko, pak, poželite prespavati, na raspolaganju vam je Planinarski dom Kamačnik. Nalazi se u mjestu Vujnovići, a kanjonom je, osim cestom, spojen i s dvije šetnice. Raspolaže s osam soba s ukupno 30 ležajeva, a smještaj je moguć u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim, četverokrevetnim i šesterokrevetnim sobama. U domu postoji i dvorana za sastanke kapaciteta sedamdeset osoba, opremljena zajednička kuhinja, teretana i sauna, a na raspolaganju imate i 5 električnih bicikala za najam. U domu je moguće organizirati brojne proslave, poslovne ručkove ili edukativne programe.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori