Uzbudljivi festivali koji ne bi smjeli proći nezapaženo

Festivali su sjajan način da doživite destinaciju na jedinstven i drugačiji način. S nekoliko stotina festivala diljem svijeta koji se održavaju svakog mjeseca, uistinu je šarolik izbor za ljubitelje festivalske scene. Bez obzira na to tražite li vrhunsko kulturno iskustvo, glamur filmskog festivala ili vas veseli čista radost glazbenog festivala, ovakva su događanja poseban doživljaj i karta na koju igraju turističke zajednice diljem svijeta.

Ipak, čini se kako neki od tih festivala nude mnogo više nego što javnost percipira. Neki su razvikani, ali im nedostaje šarma. Stoga smo se potrudili potražiti one festivale za koje najvjerojatnije niste čuli, ali su nevjerojatno zabavni i živi.

Želite li 24 sata plesati bez brige? Riješite se konvencija, spakirajte torbe, prepustite se dobrom odsjećaju i pripremite se za pustolovinu koju pružaju festivali.

Od Bugarske, preko Španjolske pa sve do Amerike, prepustite se eklektičnom pulsiranju energije i istražite barem jedan od festivala u nastavku.

Primaversa Sound, Španjolska

Proljeće u Barceloni znači da je zajamčeno lijepo vrijeme, za razliku od engleskih festivala na kojima uvijek riskirate da budete prisiljeni trpjeti kišu i hirovito vrijeme bez ozbira o kojem je vremenskom razdoblju riječ. Zabava na Primaveri ne uključuje kampiranje. To je gradski festival, pa nakon što ste gledali Janelle Monáe, Cardi B ili zvijezdu u usponu Rosalíju, možete se ušuškati u svježe hotelske plahte, a ne u vreću za spavanje. Ako vam ovo zvuči primamljivo, oslobodite si period od 30. svibnja do 1. lipnja i zaputite se u Parc del Fòrum u Barceloni.

Roskilde, Danska

Samo 30 minuta od Kopenhagena i svih njegovih radosti, Roskilde je lučki grad poznat po UNESCO-ovoj katedrali, baštini Vikinga i istoimenom festivalu, jednom od najvećih događaja u glazbenom kalendaru sjeverne Europe. Program za 2019. do sada uključuju Robyn, The Cure, Nenah Cherry i Travis Scott. Roskilde je također najpraktičniji festival; 100% profita je donirano u dobrotvorne svrhe, 90% hrane koja se poslužuje na mjestu je organska, a sve od posuđa za jelo do toaletnog papira je ekološko označeno. Organizatori su glasni i za poduzimanje koraka za povećanje broja umjetnika na festivalu. Što radite između 29. lipnja i 6. srpnja?

All Points East, UK

All Points East je beba londonske festivalske scene. Ovdje nastupaju The xx, Lorde, Yeah Yeah Yeahs i Björk, odnsno na pozornici u Victoria Parku. Još će se zvučnih imena tek objaviti tijekom sljedećih mjesec dana, ali već su potvrđeni velikikani poput: The Chemical Brothers, Christine i Queens, te Bon Iver. Ovaj festival nam je pred vratima, odnosno održava se od 24. svibnja do 2. lipnja uVictoria Parru u Londonu.

Bonnaroo

Bonnaroo je američki festival s Childish Gambinom, Solangeom i Kacey Musgravej. Održava se u popriličnoj udaljenosti  od doline Coachella, odnosno oko 3000 km. Bonnaroo nije stekao globalni renome poznatog magneta za zapadnu obalu, ali je još prpošniji i svježiji. Ovdje ćet se sasvim dobro osjećati s cvjetnom krunom na glavi, uz neonsk svjetla i plesne korake. Ukoliko ovoga ljeta, odnosno od 13. lipnja do 16. lipnja slučajno boravite u SAD-u, zaputite se u Park Great Stage u Tennesseeu.

Meadows In The Mountains

Ljubitelji divljine će cijeniti ovu četverodnevnu idilu u bugarskim Rodopima, koja stavlja gotovo jednako naglasak na doživljaj posjetitelja festivala kao i glazba. Čak možete organizirati boravak kod lokalnog stanovništva u obližnjem Polkovniku Serafimovu. To je dobra opcija ukoliko vam nije privlačno kampiranje. Iako line-up 2019 još nije objavljen, možete očekivati ​​DJ-eve i eksperimentalne umjetnike uz koje vam zasigurno neće biti dosadno. Ali kome su potrebna slavna imena kada imate spektakularan prizor. Također, možete uživati u satovima joge, tarota, pjevanja ili si priuštiti radionicu gdje ćete učiti o ljekovitom bilju. Ovo bi mogao biti jedini festival nakon kojega ćete se osjećati preporođeno i odmoreno. Ukoliko vas privlače Rodopi, zaputite se u Bugarsku od 6. lipnja do 9. lipnja i uživajte.

Foto: Unsplash, Instagram

0