Evo zašto je dobro otputovati u Amsterdam ljeti 
Evo zašto je dobro otputovati u Amsterdam ljeti 

Evo zašto je dobro otputovati u
Amsterdam ljeti 

Većina nas će za godišnji odmor preko ljeta odabrati upravo destinacije koje obiluju suncem i morem. Ipak nekada se putovanje u planine ili na Sjever može činiti kao dobra ideja. Pretrpane plaže, gužve na cestama, previsoke sezonske cijene i konstantna čekanja često mogu biti okidač da poželimo otputovati negdje drugdje. Sjever Europe često se posljednjih godina nalazi na listi brojnih entuzijasta koji žele odmor provesti u urbanoj sredini, a opet daleko od velikih gužvi. Amsterdam, glavni grad Nizozemske tako se često može naći na listi želja onih koji preferiraju malo drugačiji odmor. Ako ste upravo ovih dana razmišljali o malo drugačijem putovanju i odmoru, možda je baš za vas putovanje u Amsterdam.

Nizozemska – drugačija po mnogočemu

Nizozemska je zemlja drugačija od naše po mnogočemu. Osim što se Nizozemce smatra hladnijima i rezerviranijima, oni su itekako ljubazni i uljudni i pomoći će vam na svakom kutku. S uređenom politikom, sudstvom, tržištem rada, nekretnina i općenito upravom naići ćete na mnoge razlike u odnosu na našu zemlju. Nizozemci su proaktivni, a skromniji. Žive u malim kućama, a svi koji su to mogu priuštiti redovito bježe van gradova u male montažne seoske kućice gdje u skromnijem načinu života pronalaze svoj mir. Bave se poljoprivredom, stočarstvom, proizvodnjom sira i cvijeća.

Amsterdam – grad kanala

Amsterdamski kanali (nizozemski: Amsterdamse grachten) čine mrežu kanala na zapadnom i južnom dijelu srednjovjekovne povijesne jezgre Amsterdama s lukom, čime je omogućeno pravilno širenje grada izvan njegovih povijesnih zidina, Singelgrachta. Ti kanali i ulice su izgrađene u 16. i 17. stoljeću, te se šire se u koncentričnim polukrugovima, zbog čega se smatra za jedan od prvih urbanistički planiranih gradova sjeverne Europe i naziva se “Venecijom sjevera”.[1] Zbog toga su 2010. godine upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. U Amsterdamu se nalazi više od 90 otoka i 1.500 mostova, te 1.550 povijesnih zaštićenih zgrada, uglavnom iz 17. stoljeća. Njihove zgrade sve su bez zastora kako bi uštedjeli na grijanju, ali i doveli što više sunca u svoje domove, jer zemlja je to željna sunca. Obavezno uzmite vožnju brodom kanalima i upoznajte grad iz jedne potpuno nove perspektive.

Grad koji živi

U Amsterdamu, gradu umjetnosti naići ćete na bezbroj galerija, muzeja, nadiviti se uličnoj umjetnosti, ali i lokalnim malim umjetnicima. Svaku moguću zraku sunca upijte u nekom od njegovih predivnih parkova, a uživajte i u velikoj plutajućoj tržnici cvijeća. Amsterdam je poznat i po biciklistima kojih doista ima toliko da je oprez i više nego poželjan. Tipkanje na mobitel i hodanje po cesti ovdje doista može kobno završiti jer je velika vjerojatnost da ćete završiti na biciklističkoj stazi. Amsterdam je grad za duge šetnje, a na ljetnih maksimalnih 26 stupnjeva zaboravit ćete na tropske vrućine na koje se u Hrvatskoj trenutno navikavamo.

Gastronomska meka i noćni život

Amsterdam je gradić prepun craft kafića, coffe shopova, slastičarnica i vrhunskih restorana. Obavezno kušajte nizozemski sir i probajte sve od haringe jer ova riba je ovdje omiljena. Noćni život je ovdje nadaleko poznat, tako da navečer prošećite, otiđite u neke od najpoznatijih klubova na svijetu ili jednostavno prošećite turističkom atrakcijom u Crvenoj četvrti.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori