Gdje za vikend: Iskoristite lijepo vrijeme za izlet u najljepši hrvatski dvorac

Gdje za vikend: Iskoristite lijepo vrijeme za
izlet u najljepši hrvatski dvorac

Dvorac Trakošćan jedan je od naših najljepših dvoraca i omiljena izletnička destinacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Smješten u brežuljkastom Zagorju, u blizini grada Varaždina, Trakošćan sa svojim očaravajućim perivojem i jezerom jedno je od najromantičnijih mjesta za izlet u Lijepoj našoj.

S oko 40.000 posjetitelja godišnje, Trakošćan je jedan od najposjećenijih hrvatskih dvoraca, a 2017. godine ga je ugledni časopis Conde Nast Traveler uvrstio među 12 najljepših dvoraca u Europi. Ako ga još uvijek niste posjetili, ovaj vikend vam je idealna prilika da ga doživite u punom sjaju. Naime, početkom ožujka započet će ispuštanje vode iz jezera Trakošćan kako bi se ono očistilo od mulja.

Zadnja prilika prije početka radova

Jezero nije čišćeno nekih 60-ak godina i trenutno ga se nataložilo više od 2 metra, što onda utječe na to da se počelo pretvarati u močvaru. Ipak, valja napomenuti da jezero neće nestati preko noći, već će se voda ispuštati kontrolirano i pod nazorom, a usporedno će se iz njega vaditi riba radi premještanja. Radovi bi trebali biti realizirani ove godine, a očekuje se da će na proljeće 2022. jezero ponovno biti u svom punom sjaju.

A upravo jezero dvorcu Trakošćan pruža taj bajkoviti i pomalo mističan dojam. Ono što je dobro jest da će dvorac za vrijeme radova normalno raditi, a i većina šetnica oko jezera ostat će otvorena. Ipak, ukoliko ga želite doživjeti u svoj njegovoj ljepoti, vikend pred nama idealna je prilika da to učinite prije nego što radovi započnu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JURIJ • PELC (@jurij_pelc)

Istražite povijest najljepšeg hrvatskog dvorca

Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Prema legendi, ime je dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, a od kraja 14. st. vlasnici su bili grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i Trakošćan dijeli sudbinu ostalih njihovih gradova i posjeda koji se usitnjavaju i mijenjaju razne gospodare. U toj podjeli, Trakošćan kao jedinstveno imanje pripada najprije vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu, koji ga poklanja svome podbanu Ivanu Gyulayu. Ova obitelj zadržava dvorac kroz tri generacije te izumire 1566., a vlastelinstvo preuzima država. Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću (1525.-1587.), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje. Tako je konačno 1584. Trakošćan stekla obitelj Drašković.

U razdoblju procvata izgradnje dvoraca u Hrvatskom zagorju, u drugoj polovici 18. st., dolazi do napuštanja Trakošćana. Zapušten, počinje naglo propadati pa se tek polovinom 19. st. obitelj ponovno zanima za svoj titularni grad, u duhu novog vremena, romantičnog povratka prirodi i obiteljskim tradicijama. U tom duhu podmaršal Juraj V. Drašković grad obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj. Iduće generacije povremeno borave u Trakošćanu sve do 1944. kad se iseljavaju u Austriju. Ubrzo nakon toga dvorac je nacionaliziran.

Posjetite muzej i uživajte u divnoj okolici

Danas se u dvorcu nalazi muzej sa stalnim postavom osnovan, 1954. godine. Otvoren je svaki dan, uljučujući vikende i blagdane. U zimskom razdoblju (do 31. ožujka) radi od 9 do 16 sati. Cijena ulaznica je 40 kn za odrasle te 20 kn za učenike (do 18 godine).

Ulaz u park je besplatan, a jelo i piće za van dostupni su u Bistrou Trakošćan od 11 do 17 sati. Na raspolaganju imate i Hotel Trakošćan koji sve sa svog menija ima na raspolaganju i u varijanti za van. Ukoliko želite sjesti u hotelskom restoranu, morate biti gost hotela – bilo da se odlučite za klasično noćenje ili varijantu dnevnog odmora s uključenim ručkom.

Iskoristite sunčano i lijepo vrijeme za vikend i zaputite se u Trakošćan – uživat ćete u njegovoj bogatoj povijesti i predivnoj prirodi koja ga okružuje. Ono najbolje – od Zagreba je udaljen oko sat vremena vožnje.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori