Dvorac Janković je kao stvoren za ladanjski vikend
Dvorac Janković je kao stvoren za ladanjski vikend

Dvorac Janković je kao stvoren
za ladanjski vikend

Hoteli koji su nekoć bili dvorci redovito imaju bajkovitu auru i donose savršeni spoj luksuza i glamura uz dašak dekadencije, a gosti se ondje osjećaju kraljevski. Otkrijte onaj novoobnovljeni u Suhopolju nedaleko od Virovitice koji je kao stvoren za predivan ladanjski vikend.

Novo ruho povijesnog dvorca Janković

Baš kao iz bajke ili Disney filmova, buđenje u dvorcu Janković je posebna atrakcija. Uz cvrkut ptica i s nenadmašnim pogledom na beskrajno zelenilo iz vaših moderno opremljenih soba. Uživat ćete potom u bogatom, domaćem i zdravom doručku u vrtu – savršen početak bijega iz užurbane svakodnevice.

Dvorac je izgrađen sredinom 18., a sadašnji izgled dobio je početkom 20. stoljeća za vrijeme Elemira Jankovića. I danas čuva patinu starih, romantičnih vremena. Okružen je čarobnim perivojem, zaštićenim dobrom parkovne arhitekture, a i sam dvorac je zaštićeno kulturno dobro graditeljske baštine.

Sve što je potrebno za odmor iz snova

Dvorac Janković gostima nudi 30 dvokrevetnih soba kategorije četiri zvjezdice s uslugom doručka, lobby bar u kojem ćete uživati u lokalnim vinima, craft pivima, likerima, rakijama, prirodnim domaćim sokovima i slasticama. Tu je i odlično opremljena konferencijska dvorana, suvenirnica, kreativni laboratorij – igraonica za djecu i 5D kino za dogovorene projekcije.

Dvorac je u potpunosti obnovila Virovitičko-podravska županija, a u svibnju 2021. otvoren je i Centar za posjetitelje, po uzoru na svjetske projekte koji povezuju baštinu i edukaciju na multimedijalan i suvremen način. Arhitektonski projekt obnove potpisuje Studio 3LHD.

Projekt rekonstrukcije dvorca rađen je u suradnji s konzervatorima, uz poštovanje povijesnog nasljeđa i zadržavanje vrijednih povijesnih elementa zgrade. Glavna građevina je rekonstruirana, a oba krila su, zbog nepovratnih oštećenja na konstrukciji, kreativno reinterpretirana na suvremen način. Kapelica i ledenica bit će rekonstruirane u drugoj fazi realizacije, objašnjava arhitekt Saša Begović, partner u 3LHD-u.

Savršen spoj tradicionalnog i modernog

Decentno, moderno, lijepo. Unutarnjim uređenjem dominiraju prirodni materijali, mirni tonovi i mnoštvo razigranih detalja, boja, uzoraka i šara s lokalnim predznakom. Kohezija tamnih i svijetlih nijansi ispunjava prostor od zidova do namještaja koji je pažljivo odabran kako bi se uklopio u karizmu dvorca. Mnoštvo je detalja lokalnog kolorita, savršen spoj tradicionalnog i modernog, kažu iz Ancona grupe, zadužene za cjelokupan interijer.

Toliko je detalja koji će vas oduševiti, od prekrasnog atrija u kojem je smješten klavir iz 19. stoljeća do dugačkog hodnika s višemetarskom vremenskom crtom koja obuhvaća tri stoljeća povijesti, gdje ćete upoznati povijesne činjenice, ali i brojne ljubavne legende koje se vežu uz obitelj Janković.

U multimedijalnoj dvorani posjetitelji se na interaktivan i zabavan način mogu upoznati s poviješću Dvorca Janković i Suhopolja, ali i cjelokupnu turističku ponudu Slavonije i Podravine. Mogu igrati memory, potražiti neki zanimljiv plemićki recept i poslati si ga na mail, prepoznavati zvukove ptica, istražiti biciklističku rutu, u perivoju s tabletom krenuti u potragu za QR kodovima i ući u proširenu stvarnost u kojoj mu se grof obraća i otkriva razne tajne, a na kraju se u finalnoj točki ispred dvorca Janković i fotografirati s grofom i groficom – za svakoga ponešto, objašnjava Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

U drugoj fazi obnove, dvorac će dobiti vinski podrum i wellness centar. Savršena polazišna točka za odmor i istraživanje Plemićke rute Virovitičko-podravske županije, još neotkrivene atrakcije s brojnim obnovljenim dvorcima i kurijama.

Foto: Kristijan Toplak, Matija Turkalj, arhiva, Instagram (@sanja.mijac, @dvorac_jankovic)

Učitati još
Zatvori