Bajkoviti francuski dvorac koji izgleda kao iz Disneyjevog filma

Dvorci su među najljepšim i najimpresivnijim povijesnim građevinama na svijetu pa ne čudi što privlače turiste iz svih krajeva svijeta. Oni su spomenici nekih prošlih vremena, a svojom arhitekturom će svakoga ostaviti bez daha. Posebne su to građevine koje odolijevaju vremenu i svoju vječnu ljepotu prenose generacijama.

Dvorce najčešće povezujemo s kraljevnama i princezama pa ne čudi što su mnogi poslužili su kao inspiracija za Disneyjeve crtiće i filmove. Jedan od njih je i dvorac Chambord, monumentalno zadnje smješteno u dolini rijeke Loire u francuskom Loir-et-Charu, koji ćete prepoznati iz filma Ljepotica i zvijer, hollywoodske adaptacije Disneyjevog klasika iz 2017. godine.

Dvorac Chambord

Ovaj renesansni dvorac sagrađen je 1547. godine po nalogu kralja Franje I., a služio mu je kao sklonište za vrijeme lova. Chambord je glasovit po veličanstvenim dimnjacima i tavanskim prozorima koji krase njegov krov i domišljato sagrađenom dvostrukom stubištu. Ono se sastoji od dviju rampa koje počinju sa suprotnih strana okruglog prostora i isprepliću se spiralno, a da se nikada ne susreću. Dvorac je djelomično projektirao i Leonardo da Vinci, koji je tada živio u Francuskoj pod kraljevom zaštitom.

Sa 426 soba, prekrasnim vrtovima u kojima je posađeno 600 stabala i više od 15 tisuća biljaka, idiličnim pogledom, tunelima, beskrajnim prozorima i blistavim jezerom, ovaj dvorac svakoga tko ga posjeti ostavlja bez daha. Od 1981. nalazi se na popisu UNESCO-ove svjetske baštine, a da bi se obnovio po originalnim skicama, preuređivao se 14 godina. Renovaciju, koja je koštala oko 3.5 milijuna eura, platio je američki milijarder i filantrop Stephen A. Schwarzman. Cijena ulaznica po osobi iznosi oko 100 kuna, a ako se želite osjećati kao prava Disneyjeva princeza, njegove vrtove možete razgledati u kočiji koju vuku konji.

Foto: Domaine national de Chambord, Unsplash

0