Dubai i Abu Dhabi kroz objektiv mladog fotografa Mateja Zlopaše

Dubai i Abu Dhabi kroz objektiv mladog
fotografa Mateja Zlopaše

Matej Zlopaša mladi je fotograf i travel influencer koji na svojim Instagram i YouTube profilima s nama dijeli impresivne fotografije i snimke s putovanja diljem svijeta. Ovog je puta s nama podijelio fotografije i priču o nedavnom putovanju u Dubai. On i djevojka, influencerica Anđela Rončević, zajedno su posjetili Abu Dhabi i Dubai, te proveli nezaboravnih osam dana u sasvim drugačijoj kulturi. Otkrili smo kako su se proveli i koja mjesta su im ostala u najljepšem sjećanju, a osim toga Matej je podijelio i nekoliko savjeta iz prve ruke koji će dobro doći svima onima koji se spremaju na putovanje u Dubai.

Spontano putovanje iz snova

Dubai, sama pomisao na ovaj grad mi već budi scene iz SF filmova. Svi smo mi u nekom trenutku života vidjeli fotku ili video kako taj grad izgleda. Iskreno, kada sam planirao putovanje, nisam imao prevelika očekivanja, jer često nam se na društvenim mrežama servira sadržaj u nekoj nerealnoj dimenziji, a onda se malo razočaramo kada to vidimo uživo. E, pa sada sam se uvjerio da to ne mora uvijek biti slučaj, jer Dubai je grad koji mi je sigurno ispunio sva očekivanja. Obožavam putovati te sam jednom prilikom preko “Skyscannera” ubijao vrijeme i tražio neke fora destinacije koje bih mogao posjetiti. Kako i inače putujem s low cost kompanijama, naišao sam na odličnu priliku povratnog putovanja iz Beograda za Abu Dhabi, i to za samo €50! Nazvao sam Anđelu i karte su bile kupljene isti dan. 

Abu Dhabi

Na putovanju smo proveli osam dana, od čega jedan u Abu Dhabiju jer smo u taj grad i sletjeli. Iako ondje nema toliko atrakcija za posjetiti, džamija Sheikha Zayeda je toliko fascinantna da bi svakom preporučio da odvoji barem jedan dan i posjeti to svjetsko čudo. Mi smo se vraćali čak dva puta, jer nam jednom nije bilo dovoljno da je se nagledamo. Ostatak dana smo iskoristili za šetnju po gradu. 

Dubai

Iduće jutro krenuli smo ka Dubaiju, gdje smo i proveli ostatak putovanja. Cijene smještaja su nas pozitivno iznenadile, mogu se poistovjetiti s cijenama u Hrvatskoj. Da idemo ponovno, sigurno bi uzeli smještaj u južnom dijelu Dubaija, blizu metroa, pošto je cijeli grad jako dobro povezan i metroom se brzo dođe od jedne točke do druge. 

Burj Khalifa

Čim smo se smjestili i krenuli razgledavati centar, osjetila se moć i luksuz samog grada, a iz svakog kutka vidi se Burj Khalifa. Cijelo putovanje ne bi bilo potpuno da se, kao pravi turisti, nismo popeli na 124. kat najveće zgrade na svijetu i uživali u najboljem pogledu na Dubai. Iako je vidikovac krcat ljudima u svako doba dana, preporučujemo dolazak rano ujutro kako bi izbjegli preveliku gužvu. Mi smo svoj termin rezervirali za 6:30 kako bi uživali u izlasku sunca. Nakon toga smo prošetali po centru i tražili fora lokacije za fotkanje, a kojih stvarno ima na svakom koraku. 

Dubai Creek

Ono što nas je posebno oduševilo je zalazak sunca. Kako je cijeli Dubai sagrađen usred pustinje, zbog suhog zraka, boje na nebu budu jako meke te je gušt sjesti negdje i promatrati kako se iz sekunde u sekundu mijenjaju. Mjesto koje apsolutno ne smijete propustiti, ako se ikada odlučite za ovo putovanje, je Dubai Creek. Udaljen je 20-ak minuta od centra i ima najbolji pogled na grad jer sunce zalazi taman iza samih zgrada i stvara predivnu siluetu.

Miracle Garden

Kako Dubai u svemu voli imati prefiks “naj”, tako se u njemu nalazi i najveći cvjetni vrt na svijetu, “Miracle Garden”. Za njega je potrebno izdvojiti par sati jer stvarno ima jako puno toga za vidjeti. Fascinantno je kako su osmislili način navodnjavanja svih ovih biljaka usred pustinje pa ostaju zelene i na 50 stupnjeva.

Old Town Dubai

Samo 20 minuta udaljeno od centra, nalazi se totalni kontrast onome što smo navikli viđati – “Old Town Dubai”, meni najdraža lokacija na cijelom putovanju. Daleko od kiča i svjetala Burj Khalife nalaze se uske ulice, bazar začina, tekstila i zlata. Ako i niste fan shoppinga, posjetite ga barem zbog mirisa i atmosfere koji vraćaju u neka davnija vremena, a ondje se nalazi i “najinstagramičniji” Starbucks na svijetu. Na svakom kutku ovog kvarta osjeti se povijest grada. Teško je zamisliti da je i sam Dubai ovako izgledao par desetljeća unatrag. Tamo smo probali i autohtonu Arapsku kuhinju. Najviše nam se svidio restoran “Arabic Tea House”, u kojem možete uživati u pravim tradicionalnim jelima, a ambijent je takav da savršeno odgovara hrani koju jedete. Uz to je i jako instagramičan.  

Safari u pustinji

Za kraj putovanja ostavili smo Safari u pustinji koji je bio pun adrenalina. Od vožnje quadova, sandboardinga pa sve do extreme vožnje u džipu po dinama i večere u Beduinskom kampu. Dobra opcija za bijeg od grada i betonskih grdosija po kojima je ovaj grad najviše poznat. 

Cjelokupno putovanje u Dubai je u potpunosti ispunilo naša očekivanja, iako se na početku nije činilo tako. Uz veliku raznolikost aktivnosti, svatko ovdje može naći nešto što će mu biti zanimljivo.

Tekst i fotografija: Matej Zlopaša

Učitati još
Zatvori