Drvena koliba u borovoj šumi gdje bismo voljeli pobjeći na vikend odmor

Iako smo putovanja izvan granica Lijepe naše zbog aktualne situacije ponovno morali staviti na čekanje, već polako radimo popis svih onih mjesta u našem susjedstvu koja ćemo posjetiti čim prilike to dopuste. Jedna od tih destinacija je Vila Planinka u Sloveniji o kojoj smo pisali ovdje, a danas vam donosimo priču o jednoj čarobnoj drvenoj kućici smještenoj u borovoj šumi u blizini planinskog centra Divčibare u Srbiji.

Divčibare – poznato planinsko mjesto u Srbiji

Divčibare su planinsko naselje i odmaralište smješteno na planini Maljen u zapadnoj Srbiji, pokraj Valjeva. Radi se o najbližem planinskom mjestu Beogradu i Novom Sadu pa su zbog blizine mnogim Srbima omiljena destinacija za vikend odmore. Ovdje ćete uživati u nevjerojatno lijepoj prirodi, šetnji pješačkim stazama i pogledu s predivnih vidikovaca. Zimi, kad planinu prekrije snijeg, pretvara se u pravu zimsku idilu. Ukoliko ste ljubitelji snježnih aktivnosti, Divčibare imaju i svoje ski staze gdje se možete skijati i sanjkati.

U blizini, a usred borove šume, na nadmorskoj visini od 700 metara nalazi se ova divna drvena koliba. Pronašli smo ju na Airbnbu i odmah nam je zapela za oko pa smo kontaktirali vlasnika Filipa koji nam je otkrio malo više detalja.

Drvena kuća u borovoj šumi

Kuću je Filip sam projektirao i krenuo u izgradnju iste još kao student arhitekture. Prvotno je to bila obiteljska kuća, a u međuvremenu su je odlučili ponuditi i gostima koji ovdje mogu doći uživati i napuniti baterije.

Obloga fasade od drveta i neobrađenog kamena doprinijela je tome da se kuća uklopi u okruženje i tako stvori osjećaj sinergije prirode i ljudskog djelovanja. Izbor materijala u interijeru sveden je na ciglu i drvo, dok mnoštvo prozora dominira prostorom i stvara osjećaj transparentnosti i povezanosti s okolinom. Neutralna crna i bijela boja u kombinaciji s drvom i ciglom stvara onaj cozy osjećaj koji nam je prva asocijacija pri pomisli na drvenu kolibu u šumi.

Mjesto za bijeg iz grada

Gostima je na raspolaganju cijela kuća u kojoj se nalaze 3 spavaće sobe, kupaonica, potpuno opremljena kuhinja i dnevni boravak. Idealna je i za rad od kuće jer postoji i radna soba sa stabilnim internetom pa možete spojiti ugodno s korisnim. Velika terasa gdje možete uživati u jutarnjoj kavi i u prekrasnom pogledu dodatni je bonus. U kući može odsjesti maksimalno 7 ljudi, a na raspolaganju imate sve što vam treba za ugodan boravak.

S obzirom da se nalazi u borovoj šumi, u okolici ćete pronaći raznovsne biljke, jestive gljive i atraktivan krajolik za šetnju ili vožnju biciklom. Često ćete naići na potok ili izvor, a u blizini su Divčibare s raznovrsnom turističkom ponudom.

U nastavku donosimo još nekoliko fotografija, a sve dodatne informacije možete pronaći ovdje.

Foto: Filip Jelić

0