Sanjiva dolina u Crnoj Gori vrijedna posjeta
Sanjiva dolina u Crnoj Gori vrijedna posjeta

Sanjiva dolina u Crnoj Gori
vrijedna posjeta

Crna Gora, zemlja divljih ljepota i spektakularnih pejzaža, često se opisuje kao biser Balkana. U srcu ovog dragulja skriva se jedno od najimpresivnijih prirodnih čuda – dolina Grebaje. Ova očaravajuća dolina, smještena u sjeverozapadnom dijelu Crne Gore, nudi posjetiteljima nezaboravno iskustvo u okruženju netaknute prirode.

Živopisna dolina Grebaje je pravi planinski raj. Do pedesetih godina prošlog stoljeća Grebaja je bila zabranjena vojna zona, pa je pristup bio ograničen. Nastavlja se na dolinu Dolja, a pogled s Grebaje seže ka planinskom lancu Brade u blizini Karanfila. Na desnoj strani Grebaje je stjenovita Volušnica, odakle se pruža jedinstven pogled na Vezirovu Bradu i vrhove Karanfila i dolinu Grebaje.

Planinarenje i aktivnosti na otvorenom

Dolina Grebaje prostire se na površini od oko 30 kvadratnih kilometara, a poznata je po svojim visokim planinama, bogatim šumama, čistim rijekama i bajkovitim jezerima. Ova dolina je pravi raj za ljubitelje prirode, planinarenje i avanturizam.

Dolina Grebaje je san svakog planinara jer nudi raznolike staze i mogućnosti za planinarenje.  Za one s iskustvom, uspon na Maglić, planinu s najvišim vrhom u Crnoj Gori, predstavlja vrhunski izazov.  Za one koji više vole šetnje u prirodi, tu su brojne manje zahtjevne staze koje vode do predivnih vidikovaca i jezera.

Prirodna ljepota

Dolina Grebaje je dom mnogim rijekama, potocima i jezerima koja očaravaju svojom smaragdno zelenom bojom. Stoga je ovo mjesto savršeno za ribolov, kajaking ili jednostavno opuštanje uz obalu.

Zaštićena priroda

Da bi se očuvala ova dragocjena prirodna sredina, dolina Grebaje proglašena je za zaštićenim područjem i dio je Nacionalnog parka Durmitor. To znači da je prilikom posjeta potrebno poštivati stroge ekološke i zaštitne mjere kako bi se očuvala priroda i njen ekosustav.

Ova predivna i sanjiva dolina nudi nevjerojatan spoj planinskih vrhova, kristalno čistih jezera i divlje flore i faune. Posjet ovom čarobnom mjestu pruža priliku za avanturističke aktivnosti i istraživanje netaknute prirode, a istovremeno ističe važnost očuvanja prirodnih ljepota za buduće generacije. Dolina Grebaje je svakako jedna od destinacija koju bi svatko trebao posjetiti kako bi iskusio divlju ljepotu Crne Gore.

Foto: Instagram (@svetlan.go, @__amell__, @pinatulka), iStock

Učitati još
Zatvori