Nedaleko od Zagreba nalazi se staza koja vas vodi kroz bajkovitu dolinu Slapnice
Nedaleko od Zagreba nalazi se staza koja vas vodi kroz bajkovitu dolinu Slapnice

Nedaleko od Zagreba nalazi se staza koja vas
vodi kroz bajkovitu dolinu Slapnice

S toplijim i sunčanijim danima, vrijeme nas mami da svoje slobodne dane i vikende provodimo u prirodi. Okruženi šumom, cvrkutom ptica, u dugim šetnjama – savršeni je to recept za krati vikend-izlet.

Dolina Slapnice, privatna arhiva (1)
Dolina Slapnice, privatna arhiva (7)

Bajkovita priroda doline Slapnice

Hrvatska je zemlja bogata prirodnim ljepotama, a jedan od njenih skrivenih dragulja je i nevjerojatna dolina Slapnice. Samo sat vremena udaljena od Zagreba, smjestila se u srcu Parka prirode Žumberak. Iako je dobro provoditi vrijeme u prirodi u bilo koje godišnje doba, posjet ovoj dolini možda je najljepši upravo u proljeće i to nakon kiše kada su slapovi bujni i možete ih vidjeti u najljepšem izdanju.

Dolina Slapnice, privatna arhiva (9)
Dolina Slapnice, privatna arhiva (10)

Recept za zen-odmor

Moramo priznati da miris vode pomiješan s mirisom lišća stvara odličnu kombinaciju za zen-odmor. Priroda nas puni energijom, pozitivnim mislima i ispunjava mirom. Stoga isplanirajte ovaj vikend i provedite ga u šetnji s prijateljima, u dvoje ili cijelom obitelji. Naime, dolina Slapnice poznata je po svojim spektakularnim slapovima koji pružaju nezaboravan doživljaj svim posjetiteljima. Ovdje ćete pronaći pješačku stazu koja prati tok istoimenog potoka, a staza je lagana i ravna.

Dolina Slapnice, privatna arhiva (16)
Dolina Slapnice, privatna arhiva (11)
Dolina Slapnice, privatna arhiva (2)
Dolina Slapnice, privatna arhiva (12)

Ova staza pruža posjetiteljima priliku da se zbliže s prirodom, uživajući u svježem zraku i spektakularnim pogledima koje dolina nudi. Tijekom jednosatne šetnje, koliko je potrebno da biste došli do skretanja za prvi veći slap, imat ćete priliku vidjeti niz slapova čiji će vas šum cijelim putem pratiti kao najljepša zvučna kulisa.

Početna točka nalazi se kod kamenoloma u mjestu Medven Draga, a vodi do predivnih slapova Brisalo i Vranjak. Hodajući kroz Vranjački klanac dolazi se do istoimenog slapa koji je smješten uz okomitu stijenu i otvor Vranjačke špilje, pa ne sumnjamo da će vas ova priroda oduševiti.

Dolina Slapnice, privatna arhiva (3)
Dolina Slapnice, privatna arhiva (4)
Dolina Slapnice, privatna arhiva (13)

Očuvanje prirodne ljepote

Dolina Slapnice predstavlja istinsko prirodno čudo koje nudi nezaboravan doživljaj svim posjetiteljima. Od spektakularnih slapova do bujne flore i faune, ova dolina osvaja srca svih koji ju posjete. Stoga, ako tražite avanturu u netaknutoj prirodi, posjet dolini Slapnice definitivno će ispuniti sva očekivanja i ostaviti neizbrisiv trag u vašim sjećanjima. Međutim, vodite brigu o prirodi i ne ostavljajte iza sebe smeće. Jer ako vi budete nježni i pažljivi prema prirodi, ona će vam vratiti istom mjerom, ako ne i više.

Dolina Slapnice, privatna arhiva (5)
Dolina Slapnice, privatna arhiva (8)

Foto: Privatna arhiva, Instagram

Učitati još
Zatvori