Casa Materossa – mjesto na kojem možete uživati u čarima Mediterana tijekom cijele godine

Casa Materossa – mjesto na kojem možete uživati u čarima Mediterana tijekom cijele godine

Uvijek je toplina ljeta bila i bit će najbolji poziv za odlazak na more, ali potpuna kvaliteta življenja na moru se osjeća kroz čitavu godinu. Nebitno je da li je to savršenstvo boja i mirisa kada se mediteran budi u proljeće, branja špraroga u travnju, ili su to beskonačni putovi pješacima i biciklima, ili je to vjerojatno najpitoreskniiji kolorit jesenske mediteranske šume u svojim zlatno-smeđim-crveno-zelenkastim tonovima, ili branje veličanstvenih maslina u listopadu, ili za one rijetke, osjećaj snažnih mediteranskih vjetrova koji razbistre zrak ili pak čine prekrasne ogromne valove. Velika većina nas more i Mediteran niti ne osjete, a svi kažu da se more voli i po zimi. Postoji puno opcija odlaska na more izvan sezone, ali kada vam se u istom, nudi vrhunski smještaj u potpunoj toplini doma i to sve nadomak Zagreba, onda sve to dobiva potpunu dimenziju.

Casa Materossa na otoku Krku nudi upravo sve to u jednom i zato smo je posjetili sada, na početku mjeseca studenog, prije zimskih praznika koji se sad planiraju.

Uživajte u čarima Mediterana tijekom cijele godine

Casa Materossa nalazi se u šarmantnom naselju Skrpčići koje se smjestilo u dijelu Krka zanimljivog naziva  Šoto Vento (ispod vjetra) , zaštićen od jakih udara svima nam poznate bure.  Idealno je usmjerena pogledom prema moru i susjednom Cresu,  gdje se preko krošanja zelenila i mora uživa u prekrasnim zalascima sunca tijekom čitave godine.

Casa Materossa je napravljena i uređena na osnovi vizije života vlasnika. Stvar je u detaljima, oni donose toplinu pri prvom kontaktu te su upravo tome vlasnici, obitelj iz Zagreba, dali veliko značenje.   

„Znali smo od početka da ne želimo neke super moderne kuće koje su sve češće na našim prostorima. Jasno je da tehnologije idu naprijed, ali nekako je naš život, estetika i vrijednosti više ovaj cosy stil… I 100% smo željeli smo da kuća dobije taj štih nas samih poštivajući pravila moderne gradnje“

Prostrano, prozračno i prirodno

Kada pristupate kući prvi put, Casa ostavlja dojam prizemnice s terasom i bazenom u istoj razini s koje se prožima opuštajući pogled u prirodu – krošnje drveća u punoj širini pogleda i more. Prirodni pad terena je omogućio veliki prostor suterena, sa mogućnostima izlaska na lijepe prirodne terase. Kućom dominira veliki dnevni prostor koji integrira kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak.

Površinom i visinom prostora te velikim prozorima koji u prostor puštaju puno svijetla stvoren je dojam prozračnosti i prirodnosti koja je dodatno naglašena keramikom koja imitira prirodni kamen i neobrađenim betonskim gredama.

Mjesto za odmor, za igru i za uživanje

Kuća ima četiri spavaće jedinice sa prostranim bračnim krevetima.Svaka ima svoju kupaonicu koja je izgledom prilagođena posebno svakoj sobi, čime se dobila raznolikost, a opet vjernost kompletnom stilu kuće. U kući su i dva zasebna wca, veliki playroom sa stolom za stolni tenis i tzv. playstation kutkom. Ispred dnevnog boravka dominira glavna natkrivena terasa, spojena s terasom oko bazena, zadržavajući stil dnevnog boravka i cijele kuće, a opet funkiconalno jednostavna jer tri ulaza omogućuju jednostavnu komunikaciju s cijelom kućom.

Detalji koji stvaraju osjećaj topline i doma

Što se tiče dizajna interijera, tu ulazimo u veliku osobnu strast prema uređenju same vlasnice, tijekom Covid perioda pretočne u interior design Instagram profil DOM&HOME by Sanja. Svu svoju strast i talent potpuno  je uložila u ovaj projekt. Najveći naglasak bez sumnje je bio na postizanju osjećaja topline zbog kojeg ćete odmah nakon ulaska u kuće osjećati da tu i pripadate. “To je ono što je bit svakog prostora. Ne morate imati vrhunske dizajnerske komade, skupi namještaj, samo sklad boja i materijala koji će onda sami po sebi napraviti svoje“, zaključuje Sanja.

U toplinu doma, savršeno su se uklopili mediteranski štih inspiriran Toskanom i Provansom, skandinavska jednostavnost i osobnost vlasnika. Prevladavanje neutralnih bež boja podova, kamen, fasada, rustikalni krov, sa detaljima koji daju taj duh koji ti omogućuje da kuću nazivaš Casa (plave škure, plava kuhinja… ), te aluminijska mat stolarija su ispali dobra kombinacija.

Dnevnim boravkom dominira konjak sofa na kojoj možete uživati ispred kamina, jedan 2,5 m dugački hrastov stol i po mjeri naručena kuhinja. Ostalo uređenje je harmonija komada iz raznih trgovina do konzola u dnevnom boravku napravljenih prema nacrtima vlasnika. Imamo i tri manje komode koje smo dovukli iz Zagreba, a koje su nekada bile dijelovi bakine kuhinje. Izvrsno su se uklopile u cijelu priču.

Osobni pečat dale su i slike po kući, djelo same vlasnice, a neke od njih predstavljaju početna slova svakog člana obitelji.

Okućnica prožeta mirisima mediteranskog bilja

Okućnica je bila predefinirana postojećim maslinama, ali nadodana biljkama koje obilježavaju ovo područje (lovori, lavande, ružmarini).

Dodali smo par limuna u teracota teglama koji daju taj štih Toskane. Osim navedenog stavili smo jednu veću palmu i prepoznatljiv čempres za koje se nadamo da će postati obilježje kuće kada se sve to zelenilo raširi u potpunu ljepotu.

I sve to na manje od 2 sata od centra Zagreba…..

Foto: crofoto.com

Učitati još
Zatvori