Čarobni “once in a lifetime” prizori Grčke pod snijegom

Čarobni “once in a lifetime”
prizori Grčke pod snijegom

Snježni nanosi posljednjih su dana zatrpali Atenu i grčke otoke, a prizor je to koji se gotovo nikada ne viđa. Snijeg je uobičajen u grčkim planinama i u sjevernom dijelu zemlje, ali ne i u glavnom gradu i Egejskim otocima. Vrlo rijetka pojava zatekla je nespremne Grke, ali i ostatak svijeta koji se ne može dovoljno nadiviti fotografijama Atene i popularnih ljetnih odredišta, otoka poput Mikonosa i Santorinija, u potpuno bijelom izdanju. Snijeg u Grčkoj, pogotovo u ovim količinama, nitko nije očekivao ali prizori su zaista nevjerojatni.

Atena u zimskom izdanju

Glavni i najveći grad Grčke, poznat i kao kolijevka zapadne civilizacije, ovih se dana našla u potpuno neobičnom izdanju. Oluja Elpida u ponedjeljak je iznenada zatrpala Atenu snijegom, koji u glavnom gradu Grčke vrlo rijetko pada. Od 2000. godine snijeg je u Ateni zabilježen samo šest puta, no niti jednom u ovolikim količinama. Kako lokalno stanovništvo nije bilo spremno na ovakve uvjete, na ulicama su nastali kaosi, ceste se nisu čistile pa su mnogi ostali zaglavljeni u automobilima na snijegom zatrpanim autocestama, a dijelovi Atene ostali su i bez struje. Škole su bile zatvorene što je ipak obradovalo mnoge koji su tako imali prilike uživati u rijetkim trenucima snježnih radosti.

Gusti snijeg u bijelo je obojao i glavni simbol Grčke, atensku Akropolu s antičkim hramom Partenonom. Mramorni hramove drevne Akropole pod snijegom izgledaju čarobno i veličanstveno.

Grčki otoci pod snijegom

Snijeg se na grčkim otocima, kažu mještani, događa “jednom u životu”, a ovakve količine snijega na otocima nisu doživjeli već desetljećima. Syros, Naxos, Tinos, Andros, Mykonos, Santorini i drugi otoci Kiklada prekriveni su snježnim pokrivačem. Inače, Kikladi ili Cikladi naziv je skupine od 220 otoka u Egejskom moru na kojima prevladava sredozemna klima; duga i vruća ljeta te blage zime. Otočani će zasigurno zimu 2022. još će dugo pamtiti i prepričavati, a za uspomenu su fotografirali neuobičajene prizore pijeska i palmi prekrivenih snijegom, dok su poznate plaže poput Psaroua, Super Paradisea i Elia izgledale kao u bajci.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori