Neki prizori očaraju na prvi pogled – jedan od njih je ovaj ne tako običan bazen

Neki prizori očaraju na prvi pogled – jedan od njih je ovaj ne tako običan bazen

@somewhereiwouldliketolive

Postoje ta neka čudesna mjesta na svijetu koja nam se prije ili kasnije nađu na listi želja za putovanja, ovisno o tome u kojem ćemo ih točno trenutku otkriti. Danas smo zahvaljujući Instagramu otkrili mnoge dijelove (i kutke) svijeta koje inače možda i ne bismo, a kada vidimo da poznati blogeri koji se bave putovanjima objave neku svoju čudesnu (i, bez sumnje, filterima obrađenu) fotografiju, poželimo se odmah spakirati i otići upravo ondje.

No, onda su tu i neka, još uvijek ne sasvim otkrivena mjesta, koliko god se to činilo nemogućim u današnje vrijeme. Za nas je to bila divna Zu Nillu vila na Siciliji, koja sama po sebi možda i nije toliko spektakularna, koliko je spektakularan njen bazen.

@somewhereiwouldliketolive

Bazen u srcu kamenoloma

Ovaj bazen ima uvjerljivo najljepšu kulisu – kameni zid koji je očuvani dio kamenoloma nekadašnjeg Rimskog Carstva. Čini se kao idealna scenografija za brojne Instagram fotografije, no za njega, čini se, zasad još uvijek znaju samo rijetki.

Pitoreskna Zu Nillu vila inače se smjestila na malom sicilijanskom otočiću imena Favignana i ima panoramski pogled na Cala Rossa, predivno more boje akvamarina. Kuća je izgrađena sredinom 19. stoljeća za samog vlasnika kamenoloma koji je, kao i većina muškaraca na Siciliji tog vremena, priželjkivao da njegov sin preuzme obiteljski biznis. No, suprotno očekivanjima, sa suprugom je dočekao dolazak kćeri, a ne sina. Ona je nazvana Petronilla, da bi sa navršenih 18 godina postala muškarac. Nitko sa sigurnošću ne zna kako ili u kojim okolnostima se to dogodilo, ali o tome svjedoče čak i službeni dokumenti. Petronilla je tada promijenila ime u Nillo (odnosno Nillu u dijalektu), a Nillo je od oca preuzeo posao s kamenolom i bavio se time do kraja života, točnije do svoje 100. godine. Njegov život nadahnuo je čak i kulturu lokalne zajednice te je inspirirao nastanak novele Viola di Mare.

@bakingcuisinetravel.fun

Nakon njegove smrti 1968. godine, kuća je bila napuštena do 90-ih, kada je kupljena i preuređena u ono što je danas. Prostor kamenoloma djelomično je pretvoren u prekrasan mediteranski vrt, a djelomično u bazen. Zanimljivo je da je vila danas u vlasništvu poznatog glumca i režisera Rickyja Tognazzija, koji je sin talijanske filmske zvijezde Uga Tognazzija. Upravo on nazvao ju je jednostavno – Zu Nillu.

Više o ovom smještaju i intrigantnoj priči koja ga prati, saznajte ovdje.

@kamiki

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori