Journal putopis: Vodimo vas na predivan Capri
Journal putopis: Vodimo vas na predivan Capri

Journal putopis: Vodimo vas na
predivan Capri

Talijanska obala nema puno otoka, ali ove koje ima uistinu su rajski. Jedan od tih otoka je i Capri. Nalazi se u Napuljskom zaljevu, velik svega 3 kilometra kvadratnih s malo više od 7000 tisuća stanovnika. Najjednostavniji način za doći do Caprija je iz Napulja brzim brodom što traje otprilike 50 minuta. Još od Rimskog carstva Capri je privlačio slavne i bogate ličnosti, koje su nerijetko imale svoje vile na otoku. Legenda kaže da ih je navodno car Tiberije u svoje vrijeme sagradio čak 12.

Capri koji osvaja na prvu

Prvi put sam posjetila Capri prije 6 godine i znala sam da ću mu se vratiti. Njegova sanjivost krajolika odmah osvaja: kristalno čisto more koje udara u velike stijene te tako stvara čudesne oblike i spilje, koraljni grebeni koji izviru iz mora i vrtovi agruma koje susrećete dok se penjete iz luke do centra mjesta stvaraju rajsko okruženje.

Već sada je Capri pun turista i gužva je na ulicama. Prije nego smo se popele u glavno mjesto Capri, u Marini Grande smo iznajmili brod s kapetanom koji nas je provozao oko cijelog otoka. Pogled s mora je predivan, ali još ljepše je što se tako mogu vidjeti spilje i veliki otvori stvoreni u stijenama pod udarima valova. Uđete li s brodom u jednu od spilja, možete vidjeti crvene koralje na grebenima po kojima je ovaj otok i poznat. Ono što najviše osvaja je vožnja oko Faraglioni – dvije velike stijene koje izviru iz mora ispred Marine Piccole. Najpoznatije slike s Caprija su slikane ispred ovog remek djela prirode. Ako se želite okupati i uživati u pogledu na njih s kopna otiđite na plažu Da Luigi ai Faraglioni.

Talijanski specijaliteti i mjesta koje ne smijete zaobići

Kao cijela Italija i Capri se može pohvaliti odličnom gastronomskom ponudom. Jedan od takvih restorana je i Da Paolino iznad Marine Grande koji će vas očarati osim hranom i svojim eksterijerom. Restoran ima ogroman vrt koji izgleda kao da ste došli u voćnjak gigantskih limuna. Jelovnik je tradicionalni talijanski – plate sireva i Prosciutto iz raznih dijelova Italije, puno vrsta home made tjestenina, morskih plodova… Osim dijela u kojem se jede, postoji dio u kojem se nalazi velika fontana gdje se možete opustiti nakon jela, ali potencijalni problem je što su cijene poprilično visoke.

Ako želite jest uz more svakako posjetite La Fontelina, restoran/plaža koji je izuzetno popularan među celebovima. U centru mjesta Capri nalazi se najstarija slastičarna Buonocore u kojoj smo pojele sladoled fantasia di Capri, i uistinu je fantazija.

Keramika, koralji i rajski vrtovi

U centru ćete osim mnogo luksuznih dućana, naići i na isto toliko dućana koji prodaju proizvode od keramike. Bez obzira zanima li vas keramika ili ne, uđite jer ćete vidjeti prava remek djela od keramike s motivima juga Italije. Koralji su također nezaobilazni u ponudi lokalnih dućana pa se ovdje sve, od posuđa do nakita, izrađuje od koralja i s motivima koralja. Šetajući se mjestom Capri oduševile su me skulpture Giacinta Bosca, čije radove možete pogledati i u galeriji Liquid Art system. Njegova skulptura Altalena sulla luna dočekat će vas na najpoznatijem trgu Piazzi Umberto I. s kojeg se pruža božanstveni pogled na pučinu. To je i omiljeno mjesto turista i prepuno barova u kojem možete naručiti espresso ili čašu vina i uživati u pogledu s pozadinom mediteranskog šušura.

I za kraj moram reći da je Capri prepun predivnih vrtova. Svaka kuća ima vrt u cvijeću i zelenilu i svaki od njih je raj za sebe. Osim privatnih vrtova u koje možete zaviriti s ulice, svakako prošetajte vrtovima Gardini di Augusto. Nemojte se previše zamarati jer kad dođete na Capri u kojem god se smjeru krenete, ispravno je. Capri oduševljava na svakom koraku!

Capri je rajski otok koji će vas očarati morem, vrtovima agruma i koraljima.

Tekst: Matea Naranča

Foto: privatna arhiva

Učitati još
Zatvori