California Dreamin’ – maštamo o Zlatnom zapadu Amerike
California Dreamin’ – maštamo o Zlatnom zapadu Amerike

California Dreamin’ –
maštamo o Zlatnom zapadu Amerike

Kalifornija je najnaseljenija država u Sjedinjenim Državama, smještena na zapadnoj obali zemlje uz Tihooceansku obalu. Glavni grad Kalifornije je Sacramento, ali najveći grad u državi je Los Angeles. Kalifornija privlači brojne turiste svojim iznimnim prirodnim krajolikom, uključujući plaže, planine, pustinje, jezera i nacionalne parkove.

Sacramento

Najpoznatiji most na svijetu

U Kaliforniji se nalaze mnoge popularne turističke atrakcije. Jedan od najpoznatijih simbola svakako je Golden Gate most, koji se nalazi u San Franciscu. Ova veličanstvena građevina povezuje grad s Marin Countyem preko zaljeva. Stoga je on nezaobilazna atrakcija prilikom posjeta San Franciscu. San Francisco je također poznat po svojim strmim ulicama i upečatljivoj arhitekturi.

Nestvarno lijepe plaže i surfanje

Još jedno prekrasno mjesto u Kaliforniji je neizbježan Los Angeles, koji je poznat po svojim plažama, shopping centrima i Hollywoodu. Hollywood je dom svjetski poznatih filmskih studija i zvijezda. Osim toga ovdje ćete naići na neke od najljepših plaža na svijetu, poput Santa Monice, Venice Beacha, Malibua i Newport Beacha.

Još od izlaska prve sezone serije O.C. maštamo o Orange Countyju (O.C.). Riječ je o okrugu koji se nalazi na obali Tihoga oceana. To je jedan od najbogatijih i najnaprednijih okruga u Sjedinjenim Državama, poznat po svojim prekrasnim plažama, luksuznim naseljima, vrhunskim golf terenima, trgovačkim centrima i restoranima.

O.C. se također smatra kolijevkom surfanja u Kaliforniji, a neka od najpoznatijih mjesta za surfanje su Huntington Beach, Newport Beach i Laguna Beach. Ovaj okrug česta je destinacija turista iz cijeloga svijeta, a u posljednjih nekoliko godina postao je popularan i kao destinacija za obitelji.

Orange County
Santa Monica
Santa Monica

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode koje vrijedi posjetiti 

Predivna priroda koja krasi Kaliforniju svakako će vam ostati u sjećanju. Svakako posjetiti i neke od poznatih Nacionalnih parkova. Nacionalni park Yosemite je jedan od najposjećenijih parkova u Kaliforniji. Ovaj park obuhvaća gotovo 1200 četvornih kilometara prekrasnog planinskog krajolika, uključujući divovske stijene, vodopade i planinska jezera. Još jedan prekrasan nacionalni park je Sequoia, koji je dom nekim od najvećih i najstarijih stabala na svijetu te prekrasnih krajolika visokih planina i dubokih kanjona.

Nacionalni park Death Valley najtopliji je i najsušniji nacionalni park u SAD-u, a dom je nevjerojatnih pustinja i geoloških formacija.

Ovo su samo neki od nacionalnih parkova i parkova prirode koje biste trebali posjetiti u Kaliforniji. Svaki od ovih parkova nudi nešto jedinstveno i prekrasno, stoga isplanirajte putovanje i istražite ono što vas zanima.

Nacionalni park Death Valley
Nacionalni park Death Valley

Dom najboljih vina na svijetu, tehnološke i filmske industrije

Osim toga, Kalifornija je dom nekim od najvećih tehnoloških tvrtki u svijetu kao što su Google, Apple i Facebook smještene u Silicijskoj dolini, a također je i središte zabavne i filmske industrije u Sjedinjenim Državama.

Ljubitelji dobrih vina ovdje će uživati. Naime upravo je Kalifornija poznata po vinarijama koje proizvode neke od najboljih vina u svijetu. Napa Valley je glavno središte poznato po proizvodnji visokokvalitetnih vina i jedno je od najposjećenijih mjesta u Kaliforniji.

Uz prekrasne krajolike i velebnih gradova, Kalifornija je također poznata po svojoj bogatoj kulturi. Ovdje ćete naići na raznoliko stanovništvo, što ju čini jednim od najtolerantnijih i najraznolikijih mjesta u svijetu.

Napa Valley

Top atrakcije 

Svakako svratite u Disneyland, koji se nalazi u Anaheimu, južno od Los Angelesa i zabavite se kao nikad u životu. Djeca će upoznati omiljene animirane junake, a uživati možete u raznim adrenalinskim vožnjama.

Ako ste za nešto ozbiljniju turu razgledavanja, uputite se na otok Alcatraz. Nekad je to bio zatvor visoke sigurnosti, a danas se može posjetiti i istražiti u sklopu turističke ture. Alcatraz je bio tema nekim filmskim ostvarenjima, a kao što znamo Los Angeles je centar filmske industrije. Nemojte otići kući bez da se popnete na brdo Lee gdje je postavljen slavni hollywoodski znak. Prošećite Stazom slavnih i potražite zvijezdu svojeg omiljenog glumca ili glumice.

San Diego Zoo sigurno je dobar odabir za dnevnu dozu avanture. Jedan je od najboljih zooloških vrtova u SAD-u i vjerojatno najbolji zoološki vrt na svijetu, ili barem najpoznatiji. Zoološki je vrt podijeljen na osam različitih izložaka tematski vezanih uz geografiju i stanište te više od 4.000 životinja koje su smještene u prirodnom okruženju koje oponaša njihova prirodna staništa

Alcatraz
Alcatraz
San Diego Zoo

Route 66

Route 66 nastala je 1926. godine, i jedan je od najpoznatijih autoputa u Sjedinjenim Američkim Državama. Spaja Chicago i Los Angeles, odnosno istok i zapad, a prolazi kroz tri vremenske zone. Route 66 prolazi kroz različite predjele – pustinju, planine, farme, manje i veće gradove. Za avanturiste, ali i nostalgičare, vožnja ovom povijesnom rutom, koja je poslužila kao inspiracija mnogim umjetnicima, ostat će zauvijek u sjećanju. Naime posebnu joj čar daju zastarjeli moteli i restorani pored puta gdje ćete se osjećati kao da ste se vratili u prošlost.

Galapagos Sjeverne Amerike i ‘Staklena plaža’

U blizini Kalifornijske obale nalaze se brojni otoci, uključujući Channel Islands, koji je također poznat kao “Galapagos Sjeverne Amerike” zbog svoje biološke raznolikosti.

Za ljubitelje knjiga u centru Los Angelesa nalazi se prava poslastica. Naime u ulici South Spring Street nalazi se Last Bookstore, velika knjižara smještena u nekadašnjoj banci, a poznata je po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i umjetničkim instalacijama.

Da je priroda stvarno čudnovata, potvrđuje i Glass Beach, popularno turističko odredište u gradu Fort Bragg. Ovo je mjesto oznato po mnoštvu malih staklenih kamenčića koji su nastali kada je odlaganje smeća na plaži bilo uobičajena praksa.

Glass Beach

Sve u svemu, Kalifornija nudi mnogo toga i za svakoga ponešto. Važno je samo dobro isplanirati plan puta i odlučiti što želite posjetiti.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori