INSTA(NT) TRAVEL: Ovog ljeta posjetite grad na pjeni od mora
INSTA(NT) TRAVEL: Ovog ljeta posjetite grad na pjeni od mora

INSTA(NT) TRAVEL: Ovog ljeta
posjetite grad na pjeni od mora

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Osim toga savršene su da ih se zabilježi fotoobjektivom, pa će vam kao takve ostati kao trajna uspomena na predivnu lokaciju koju ste posjetili. Sve lokacije o kojima smo dosad pisali možete pronaći ovdje. Ovoga puta idemo do Budve.

Budva je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Crne Gore. Smještena na obali Jadranskog mora poznata je po svojim prekrasnim plažama, povijesnim znamenitostima, noćnom životu i mediteranskoj kuhinji. U Budvi tako možete uživati u mnogim lokalnim jelima, kao što su riblji paprikaš, pašticada od junećeg mesa, salata od hobotnice i drugi specijaliteti.

Mogren
Mogren

Beskrajne plaže

Nakon što odmorite i isprobate domaće delicije obavezno posjetite neke od najljepših plaža. Naime, Budva je poznata po svojim prekrasnim plažama koje privlače turiste iz cijelog svijeta. Jedna od najpopularnijih svakako je Slovenska plaža koja se prostire od gradske luke do hotela Park, ukupne dužine oko 1600 m. Plaža je i pješčana i šljunkovita, kako na obali tako i u moru. Karakteristična je po pješčanom sprudu koji ju povezuje s otokom Sv. Nikola. Iznad same plaže nalazi se poznato budvansko šetalište koje se prostire njenom čitavom dužinom, idealno za ljetne romantične šetnje uz zalazak sunca i miris mora.

Još jedna popularna pješčana plaža okružena stijenama je Mogren, koja je udaljena samo nekoliko minuta hoda od centra grada. Mogren čine dvije pjeskovite plaže dužine 350m, spojene kratkim tunelom. Do njih vodi staza pa vrlo jednostavno možete doći do nje, nakon šetnje Starim gradom.

Slovenska plaža
Slovenska plaža

Turističke atrakcije

Velika atrakcija Budvanske rivijere je Sveti Stefan. Ovo bivše ribarsko selo, smješteno na poluotoku, je prije 50 godina pretvoreno u grad – hotel, te se tako napravilo divno mjesto za odmor.

Prema legendi, na poluotoku je u 15. st. izgrađena utvrda opasana zidinama kako bi se stanovnici zaštitili od Turaka i pirata.

Sveti Stefan

Povijesne znamenitosti

Budva ima bogatu povijest, koja se očituje u njezinim znamenitostima. Stari grad Budva je najstariji dio grada i predstavlja mješavinu različitih arhitektonskih stilova. U Starom gradu se nalaze brojni muzeji, crkve i utvrde, kao što su Kula Mina, Kula Gradska i Dvorac Lastva. Jedna od najpoznatijih znamenitosti u gradu je Tvrđava Mogren (Jaz baterija) koja je izgrađena 1860. godine za vrijeme vladavine Austrougarske kako bi se zaštitile zapadne granice Budve. Nalazi se u uvali Mogren između plaža Mogren i Jaz, samo jedan kilometar od Budve. Jednom kad se popnete do nje, prizor koji će vas dočekati sigurno ćete upamtiti. Naime s tvrđave se pruža predivan panoramski pogled na čitavu zapadnu obalu Budvanske rivijere.

Nedaleko Starog grada nalazi se i Otok sveti Nikola najveći otok na crnogorskoj obali. Zbog svojih stjenovitih plaža, mještani ga zovu još i “Hawaii”. Na otoku se nalazi i mala crkva Svetog Nikole, za koju se smatra da je stara više od 1,000 godina, i krdo druželjubivih jelena lopatara. Do otoka se lako dolazi gliserom ili, za one željne avanture, kajakom za more.

Stari grad Budva
Stari grad Budva
Tvrđava Mogren
Tvrđava Mogren
Otok sv. Nikola
Otok sv. Nikola
Otok sv. Nikola

Grad na pjeni od mora…

Ovo su samo neke od zanimljivosti koje vrijedi istražiti i doživjeti.  Budva je uistinu destinacija za sve one koji žele provesti opuštajući odmor na prekrasnim plažama, istraživati bogatu povijest i kulturno nasljeđe te uživati u noćnom životu i ukusnoj mediteranskoj hrani. Grad nudi mnogo različitih aktivnosti i sadržaja, od kojih će svatko pronaći nešto za sebe. Stoga, ako planirate putovanje u Crnu Goru, ne propustite posjetiti Budvu i uživati u njezinim čarima.

Foto: Instagram, iStock

Učitati još
Zatvori