Buckinghamska palača ovog ljeta ponovno otvara vrata posjetiteljima

Buckinghamska palača ovog ljeta ponovno
otvara vrata posjetiteljima

Osam tjedana u ljeto 1993. godine, State Rooms Buckinghamske palače prvi put su otvorene za javnost. Prihod je tada bio posvećen obnovi dvorca Windsor, čiji su dijelovi prethodno bili ozbiljno oštećeni požarom.

Nakon tog uspješnog pothvata, kraljica Elizabeta II. svake godine na ljeto otvara vrata državnih soba u kojoj inače dočekuje i prima svoje goste. Znamo svi da je veći dio godine Buckinghamska palača zatvorena za javnost. To je londonska rezidencija kraljice i radno mjesto više od 800 ljudi. U njoj se nalaze i neprocjenjiva umjetnička djela i pokućstvo, a samo mali dijelić svega možete vidjeti ako dođete na ceremoniju promjene straže (Changing of the guard). Stoga je ovo jedinstvena prilika za sve koji žele vidjeti kako izgleda njena unutrašnjost.

State Rooms nalaze se u srcu Buckinghamske palače i prostor su namijenjen za svečane prigode i zabave. Sobe pretežno odražavaju ukus Georgea IV. pa ćete u njima moći vidjeti mnoge stvari iz bogate kraljevske zbirke, uključujući slike, skulpture, rijetki porculan i fini namještaja.

Buckinghamska palača ove će godine biti otvorena od 25. srpnja do 4. listopada pa ako se u tom periodu nađete u Londonu, nemojte propustiti ovu jedinstvenu turu. Na kraju posjete se uputite u popularni Garden Café i uživajte u pogledu na jezero preko travnjaka Palače.

Foto: Unsplash, Royal Collection Trust

Učitati još
Zatvori