6 nerazvikanih, a tako posebnih božićnih sajmova u Europi koje vrijedi posjetiti

6 nerazvikanih, a tako posebnih božićnih sajmova u Europi koje vrijedi posjetiti

Nakon godine u kojoj smo pritisnuli pauzu na sva naša omiljena događanja, pa tako i na božićne sajmove diljem Europe, 2021. godina donosi nam makar prividni povratak nekim starim običajima i rutinama. Ove godine u mnogim će gradovima ponovno zavladati blagdanska atmosfera jer se planiraju održati tradicionalni božićni sajmovi koji su prošle godine otkazani. Mirisi kolača, cimeta i kuhanog vina koji se šire ulicama, blještavilo lampica i božićnih ukrasa na najljepšim drvenim kućicama, dok se družimo s obitelji i prijateljima – sve to čini blagdanski ugođaj koji toliko volimo. Božićni sajmovi diljem Europe uvijek nas iznova oduševe, a ove godine taj osjećaj može biti samo još intenzivniji. Beč i Graz klasične su destinacije, a posljednjih godina istaknuli su se i drugi gradovi poput Budimpešte, Bratislave i Praga. Međutim, i brojni drugi gradovi u Europi imaju divne božićne sajmove koji nisu toliko razvikani, a svakako ih se isplati posjetiti. Pa ako još niste isplanirali kamo se uputiti ovog prosinca, možda vam pomogne naša lista malo drugačijih božićnih sajmova.

Božićni sajam kod dvorca Hellbrunn

Najpoznatiji božićni sajmovi svakako su oni u Austriji. Iako je Beč sa svojim sajmovima ispred Stare gradske vijećnice, na Trgu Marije Terezije i ostalim lokacijama po gradu jedna od najpopularnijih i najljepših božićnih destinacija, u predgrađu Salzburga se krije jedan možda čak i čarobniji. Radi se o sajmu smještenom u dvorištu dvorca Hellbrunn, a posebna atrakcija je adventski kalendar napravljen od 14 prozora na zgradi dvorca na kojemu se svaki dan otkrivaju novi datumi. Naravno, tu su i božićni štadovi na kojima možete kupiti suvenire i uživati u austrijskim delicijama i kuhanom vinu.

Planina Pilatus, Švicarska

U srcu Švicarske nalazi se grad Luzern koji je jedno od najljepših mjesta u toj zemlji. Ovdje se nalazi i željeznička pruga koja vodi do planine Pilatus, a riječ je o najstrmijoj željezničkoj pruzi na svijetu. Ona vas vodi sve do vrha na kojem se smjestio božićni sajam. Osim u spektakularnom pogledu i kućicama na kojima ćete pronaći ukusnu hranu i prigodne suvenire, ovdje ćete uživati u pravom zimskom ugođaju.

Göteborg, Švedska

Najveći božićni sajam u Švedskoj nalazi se u gradu Göteborgu, u zabavnom parku Liseberg, gdje svijetli nevjerojatnih pet milijuna lampica. Na štandovima možete kupiti skandinavske rukotvorine i uživati u švedskim specijalitetima kao što je polkagrisar, crveno-bijeli šećerni štapić s okusom metvice i glögg, kuhano vino obogaćeno bademima i grožđicama.

Gengenbach, Njemačka

Njemački grad Gengenbach svake godine svoju gradsku vijećnicu pretvori u adventski kalendar i stvarno izgleda čarobno. Svaki dan u 18 sati otvara se po jedan prozor iza kojeg se kriju djela slavnih umjetnika poput Andyja Warhola. Ispred vijećnice nalaze se božićni štandovi, a blagdansku atmosferu dodatno začinjavaju božićne pjesme koje se pjevaju na ulici.

Barcelona, Španjolska

U Barceloni možete uživati u ukusnim delicijama na više od 300 kućica na najvećem božićnom sajmu Fira de Santa Llucia. Svakako kući ponesite figuricu Caganer, koja je jedan od najpoznatijih simbola narodne božićne tradicije u Kataloniji. Caganer u prijevodu znači obavljati veliku nuždu, a figurica u obliku seljaka koji čuči i radi upravo to, simbolizira plodnost i bogatstvo te donosi blagostanje u idućoj godini.

Colmar, Francuska

Ako želite doživjeti pravi božićni duh, onda se uputite u Colmar. Pet božićnih sajmova postanu mini naselja usred grada koji stvarno izgleda čarobno. Mnogi kažu da je upravo Advent u Colmaru jedan od najljepših, a tome svakako doprinosi povijesna arhitektura starog gradića koju čine brojne uske uličice, muzeji, crkvice i spomenici. Stari dio grada izgleda kao prava božićna bajka, a ugodna blagdanska atmosfera je neizbježna.

Foto: Hellbrunner Adventzauber, Unsplash, Pixabay, Profimedia

Učitati još
Zatvori