Virtualno prošećite najljepšim botaničkim vrtovima na svijetu

Virtualno prošećite najljepšim
botaničkim vrtovima na svijetu

Zbog koronavirusa smo primorani biti u svojim kućama pa su mnogi već proglasili da je proljeće ove godine otkazano. Priroda se probudila i sunce nas mami van, no iako bi više od ičega voljeli uživati u njoj, najbolja stvar koju trenutno možemo učiniti je ostati doma. Pandemija uzrokovana koronavirusom zatvorila je granice, svjetske muzeje, znamenitosti i parkove, ali nam utjehu pruža mogućnost da, kad već ne možemo uživo, barem virtualno otputujemo i prošećemo mnogim prekrasnim mjestima na svijetu. Danas tako iz udobnosti svog doma prošećite najljepšim i najpoznatijim svjetskim botaničkim vrtovima.

Vrtovi Versaillesa, Pariz

Dvorac Versailles je jedan od najljepših dvoraca na svijetu i jedno od najposjećenijih turističkih atrakcija u Europi. Osim samog dvorca, jednako su spektakularni i njegovi vrtovi u kojima se nalaze na stotine tisuća drveća i biljaka koji se sade tijekom cijele godine. Izbjegnite uobičajene turističke gužve i uputite se u obilazak iz svoje dnevne sobe.

Vrtovi dvorca Trauttmansdorff, Merano

Predivan krajolik Merana, talijanskog bisera užnog Tirola, proglašen je botaničkim vrtom u sklopu dvorca Trauttmansdorf. Oko dvorca je zasađeno 80 vrtova, a svaki je priča za sebe. Inovativni i suvremeni vrtovi oduševljavaju posjetitelje jedinstvenim spojem umjetnosti, arhitekture i prirode. Posađeni su čitavi krajolici i raznoliki tematski vrtovi kao što su mediteranski, šumski, egzotični, podzemni… Vrt je 2013. dobio nagradu za najljepši vrt godine, a možete ga obići ovdje.

Monetov vrt, Giverny

Čuveni vrt u francuskom Givernyju dobio je ime prema slavnom slikaru Claudu Monetu koji je ovdje živio nakon što se u gradić zaljubio čim ga je ugledao iz vlaka. Monet je sam uređivao ovaj vrt kojeg je proglasio svojim najljepšim umjetničkim djelom i koji je inspirirao mnoga njegova djela. Osim vrtom, ovdje možete virtualno prošetati i njegovom kućom.

Kew Gardens, London

Kraljevski botanički vrtovi nalaze se na popisu UNESCO-ove svjetske baštine. To je jedan od najstarijih i najvažnijih botaničkih vrtova na svijetu a nalazi se na južnoj obali Temze između Richmonda i Kewa. Danas se u vrtu nalazi oko 40.000 različitih vrsta biljaka zbog čega možete provesti cijeli dan tamo i diviti se uređenju samog prostora, ali i raznolikosti biljnih vrsta. Dok se ponovno ne otvori, Kew Gardens obiđite ovdje.

Botanički vrt Buffalo

Frederick Law Olmstead, poznati krajobrazni arhitekt koji je dizajnirao newyorški Central Park, zaslužan je i za dizaj jednog od najstarijih botaničkih vrtova u gradu Buffalo u američkoj saveznoj državi New York. Virtualna tura omogućuje vam da prošećete 120 godina staroj vrtoglavo visokoj staklenoj kupoli ispunjenoj tropskim voćkama i sukulentima.

Botanički vrt SAD-a, Washington

Poznat kao ‘muzej živih biljaka’, Botanički vrt SAD-a nalazi se pored zgrade Capitola u Washington. U ovoj urbanoj oazi nalazi se 5 tisuća orhideja, kao i vrt ruža – cvjetni amblem SAD-a od 1986. – i jedini je vrt koji odaje počast doprinosima američkih Prvih dama. Možete ga razgledati ovdje.

Foto: Unsplash, Google


Učitati još
Zatvori