Vikend putovanje u Beograd – iskustvo koje se prepričava

Vikend putovanje u Beograd –
iskustvo koje se prepričava

Ono što je New York za Ameriku, Berlin za zapadnu, to je Beograd za jugoistočnu Europu. Udaljen svega nekoliko sati vožnje od Zagreba, ovaj grad razasut na brežuljcima i ušuškan na mjestu dodirivanja Save i Dunava, jasno daje do znanja već na prvi pogled kako je riječ o gradu magije. I to ne one sladunjave jednolične i jednodimezionalne čarolije od koje se blesavo i razdragano smješkate, već je ovdje riječ o jednoj potpuno drugačijoj snazi koja vas usisava u svoj šaroliki i diverzitetan svijet fantastične gastronomije, uvrnutog smisla za humor, šarma koji se uvlači u pore, umjetnosti koja prodire u sve ponore svijesti… Beograd krije i puno više od toga i uvijek iznova iznenadi. Ono što je posebno u ovom gradu jest osjećaj dobrodošlice i prihvaćenosti, sitnice koje znaju toliko oduševiti da vam s vremena na vrijeme potpuno zaljuljaju vlastiti svijet.

Grad jedinstvene energije

Stvoren kao rezultat spajanja nespojivog, povijesnih previranja i različitih osvajača koji su ostavili svoj pečat na ovome gradu, Beograd je izrastao u metropolu eklektične zanimljivosti, a uvijek zadržao svoju posebnost i šarm koji se ne može usporediti niti s bilo kojim drugim mjestom ni filozofijom. On putnike često podsjeti na neke gradove i kulture, pa ga se nerijetko uspoređuje s Londonom i Berlinom, ali čim malo bolje upoznaju ovu metropolu na specifičnom poluotoku, shvate da je riječ o jedinstvenoj kulturi koja s lakoćom ostavlja snažan dojam i s takvom se lakoćom uvlači pod kožu.

Svakome je tko je barem jednom okusio čari Beograda, potpuno je jasan taj osjećaj.

I zato kada izmile prve zrake sunca na horizontu, pozovu nas na putovanje i probude u nama avanturista i svjetskog putnika, nemojte dugo oklijevati. Bili na godišnjem ili imali tek slobodni vikend na raspolaganju, Beograd je karta na koju morate zaigrati ako želite malo začiniti svoju svakodnevicu.

Turistička ponuda koja šarmira i najizbirljivije

Iz godine u godinu, turistička ponuda ovoga grada raste i razvija se na način potpuno ravnopravan sa svjetskim metropolama, o čemu je svjedočio i ovogodišnji Međunarodni sajam turizma u organizaciji Turističke organizacije Beograd i Međunarodnog sajma turizma Place2Go.

Mnoga od beogradskih mjesta koja smo i sami posjetili želeći zadovoljiti vlastitu znatiželju, potvrdila su ogroman turistički potencijal, kulturni kapacitet Beograda i ponudila mnogo više kvalitetnog sadržaja od očekivanog.

Beograd je grad koji morate posjetiti, ukoliko želite u svoj putni dnevnik upisati mjesto koje obara s nogu i kada je u pitanju moda, provod, shopping, intelektualni sadržaji, posebna estetika i gastro kolaž koji je puno, puno više od tradicionalnog beogradskog uživanja u lokalnim specijalitetima koji su ionako posebna priča za sebe.

U nastavku donosimo tek neka od mjesta koja će zadovoljiti i najizbirljive karaktere.

Beograd na vodi

Beograd na vodi je mega projekt vrijedan više od 3,5 milijarde eura koji je i prije nego što je krenula njegova realizacija, od prvih najava 2012. do danas, podigao najviše prašine u javnosti, a detalji vezani za sve novosti o ovom projektu zainteresirali su ne samo Beograđane već i mnoge druge daleko izvan granica Srbije. Ovaj je projekt prozvan najvećim u Europi, a u njega ne ulaže samo Srbija već i investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naime, radi se o luksuznom i ekskluzivnom novom središtu grada, odnosno kompleksu koji okuplja ne samo elitne stanove s famoznim pogledom na Savu, već i hotele, trgovačke centre, restorane, mjesta za druženje i rekreaciju te ostale pogodnosti koje privlače imućnije građane.

Beogradski market

Beogradski market je ovjenčan laskavim epitetom najcool mjesta u Beogradu. Podsjeća na slavne svjetske tržnice koje su središte gastro scene  brojnih metropola, poput Barcelone, no ovo mjesto je još zanimljivije jer nudi mnogo više kvalitetnih sadržaja koji nisu svedeni tek na svježe lokalne proizvode i delicije. Beogradski market je kulturna, umjetnička i food košnica koju ne smijete zaobići. To je prva i jedinstvena food hala u Beogradu, Srbiji, no i u regiji. U ovom kratkom vremenu postojanja već je podigla ljestvicu iskustvenog i okusnog doživljaja svega onoga što nam život čini ljepšim i bogatijim – fina gastronomija, umjetnost i dizajn, otkrivanje novog i neobičnog te rušenje granica kako bi se sva osjetilna iskustva spojila na najbolji mogući način.

Mama Shelter

Na popis mjesta koji bi svaki hipster rado posjetio, smjestio se i Mama Shelter koji je upravo za Dan žena proslavio svoj prvi rođendan. S obzirom da je riječ o jednom od onih toliko uzbudljivih roof top mjesta, odavde ćete uživati u pogledu na Beograd, a u isto vrijeme i u predivno uređenom ambijentu. Dizajn interijera, boje i dezeni koji ovo mjesto čine toliko popularnim, vrhunska hrana, ponuda pića i što je posebno zanimljivo, gotovo svaki stol krije podlogu za neku od društvenih igara pa će vam biti teško izaći iz ovog cool mjesta satima. Ako vam se baš, baš svidi, ovdje možete i prenoćiti.

Bistro Grad Hometown Food

Poduzetnički impuls Ivana Pesevskog, supruga Ide Prester, i ovoga je puta nepogrešiv. Nakon brojnih uspješnih poduzetničkih ideja, od kojih je zapaženija linija odjeće koju je osmislio ovaj svestrani Beograđanin, sada je ponovno oduševio, ali u gastro svijetu. Restoran koji vodi, Bistro Grad Hometown Food, niže same pohvale posjetitelja i kada je u pitanju uređenje interijera, ali i gastro ponude koja je uistinu dojmljiva. U samom središtu grada, ovdje napravite predah i počastite se stankom za ručak ili ugodnom večerom na poseban način.

Smokvica

Smokvica nije tek “lanac” restorana, bed&breakfast ponude, cateringa, slastičarnica ili mjesta za vjenčanja, Smokvica zaokružuje sve to na posebno chic način. Posebna intimna i topla atmosfera karakteristična je za svaku lokaciju s potpisom Smokvice. Ovdje ćete isprobavati delikatese, uživati u interijeru i kvaliteti usluge. Svako izdanje Smokvice učinit će da se osjećate posebno, sigurno i prihvaćeno. Interijeri uređeni s puno stila nadahnut će vas i pružiti vam ambijent kakav i zaslužejte, pogotovo kada se želite odmoriti i ušuškati u cosy atmosferi.

Toro Latin GastroBar

 Toro Latin GastroBar je restoran kojeg najbolje definira sofisticirano uređenje, visoki gastronomski standardi, latinska kuhinja, kombinacija restorana i bara te ugodna atmosfera. Snažni su to aduti Toroa koji su i glavni recept za uspjeh novog it mjesta u gradu. Ovdje možete kušati specijalitete Južne Amerike i upustiti se u gastro putovanje Argentinom, Čileom, Urugvajem i Peruom.

Toro Latin GastroBar je kreativna mješavina latinske kulture i okusa. Vlasnik i glavni kuhar Richard Sandoval, čija priznanja zaokružuju Bon Appétit Restaurateur of the Year i Mexico’s Toque d’Oro, koristi južno i centralno američke sastojke i vješto kreira male tanjuree predviđene za djeljenje s prijateljima, tzv.sharing koncept.

Karta pića uključuje inovatne koktele, zbirku latinskih vina i raznovrsna žestoka alkoholna pića koja su kreirana za uživanje. Veseo interijer spaja tradicionalne i savremene ukuse i savršeno je mesto za degustiranje izuzetnih specijaliteta čuvenog kuvara Ricarda Sandovala.

Muzej i restoran Nikola Tesla

U restoranu Nikola Tesla uživat ćete u ukusu najboljih nacionalnih specijaliteta u jedinstvenom ambijentu koji je inspiriran velikim znanstvenikom – Nikolom Teslom. Spoj modernog dizajna, tehnologije i tradicionalnosti osnovni su aduti ovog mjesta na kojemu možete ne samo uživati u posebno uređenom interijeru, fantastičnoj hrani i vinima, ovdje ćete se počastiti uzbudljivim izlascima, živim svirkama i tematskim večerima i to sve nakon što obiđete jedan od najslavnijih beogradskih muzeja koji je upravo posvećen velikom Nikoli Tesli.

Dom Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića jedan je od rijetkim privatnih muzeja u Beogradu, a ono što ćete otkriti kada otvorite vrata ovog salonskog stana gdje je smješten je prava čarolija. Jeste li ikada posjetili muzej u kojemu vas domaćini ponude kavom, čajem i kolačima, pozovu da se udobno smjestite u svilom presvučene fotelje i ispričate im svoju priču, a zauzvrat dobijete pregršt informacija i divnih anegdota iz kulture, povijesti i umjetnosti. Ovdje ćete naići na ostavštinu žene koja je bila ispred svog vremena, a riječ je o Mileni Pavlović Barili, srpskoj  slikarici, pjesnikinji i dizajnerici koja je obilježila vodeće modne i lifestyle časopise kao što su Vogue, Harper’s Bazaar, Town and Country, Glamour, Charm i dr., a sve u prvoj polovici 20. stoljeća.

Atelje 212

Atelje 212 kultno je beogradsko kazalište koje je osnovala grupa umjetnika (redatelja, glumaca i pisaca) sa željom da napravi kazalište i kojemu će se prikazivati  avangardni komadi, potpuno drugačiji u odnosu na bilo koje druge beogradsko kazalište. Zanimljiva činjenica iz prošlosti jest kako je upravo u ovom kazalištu po prvi put u jednoj od zemalja Istočne Europe odigrana prestava “U očekivanju Godota” Samuela Becketta. Još jedan značaj koji Atelje 212 ima za kulturu Beograda jest i, sada već kultni, BITEF, odnosno Beogradski internacionalni teatarski festival. tijekom vremena su ovdje dolazila najuglednija svjetska imena kao što je Living Teatar, Divadlo na brnov, Piter Bruk.

Prema neki nepotvrđenim izvorima Atelje 212 je dobio ime po 212 stolaca koliko je imao u zgradi Borbe gdje je bilo prvobitno sjedište ovog kazališta. Uz ugledna imena iz svijeta kazališta, od redatalja do glumaca, ovo je kazalište značajno i po tome što je uvijek bilo ispred svog vremena. Jedna od kultnih predstava Ateljea je bila „Kosa“ koja je igrana prije mnogih svjetskih kazališnih centara. U skladu sa tadašnjim trendovima, na pozornici su se pojavili glumci bez odjeće pjevajući jedanu od najljepših pjesama iz te predstave „Daj nam sunca.“

Muzej savremene umetnosti

U Muzeju savremene umetnosti naići ćete na kritiku društva, promišljanje gotovo svih istaknutih umjetnika koji dolaze s prostora cijele bivše Jugoslavije. Imat ćete priliku razgledavati i razgovarati s pasioniranim kustosima koji će s vama nesebično podijeliti gotovo svaku informaciju koju posjeduju, ali vas s gotovo dječačkom znatiželjom upitati za mišljenje i nove umjetničke postavke u gradovima iz kojih dolazite.

Ines Atelier

Za Ines Atelier, osnivačica ističe kako je zapravo potomak tvrtke za uređenje interijera pa su arhitektonski oblici i dinamika koju im daje  „kreativno gorivo“ u svakom koraku ovog dizajna i proizvodnje. Minimalistički pristup je u srcu Inesinih kreacija, a pri stvaranju novih komada uvijek ima na umu suvremeni tempo života i svakodnevne potrebe i želje “pravih” žena. Ovdje ćete se potpuno opiti ljepotom dizajna i kreativnošću pročišćenih linija da će biti teško izaći i vratiti se u realnost.

Koncept 45

Koncept 45 je multi brend trgovina gdje ćete pronaći fantastične komade idealne za unošenje profinjenosti u svaku garderobu. Jedinstvenim komadima s učiniti ga dodatno upečatljivim. Ukoliko maštate o satima provedenim zaronjeni u fantastične krpice s potpisom jedinstvenih dizajnera i brendova na koje ne možete naići na svakom koraku, onda ćete ovdje napokon doći na svoje.

Foto: Instagram, Facebook,  privatna arhiva, www.belgradewaterfront.com

Učitati još
Zatvori