Tura Baranjom: Vodimo vas u raj za ljubitelje dobre hrane i vina
Tura Baranjom: Vodimo vas u raj za ljubitelje dobre hrane i vina

Tura Baranjom: Vodimo vas u raj za
ljubitelje dobre hrane i vina

Polako se, zajedno s ljetom, selimo s mora na kontinent i vraćamo u stvarnost. Međutim još je puno toplih dana ispred nas koje možemo iskoristiti na vikend izlete i road tripove s društvom. Jedan od takvih izleta mora biti i u dušu istočne Hrvatske – Baranju.

Prirodne ljepote

Jedna od najljepših i najzelenijih regija Hrvatske je upravo Baranja. Poznata je i predivna delta Drave u Dunav, Kopački rit. Prirodni trokut Dunava i Drave znan je i pod nazivom „Europska Amazona“. Park prirode  je to koji trebate obići barem jednom u životu i uživati u predivnoj močvari i ploviti između kanala, a možete sresti i više od 300 vrsti ptica.

Na samoj granici, uz predivni Dunav, trebate posjetiti Batinu i najljepši pogled u Baranji. Kao na dlanu naći će vam se Mađarska, Vojvodina i silovita rijeka. Na samom vidikovcu je i impresivni spomenik pobjede zvan “Julka”. Prilikom Batinske bitke, nitko nije uspio preplivati Dunav osim jedne žene koja se zvala Julka. Narod je njoj posvetio ovaj spomenik i simbol pobjede sa predivnim pogledom.

“Vinska majka”

Baranja u doslovnom prijevodu s mađarskog znači “vinska majka”. Ne čudi taj naziv kad ćete u Baranji osim već dobro poznatog fiš paprikaša, probati i neka od najboljih hrvatskih vina. Nedaleko Belog Manastira tako možete posjetiti predivne Kneževe vinograde i najveći vinski podrum izgrađen davne 1526. godine koji je danas u vlasništvu vinarije Belje.

Posjet Baranji ne može proći bez surduka i gatora. U selima diljem regije, od kojih se posebno ističu Zmajevac i Suza, pronaći ćete poznate surduke, vinske ulice nanizane tradicionalnim vinskim podrumima, gatorima. Kada se šetate suruducima, imate ćete osjećaj kao da ste u nekom filmu, a vina su tu jedna od najboljih koje ćete probati.

U samom selu Zmajevac, nalazi se i gator vinarije Josić. Vina koja rade dolaze iz drevnih vinograda na Banovoj kosi, brda koju su stari Rimljani nazivali Zlatnim brdom. Osim kušanja vina, u Zmajevcima možete posjetiti i obiteljski restoran na kojem ćete uživati u baranjskim specijalitetima uz čašu dobrog vina.

Fiš paprikaš, čobanac, kulen…

Ptice na grani već znaju kako je Baranja raj za svakog ljubitelja dobre hrane. Paprena hrana, obilje riječne ribe, vrhunsko meso, svatko može pronaći nešto za sebe. Pravi doživljaj života u Baranji dobiti ćete u Karancu u Etno selu Baranjska kuća. Cijeli Karanac je zapravo jedno malo etno selo. Obiteljska atmosfera i pravi mali muzej godinama privlači domaće i strane turiste. Ovdje ćete probati domaće i već pomalo zaboravljene recepte od puževa u umaku od kopriva i pečenog bagremovog cvijeta pa do klasičnih baranjskih specijaliteta kao što su fiš paprikaš ili čobanac. Na imanju se možete provozati i originalnim seoskim kolima, ali se i družiti sa životinjama, što će posebno oduševiti najmanje.

U mjestu Suza nalazi se poznati restoran Kovač čarda. Riblji restoran se ponosi paprenim fiš paprikašem, bakanalijom od ribljih glava, domaćim ambijentom i tradicionalnim baranjskim duhom. Kada ste već u suzi, svakako svratite i u podrum Kolar, pa uz pravi baranjski kulen kušajte neka od najboljih baranjskih vina.

Još jedna čarda u Baranji koju morate posjetiti je svakako Čingi Lingi čarda. Spoj tradicije, modernog pristupa i dobre energije obavezna su stanica u Bilju. Restoran s dugom tradicijom za koji domaći kažu da je nekada bio mjesto na koje dovodite one do kojih vam je stalo. Obnovom su zadržali energiju i tradiciju lokacije uz dodatak mladenačkog duha i pristupa gastronomiji. Neki od specijaliteta koje morate probati su svakako jela od crne slavonske svinje, žablji krakovi, ali i neizostavni fiš paprikaši i čobanci.

Priroda, povijest i hrana

Ako tražite mjesto gdje ćete uživati u prirodi, povijesti i odličnoj hrani, obavezno posjetite Didin Konak u Kopačevu, tik pred ulaz u Kopački rit. U samom srcu Baranje oduševiti će vas gostoljubljivost domaćina i pravi specijaliteti poput divljači ili čipsa od šarana. Ako vas put navede u Baranju početkom rujna obavezno svratite u Beli Manastir gdje se svake prve subote u rujnu održava Najveća hrvatska fišijada. Izuzetna je to prilika da probate pravi baranjski fiš i dobijete pravi doživljaj ovog bajkovitog kraja.

Jednom kada posjetite Baranju, više nema natrag. Ovaj kraj će vas očarati svojom gostoljubljivosti i ljepotom. Kada jednom posjetite Baranju vraćati ćete se ponovo i ponovo.

Foto: Instagram (@visitbaranja, @go2baranja, @jonajour)

Učitati još
Zatvori