Talijanski gradić zahvaljujući neobičnim kućama izgleda kao mjesto iz bajke

Italija je puna poznatih turističkih odredišta poput Venecije, Rima, Milana i Firence, gradova koji već stoljećima plijene pozornost ljudi iz svih krajeva svijeta zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, kulturnim i povijesnim znamenitostima i ostalim posebnostima. No, osim velikih gradova, Italija je dom i brojnim slikovitim mjestima koje se isplati posjetiti jer će vas osvojiti svojim šarmom. Jedan od njih je i gradić Alberobello.

Šarmantni grad s neobičnim kućama

Alberobello se nalazi u talijanskoj regiji Apulija i dio je pokrajine Bari. Gradić je to s oko 12 tisuća stanovnika koji turiste privači zahvaljujući svojim jedinstvenim kućama koje se nazivaju trullo. Riječ je o građevinama nastalima gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja, a ono što fascinira jest to da su preživjele od prapovijesti sve do danas. Upravo zbog toga što su jedan od rijetkih primjera tradicionalne gradnje koji je preživio sve do modernog doba, trullo kuće Alberobella nalaze se na UNESCO-ovom popisu zaštićene svjetske baštine.

Nekad su u njima živjeli poljoprivrednici i radnici ili su služile kao skladišta, a danas su u ovom malom gradiću na jugu Italije glavna atrakcija. Ima ih preko 1500, a puno ih je obnovljeno te danas služe za različite namjene. Neke od njih se čak mogu i unajmiti, a prespavati u jednoj ovakvoj jedinstvenoj građevini sigurno je pravi doživljaj. Ljeti su trullo kućice idealan izbor smještaja jer održavaju ugodnu temperaturu.

A osim trullo kućica koje izgledaju kao da su ispale iz bajke, u Alberobellu možete posjetiti i razne muzeje kojih ima pregršt te guštati u talijanskoj kuhinji, domaćim specijalitetima i vrhunskim vinima u njegovim restoranima. Stoga, ako uskoro planirate posjetiti jug Italije, svakako na popis stavite i ovaj predivan gradić.

Foto: Unsplash

0