Ako ne volite sjediti na jednome mjestu, ovo je pravi odmor za vas

Ako ne volite sjediti na jednome mjestu,
ovo je pravi odmor za vas

Foto: Vedran Metelko (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Kao koljevka hrvatskog turizma i jedna od top tri turističke regije u Hrvatskoj, Kvarner je oduvijek privlačio turiste iz cijelog svijeta. Zahvaljujući raznolikosti i jedinstvenoj kombinaciji mora, otoka i gorja, Kvarner je destinacija na kojoj će svatko pronaći baš ono što traži i očekuje od svog odmora. Njegova bogata kulturna baština, duga turistička tradicija, raskošna gastronomska ponuda, prirodne znamenitosti, predivne plaže i čisto more te mnoštvo sadržaja za aktivni odmor čine ga mjestom koje trebate posjetiti i doživjeti. Ako ste zaljubljenik u outdoor aktivnosti, Kvarner će biti idealna destinacija za vas jer je boravak na svježem morskom i gorskom zraku, u okruženju očuvane kvarnerske prirode, kao stvoren za aktivni odmor.

Zašto je Kvarner idealna destinacija za one koji vole biti u pokretu? Za početak, ispresijecan je označenim šetnicama te tematskim i poučnim stazama ukupne dužine preko 3.000 km. Možete planinariti, hodati, ploviti, voziti bicikl, roniti, letjeti – i to na kopnu, u zraku, u vodi ili pod vodom. Ukratko, na Kvarneru vas očekuje nebrojeno mogućnosti da na svom godišnjem odmoru budete aktivni, pomaknete svoje granice i usput upoznate sve prirodne ljepote ove regije. U nastavku otkrijte u kojim sve outdoor aktivnostima možete uživati na Kvarneru!

Hodanje i planinarenje

Već smo spomenuli da na Kvarneru ima zaista puno šetnica i staza. Hodajući uz more, stijene i po stijenama te po šumskim uređenim stazama doći ćete do prekrasnih vidika koji će vam zauvijek ostati u sjećanju. Šetnice su različitih dužina i težina te nose vrlo zanimljive nazive: Gorska vila, Nebeski labirinti, Mjesečeva staza Ljubavna cestica – samo su neke od njih. Osim prekrasne prirode, na putu ćete prolaziti pokraj brojnih luksuznih kuća i vila za odmor te autohtonih restorana u kojima možete uživati u svim okusima kvarnerskih jela.

Foto: TZ Kvarner

Ljubitelji planinarenja mogu odabrati neke od planinarskih staza. Riječka planinarska transverzala, Kapelski planinarski put, planinarski put Oko riječkih baklji i Goranski planinski put četiri su zanimljiva pravca od kojih prva dva povezuju obalu i unutrašnjost, treći povezuje otoke, priobalje i unutrašnjost, a četvrti prolazi zanimljivim predjelima Gorskog kotara. U Gorskom kotaru se nalazi i NP Risnjak kroz koji prolazi Via Dinarica, dugačka planinarska i pješačka staza od Albanije do Slovenije. Jedan njen dio vodi i na vrh Risnjaka, na koji se možete uputiti i ako ste manje uvježbani planinar jer je staza vrlo pristupačna. Uspon će vam se isplatiti jer ćete na vrhu uživati u spektakularnom pogledu na cijeli Kvarner.

Izvor: TZ Kvarner

Ne smijemo zaboraviti spomenuti Platak, rekreativni centar iznad Rijeke, šumsko-planinsko područje s mnoštvom sadržaja za šetače, trkače, bicikliste, ali i za sve one koji se ovdje žele odmoriti i opustiti.

Biciklizam

Kvarnerske destinacije možete istražiti i biciklom po mnogobrojnim označenim biciklističkim stazama koje također možete birati ovisno o težini i okruženju. Kad se umorite, zastanite i uživajte u predivnim pogledima na krajolik i more. Brojne biciklističke staze prolaze uz rijeke i jezera Gorskog kotara, a najpoznatija je Goranska biciklistička transverzala sa svojih 7 velikih etapa i 30 manjih ruta preko kojih ćete upoznati drugi po visini slap u Hrvatskoj u zaštićenom krajobrazu Zeleni vir kod Skrada, rijeku Dobru, Čabranku i Kamačnik te jezera Lokvarsko jezero, Potkoš, Lepenica i Bajer. Ljubitelji brdskog biciklizma mogu odabrati jednu od vrlo zahtjevnih downhill biciklističkih staza, poput one na kojoj se održava svjetski kup u downhillu na Malom Lošinju ili enduro staza na brdu Rudnik kod Tršća u Gorskom kotaru.

Foto: Bojan Haron Markičević (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Istražite kvarnersko podmorje

Kvarnerski podvodni svijet krije bogatstvo flore i faune, mnoštvo podmorskih špilja te olupine starih potonulih brodova, a možete ga istražiti ronjenjem. U akvatoriju Kvarnera postoji puno atraktivnih lokacija za ronjenje, a pri otkrivanju njegovih podvodnih ljepota pomoći će vam brojni ronilački klubovi koji organiziraju raznovrsne podvodne aktivnosti, tečajeve, zarone, izlete, podvodne foto-safarije… U Malom Lošinju nalazi se Podvodni arheološki park s ukupno 11 različitih eksponata koji svjedoče o bogatoj povijesti otoka i njegove regije, postavljenih na dubini od 5 do 15 m. Djeca će uživati u Podvodnom parku u Puntu na Krku jer gusarsko blago koje leži na dnu mora mogu pronaći u podvodnoj šetnji uz kvalificirane iskusne vodiče i maksimalnu sigurnost.

Foto: INDUX MEDIA d.o.o. (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Adrenalinski sportovi

Svi željni adrenalina na raspolaganju imaju razne adrenalinske aktivnosti. Na Dunatu na otoku Krku možete se okušati u wakeboardingu, a ako ste ikada poželjeli letjeti padobranom, uputite se na aerodrom Grobnik blizu Rijeke. Na otocima Krku, Cresu i Rabu, u primorju ili u unutrašnjosti postoji više lokacija za sve one koji se zmajem žele otisnuti u visine (paragliding). Ziplineom je moguće spustiti se iznad predivnih vidika otoka Krka, a ova jedinstvena ‘šetnja među krošnjama’ kroz vožnju terenskim vozilom, hodanje po predivnim krajolicima i spuštanje sajlama bit će vam nezaboravan doživljaj. Surferi na Kvarneru svoje daske mogu isprobati na nekoliko lokacija kao što su Preluk blizu Opatije, Mošćenička Draga, Baška, Punat na otoku Krku. Nezaboravno iskustvo raftinga možete iskusiti na divljem gornjem toku rijeke Kupe i na rijeci Dobri u Gorskom kotaru. Kupa jednim dijelom protječe i kroz NP Risnjak pa je time rafting na Kupi zanimljiv način za razgled prirodnih ljepota Risnjaka.

Ostale outdoor aktivnosti

Foto: Ivo Biočina (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Osim navedenog, Kvarner nudi još mnogo toga kad je u pitanju aktivan odmor. Baška na Krku destinacija je za ljubitelje slobodnog penjanja jer tamo postoje čak 3 penjališta. U gorskom dijelu regije očekuje vas promatranje divljih zvijeri, dok su mirna jezera idealna za kayaking, canoe safaris i sportsko-rekreativni ribolov. Budući da u kvarnerskom arhipelagu obitavaju najveći primjerci tune, krenite u avanturistički Big Game Fishing izlet, uzbudljivi ribolov na divovske tune ili druge velike ribe. Automoto sportovi na području Kvarnera imaju duboke korijene te bogatu prošlost i tradiciju pa obožavatelji oktanskog sporta i brzine mogu testirati svoje trkačke reflekse na kružnoj stazi Automotodroma Grobnik.

Foto: Vedran Metelko, Bojan Haron Markičević, INDUX MEDIA d.o.o., Ivo Biočina (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Učitati još
Zatvori