Ovo je najbolji i najzeleniji aerodrom na svijetu na kojem ćete poželjeti ostati satima

Ovo je najbolji i najzeleniji aerodrom na svijetu na kojem ćete poželjeti ostati satima

Međunarodna zračna luka Changi u Singapuru je 2019. proglašena najboljim aerodromom na svijetu, i to sedmu godinu za redom. Nagrada Skytrax World Airport Award ovom je aerodromu dodijeljena na temelju 13,5 milijuna ocjena putnika te između 550 zračnih luka diljem svijeta. Svakog dana ovom zračnom lukom prođe više od 135 tisuća putnika, odnosno više od 60 milijuna putnika godišnje, što ju smješta u top 20 najprometnijih zračnih luka na svijetu.

Jewel Changi izgleda kao čarobni vrt

Prošle je godine otvoren novi terminal, odnosno aerodromska zgrada Jewel Changi koja je postala prava turistička atrakcija u ovom gradu-državi. Ovo arhitektonsko čudo projektirao je arhitekt Moshe Safdie koji je Jewel Changi zamislio kao čarobni vrt. Smatra se najzelenijom zračnom lukom na svijetu, a kad vidite fotografije, bit će vam jasno zašto.

Na sredini zgrade koja ima ukupno 10 katova (5 iznad i 5 ispod zemlje) i površinu od 135.700 kvadratnih metara nalazi se Rain Vortex, najveći vodopad na zatvorenom na svijetu. Koristi više od 150 tisuća litara vode u minuti, a riječ je o kišnici koja se prikuplja za vrijeme obilnih nevremena te se zatim prenamjenjuje za održavanje biljaka unutar aerodroma. Vodopad je okružen zaista impresivnim vrtom Shiseido Forest Valley, koji se prostire na pet katova i prepun je staza za šetnju. Staklene stijene dizajnirane su tako da privlače što više svjetlosti, a istovremeno blokiraju zvuk od polijetanja aviona kako bi se putnici u svakom trenutku osjećali opušteno.

Atrakcija u Singapuru

Na zadnjem katu nalazi se Canopy Park, također prepun zelenila i biljaka. Park uključuje i most Canopy Bridge koji se nalazi 23 metra iznad zemlje i s kojeg možete uživati u panoramskom pogledu na vodopad. Dugačak je 50 metara, a u središnjem dijelu ima stakleni pod. Osim navedenog, Jewel Changi ima ukupno 280 dućana i restorana te hotel sa 130 soba, a dok čekate svoj let, možete se zabaviti i u zelenom labirintu od živice ili velikom zabavnom parku na mrežama.

Jewel Chang je u listopadu 2019., šest mjeseci nakon otvaranja, već dočekao 50 milijuna posjetitelja, što je premašilo početni cilj za cijelu prvu godinu. Ako planirate put u Singapur, odvojite jedan dan za razgledavanje i uživanje u ovom impresivnom aerodromu koji će vas zaista ostaviti bez daha.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori