Beč uskoro postaje magično mjesto: Evo što nas sve ondje očekuje za Advent
Beč uskoro postaje magično mjesto: Evo što nas sve ondje očekuje za Advent

Beč uskoro postaje magično mjesto: Evo što
nas sve ondje očekuje za Advent

Posjetitelje ove godine od 10. studenog do 26. prosinca u Beču očekuje niz gastronomskih delicija, umjetničkih rukotvorina i atrakcija za malene i velike na jednom od najpopularnijih i najstarijih božićnih sajmova u Europi.

I ove će se godine brojne lokacije u austrijskoj metropoli ukrasiti i pretvoriti u čarobne božićne sajmove. Pritom je najpoznatija lokacija ona na trgu ispred zgrade bečke gradske vijećnice. Svečano otvorenje sajma i paljenje božićnih lampica održat će se 10. studenog. I ove će godine poseban naglasak biti na ekološkoj održivosti i ponudi prilagođenoj obiteljima.

Advent u Beču
Advent

Što nas sve očekuje?

Oko 100 sajamskih kućica na trgu ispred vijećnice ponovno će nuditi brojne umjetničke rukotvorine, božićne ukrase i originalne proizvode koji mogu poslužiti kao božićni darovi. Bogata ponuda gastronomskih delicija obuhvaćat će tople napitke kao što su punč i kuhano vino, raznolike slastice i organska jela koja su uglavnom proizvedena regionalno. I ove će godine sajam krasiti brojne atrakcije poput velikog vrtuljka, panoramskog kotača, ručno izrađenih jaslica i letećeg srca veličine dva metra koje lebdi iznad glava posjetitelja.

Među atrakcijama se također ponovno može pronaći i romantičan kutak za fotografiranje te drvce ukrašeno svjetlećim srcima. U novoj kućici koja je prošle godine uvedena u ponudu sajma najmlađi će ponovo moći izrađivati božićne dekoracije, ukrašavati svijeće, skladati božićne pjesme ili izrađivati jestive kućice od medenjaka.

Ljubitelji klizanja također će se moći okušati u provodu na ledu na klizalištu površine 3.000 m2 koje će vijugati kroz osvijetljen park vijećnice, dok će se najmlađi gosti moći učiti klizati na posebnoj zaleđenoj površini za djecu. Posjetitelji će u velikom klizalištu moći uživati do 7. siječnja 2024., dok će sajam biti otvoren do 26. prosinca.

Advent u Beču
Advent u Beču

Važnost božićnog sajma

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig istaknuo je poseban značaj sajma: “Bečki božićni sajam ima dugogodišnju tradiciju čija impresivna povijest seže nekoliko stoljeća unatrag. Sajam je od velikog kulturnog, društvenog, ali i gospodarskog značaja za naš grad. Samo protekle godine tri milijuna ljudi posjetilo je božićni sajam ispred vijećnice.”

Predsjednik Bečke gospodarske komore Walter Ruck također je naglasio: “Beč ima poseban štih, ne samo tijekom božićne sezone, no prije svega u to doba. Jedan od vrhunaca svakako je božićni sajam na trgu Rathausplatz. Našim gostima, kako međunarodnima tako i onima iz Beča i Austrije, želimo ponuditi jedinstven doživljaj te regionalne i originalne proizvode. Uz tu se ponudu novi koncept bečkog božićnog sajma pokazao vrlo uspješnim i odlično je prihvaćen.”

Foto: © stadtwienmarketing/Johannes Wiedl, Pexels, Unsplash

 

Učitati još
Zatvori