10 razloga zašto želimo posjetiti Veronu

10 razloga zašto želimo posjetiti Veronu

@aliceelisamargherita

Verona je drevni grad, a njena povijest seže do rimskih vremena. Kroz nju protječe rijeka Adige, a prekrasim je gradom čine i živopisne krivudave ulice, živahni barovi, intimni restorani i užurbani trgovi. Ljubitelji renesansne umjetnosti pronaći će mnogo zanimljivosti u muzejima i crkvama, dok će ljubitelji drevne povijesti uživati u rimskim ruševinama skrivenim diljem grada. Zakleti romantičari uživat će u svim spomenicima posvećenim Romeu i Juliji, iako su izmišljeni. Foodieji će pronaći raj dobre hrane, od pristupačnih i povoljnih grickalica do luksuznih blagovaona.

Bilo da ste istraživač ili sanjar, u Veroni ćete se sjajno provesti. A ukoliko vam treba nekoliko razloga zašto biste posjetili ovaj talijanski kulturni i turistički biser, izdvojili smo deset razloga koji su nas potpuno uvjerili da je Verona mjesto na koje se isplati otputovati – što prije.

@debbycollini

Kultura ispijanja kave

Kultura kave važna je u cijeloj Italiji pa ni Verona nije iznimka. Žarko središte gradskog života je Piazza delle Erbe, gdje ćete naći lokalne kafiće i kafiće pune mještana i posjetitelja. Caffe Filippini djeluje od 1901. godine, a tamo možete sjediti na suncu i gledati ljude satima na dugačkom, ležernom popodnevnom piću.

Tragovima Romea i Julije

Iako je sve to vjerojatno napravila neka pametna Veronesa, priča o Romeu i Juliji može za vas oživjeti upravo na ovom mjestu. Možete posjetiti kuću i balkon Julije, kuću Romea, grobnicu Julije i vrata renesansnog razdoblja kroz koje je Romeo otišao za Mantovu. Čak možete napisati vlastito pismo za izmišljenu Juliju tražeći vodstvo u ljubavi baš kao u sanjivoj holivudskoj romansi “Pisma Juliji”.

@sophiagalazzo

Shakespeare

Bard je postavio mnoge svoje drame u ovom gradu. To uključuje ne samo Romea i Juliju, već i Ukroćenu goropadnicu i Dva gospodina iz Verone. Očito ga je nadahnulo nešto u gradu, što ga je navelo da napiše neke od svojih najsmješnijih komedija i lirski lijepih tragedija.

Osjećaj individualnosti

Iako Verona može biti poprilično turistička, ona ipak nije preplavljena turističkim hordama poput obližnje Venecije. Verona je grad u kojem možete pronaći mjesta za bijeg od gužve. Bilo koja od četvrti izvan povijesnog centra, kao što je Veronetta, bit će mnogo mirnija i svedenija, s osjećajem tipičnog sjevernog talijanskog grada.

@unarussainitalia

Tradicija vrhunske gastronomije

Verona ima dugu tradiciju dobre hrane, a vi ćete kušati neke nevjerojatne stvari u lokalnoj trattorie i bacari, ako znate gdje ići. Veronska gastronomija uključuje mnogo meso, obično se servira sa strane palente. Ne smijete otići bez kušanja rižota od povrća do vina. Tu su i prozračne knedle s krumpirom, koje se nazivaju njoki, a raskošna pasta zove se bigoli i nikoga još nije ostavila ravnodušnim.

Vino

Regija oko Verone proizvodi neka od najboljih vina u cijeloj Italiji. Svakako kušajte Amarone, luksuzno vino od grožđica umjesto grožđa, koje je nekada bilo rezervirano za kraljevske obitelji. Ostala područja poznata po proizvodnji vina uključuju Bardolino i Valpolicella; naći ćete vino iz ovih krajeva diljem Verone.

Multikulturalni grad

Verona, kao i cijela Italija, postaje sve multikulturalnije mjesto. Čak 12 posto stanovništva u Veroni potječe iz drugih zemalja. Iako Italija nije sasvim kulturološki melting pot, novi imigranti svakako donose svoju kulturu i stavove pa se različitosti neminovno isprepliću.

@giuseppewho

Drevna povijest

Verona je urbano središte izgrađeno u antičko doba, tijekom prve faze rimske ekspanzije. To je zapravo drugo mjesto iza Rima u zemlji gdje se mogu vidjeti ostaci građevina iz Rimskog Carstva koje su neprimjetno ugrađene u svakodnevnu infrastrukturu grada. Ljubitelji povijesti uživat će u lutanju gradom u potrazi za dijelovima antičke prošlosti, kao i posjetiti Arheološki muzej pun rimskih artefakata.

@giuseppewho

Umjetničko blago

Museo di Castelvecchio srednjovjekovna je tvrđava obnovljena od strane modernističkog arhitekta Carla Scarpe i domaćin je zbirke građanske umjetnosti. Tamo ćete vidjeti sve, od bogato obojenih, zemljanih kompozicija Andree Mantegne do dinamičnih, letećih platana Tiepola, srednjovjekovnog oružja i drugih povijesnih znamenitosti.

@romanetjc

Arena

Ovaj amfiteatar na otvorenom može se pohvaliti s oko 2.000 godina dugom povijesti, a kamenje je vidjelo sve, od gladijatorskih igara, do koncerata Adele i lirskih opera u izvedbi uz svijeće. Divno je mjesto za predstavu, pogotovo u ljetnoj večeri dok dugi dani blijede u sumrak.

@clrtrs
@sumotheshibainu

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori