10 razloga zašto želimo posjetiti Filipine

10 razloga zašto želimo
posjetiti Filipine

Filipini vas nikada neće neugodno iznenaditi. Zapanjujući pogledi iznad i ispod mora, kultura, gostoljubivost, hrana, i naravno, ljubazni ljudi spremni dočekati posjetitelje gdje god i kad god.

Provesti noć ili dvije na otoku u blagoslovljenoj zemlji nije dovoljno kada želite uživati u svim čarima Filipinima.

Filipini su prekrasan koloplet kontradikcija. Prenapučeni gradovi okruženi netaknutim lagunama i praznim plažama.

Ne postoji nijedna riječ koja može sažeti Filipine, ali ovdje je deset razloga zašto biste svakako trebali doživjeti ovaj spektakl kontrasta iz prve ruke.

Ljudi

Gostoprimstvo Filipinaca je neusporedivo s ostatkom svijeta.
Narod Filipina prati glas o najljubaznijim ljudima Azije. Oni su u isto vrijeme iznimno gostoljubivi i znatiželjni, ali također poštuju goste i vrlo su susretljivi. Uvijek se čine sretnima i duhovitima, a vole pjevati i plesati kad god postoji prilika za slavlje.

Najdulja podzemna rijeka na svijetu

PP podzemna rijeka je 8,2 km plovna rijeka, najduže podzemlje na svijetu, koja prolazi kroz špiljski sustav prije nego što uđe u Južnokinesko more. Laguna uokvirena drevnim stablima označava ušće pećine. Nedavno je proglašen jednim od sedam čuda prirodnog svijeta.

Nevjerojatni otoci

Filipini su arhipelag koji se može pohvaliti s više od 7000 otoka i otočića od kojih svaki ima svoju jedinstvenu ljepotu. Do njih se može doći ili brodom ili zrakoplovom, ovisno o udaljenosti. Ukoliko želite provjeriti mjesta koja morate posjetiti, svakako preporučujemo partijanje na otoku Boracay u Aklanu, kampiranje i uživanje u valovima na Caramoanskim otocima u Camarines Sur, island-hopping na otocima Calaguas u Camarines Norte, te ronjenje na otoku Bantayan u Cebu Cityju.

Lechon, balut i drugi gastronomski pothvati

Tko ne bi volio kušati filipinsku hranu? Jedan od načina da se nauči kultura zemlje je kroz hranu i Filipinci uistinu imaju što ponuditi. Kušajte delicije svjetske klase u Cebuu, nagradite se Pampangovim cvrčanjem, ili uživajte u jelu s pancit habhabom provincije Quezon. Svakako ne propustite adobo, balut, halo-halo, i naravno, durian grada Davao.

Lakoća sporazumijevanja

Velika prednost u usporedbi s drugim azijskim zemljama: Skoro svatko govori engleski na Filipinima, od trogodišnjeg dječaka do 90-godišnje bakice.

Engleski je službeni jezik pa postoji i mnogo novina i časopisa na engleskom jeziku.

Velike avanture

Penjanje na Filipinima zadobilo je ogromnu pozornost u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući entuzijastima koji su jako zainteresirani za promicanje prekrasnih planina koje zemlja ima. Kada ste u Davao, dođite do najvišeg vrha zemlje u Mt. Apo na 2.954 metra.

Putnici također mogu isprobati Mount Dulang-Dulang i Mt. Pulag za dodatne avanture. Ali, ako želite uzeti svoju djecu sa sobom i doživjeti s manje visine, ali jednako prekrasan pogled, Batangas City ima puno planina koje možete izabrati – Mt. Batulao, Mt. Gulugod-Baboy i Mt. Maculot su samo neki.

Terasasta polja riže

Terasasta polja riže Banauea su veličanstvena. Uspon na gotovo 3000 metara, planine Cordillera Central u Sjevernom Luzonu pružaju dramatičnu, ali mirnu alternativu za planinare. Banaue je možda najpoznatija atrakcija na ovom području, gdje sićušni gradić dobiva mjesto na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine sa svojim drevnim, visokim rižinim terasama koje su tako impresivno izrađene od zidova blata prije više od 2000 godina.

Bijeli morski psi i podvodni prijatelji

Anilao u Batangasu je nekoliko sati udaljen od Manile i ima puno mjesta za ronjenje. Ovdje možete roniti s prijateljski raspoloženim morskim psima. To je glavna atrakcija u Oslobu, Cebu, gdje promatranje kitova i morskih pasa može biti uključeno u obilaske.

Povijest

Zemlja je povijesno mjesto s raznolikom kulturom koja dolazi od različitih kolonizatora. U Manili možete imati jednodnevni izlet u Intramuros ili Walled City. To je mjesto nastalo pod snažnim utjecajem španjolskog režima. Jednodnevna turneja na Corregidoru, otoku prije dolaska u Manila Bay je svjedok povijesti tijekom američke kolonizacije. U Ilocos Suru možete se spustiti na liniju sjećanja na Viganovu Calle Crisologo, koja je do sada sačuvala područje španjolske kolonijalne i azijske arhitekture.

Tarsiersi – najslađe životinje na svijetuNoćni sisavci s rotirajućim glavama i gomoljastim očima, jedni su od najmanjih primata na svijetu. Mnogi žive u Boholu i mogu se vidjeti u njegovim centrima gdje su zaštićeni. Manje od šest centimetara visoki, ovi krzneni mali prijatelji su stidljivi i beskrajno slatki.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori