10 razloga zašto želimo posjetiti Berlin

Berlin ima sve-  prekrasan je i veličanstven. Stojeći u središtu europske povijesti tijekom 20. stoljeća, ulaskom u novo tisućljeće kao jedan od najcjenjenijih gradova na svijetu zahvaljujući noćnom životu, umjetnosti, kulturi i foodie sceni, Berlin je oduvijek bio grad u središtu zbivanja.

Posjeta Berlinu  apsolutno je nevjerojatno iskustvo, ispunjeno eklektičnom mješavinom povijesti, kulture i prekrasnih znamenitosti, to je grad koji nas intrigira, ali svakoga prigrli otvorenim rukama.

Bez obzira idete li na produženi vikend, tjedan ili čak mjesece, vjerojatno ćete s vremenom otkrivati more novih razloga i nikada nećete imati dovoljno vremena da biste ulovili sva mjesta u ovom živahnom gradu… Pogotovo ako zastanete na bezobrazno ukusnom currywurstu.

Težak je posao odabrati između mnogih fantastičnih razloga za posjet njemačkoj prijestolnici, ali ipak smo izdvojili deset nama najdojmljivijih.

Povijest

Gotovo da ne postoji niti jedan značajan povijesni događaj za Europu u kojemu barem mali udio nije imao Berlin. Od Prvog svjetskog rata i njegovih posljedica, uspona diktature i strahota nacističke Njemačke, Drugog svjetskog rata i sudjelovanje dijelova Europe u Hladnom ratu i dramatičnih događajea vezanih uz pad Berlinskog zida. Povijest je upisana u svaku poru grada i može se čitati na svakom kutku Berlina, a pogotovo u njegovim brojnim, izvrsnim muzejima.

Muzeji

Svi berlinski muzeji se bave njegovom fascinantnom poviješću, ali i sve drugo što vas zanima bit će vam ponuđeno na dlanu u glavnom gradu Njemačke. Važno je  istaknuti pet muzeja koji su pod UNESCO-vom zaštitom, poput Otoka muzeja. No, ne propustite Židovski muzej, Prirodoslovni muzej, Njemački muzej tehnologije i Muzej za filmske umjetnosti, među mnogim drugima.

Foodie scena

Tijekom proteklog desetljeća berlinska se scena hrane revolucionirala na oba kraja ljestvice, od kuhara s Michelinovim zvijezdama za profinjenu kuhinju do najnovijih foodie trendove. Ali to je i grad neodoljivog currywurst i döner kebaba, pa bez obzira na vaš ukus, sigurno ćete biti dobro hranjeni u Berlinu.

Klubovi i barovi

Naravno, ako je noćni život u Berlinu poznat po nečemu, onda su to maestralne koncertne dvorana. U klubovima i barovima nalazi se elektronska scena koja se temelji na ritmovima. Ovo je grad techno i Berghaina, hip-jazz klubova i glazbenih objekata koji šarmiraju na prvi pogled. Mjesto gdje se neobični prostori pretvaraju u čudnesne barove i gdje je vaš stav važniji od onoga što nosite ili što je u vašem novčaniku.

Klasična kultura

Berlin je odavno grad posvećen klasičnoj glazbi u svim njegovim oblicima. Od Berlinske filharmonije u Kulturforumu do Konzerthausa na Gendarmenmarktu, ovo je grad koji kombinira ikonična mjesta koja su domaćin brojnim simfonijskim orkestrima i ansamblima. Ovo je mjesto koje nema jednu nego tri operne kuće svjetske klase, kao i mnoštvo alternativnih mjesta za slušanje klasične glazbe.

Shopping

Bilo da ste zainteresirani za dizajnerske butike u Kurfürstendammu, najprodavanijem trgovačkom bulevaru u Berlinu ili zainteresiraniji za lov na berbe na berlinskoj burzi Sunday Mauerpark, Berlin je izvrsno mjesto za mjesto maloprodajne terapije. Nemojte propustiti priliku da istražite salone i trgovine nove generacije berlinskih dizajnera, od kojih se većina može naći u četvrti Mitte u gradu.

Hoteli

Mjesto na kojem odmarate glavu nakon napornog dana (i noći) može uljepšati ili uništiti vaš boravak u gradu. Srećom, Berlin nudi smještaj svjetske klase koji odgovara svim proračunima, od najglamuroznijih hotela s pet zvjezdica do najsuvremenijih boutique i dizajnerskih hotela, spektakularnih apartmana za odmor koji vam omogućuju da živite udobno.

Biti alternativan nije problem u Berlinu

Berlin ima imidž najosebujnijeg glavnog grada Europe. Tko god da si, naći ćeš mjesto u Berlinu gdje pripadaš i dobro se uklapaš. Čak i ako se ne uklopiš, to nije veliki problem.

Berlin ima puno alternativnih kultura i stilova, ali je obilježen i kao ‘gradski put’ Europe.  Ovdje ćete naći i mnogo underground barova i alternativnih pubova i klubova …

Čim zakoračite u grad, osjećat ćete se zabavljeno.

Najimpresivniji spomenici koje ćete ikada vidjeti

Berlinski zid je, koliko god to čudno zvučalo – fascinantan. Nevjerojatno da je ovaj zid zapravo jednom brutalno odvojio istočno od zapadnog Berlina. Berlinski zid jedan je od najimpresivnijih znamenitosti u gradu. A tek galerija East Side i Memorijal holokaustu.

Berlin ima lijepe spomenike. Svi će vas ostaviti bez daha.

Berlinski spomenici već su dovoljan razlog za posjet Berlinu. Odmah ćete to primijetiti kada ih vidite uživo.

Berlin ima jedan od najboljih sustava javnog prijevoza na svijetu

Sve je na vrijeme i samo radi. Vrlo je malo potrebe za automobilom jer javni prijevoz je toliko praktičan i učinkovit.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

2