10 razloga zašto bismo voljeli posjetiti Šri Lanku

Ako bi zlatne plaže, valovi, maglovite planine, moćni slonovi, leopardi, divovski kitovi, veličanstvena prošlost, divan čaj i topli osmjesi mogli sažeti zemlju, to bi bila Šri Lanka.

S mnogo mjesta i scena koje su se spojile na malom otoku, putnik bi mogao jahati na valovima u zoru i diviti se zelenim planinama. Turističke destinacije u Šri Lanci pružaju niz doživljaja odmora od sunčanih plaža do promatranja divljih životinja, adrenalinskih avanturističkih sportova i hodočašća u neke od najstarijih gradova na svijetu.

Osmijeh i gostoljubivost najupečatljiviji su simboli otoka. Autohtonu začinjenu hranu, egzotično voće i slastice nećete moći suporediti niti s jednom drugom autohtonom kuhinjom u svijetu. S toliko kultura koje žive jedna do druge život u Šri Lanci se obilježava niz svečanosti tijekom cijele godine, što je idealan recept za zabavu i slobodno vrijeme.

Osim tropskih plaža, zapanjujućih prirodnih ljepota i tisućljetne kulturne baštine, na otoku se nalaze i popularni sportski sadržaji i tradicionalni festivali. Nevjerojatno je da se ovaj jedinstveni raspon mogućnosti za odmor može naći na tako uskom području. Otok pokriva površinu od oko 65.000 četvornih kilometara, a posjetitelji ne moraju puno putovati kako bi pronašli raznolikost.

U nastavku smo izdvojili 10 specifičnosti zbog kojih bismo rado otputovali na Šri Lanku.

Vlakovi su nevjerojatno slikoviti

Ponovno je otvorena željeznička linija od Colomba do Jaffne i obećava putovanje kroz cijelu Šri Lanku. Otvaranje Yal Devi (kraljice Jaffne) Expressa posjetiteljima Šri Lanke pruža priliku koju nisu imali od 1990. godine – putovati vlakom od Colomba do Jaffne.

Čaj i jutarnje pješačenje

Šri Lanka je poznata po Cejlonskom čaju. Prošećite pored bujnih zelenih čajnih plantaža na četverosatnom putovanju do Ella Rock i priuštite si zadivljuć pogled.

Surfanje i zabava

Na jugoistoku otoka, zaljev Arugam je polumjesec zlatnog pijeska koji nudi avanturu tijekom ljetnih dana, a zabave ima na plaži u izobilju tijekom noći.

Mirne plaže

Uppuveli i Nilaveli, oboje blizu Trincomaleea na sjeveroistoku, su skroviti i zapanjujuće pješčani dijelovi. Na raspolaganju je nekoliko smještajnih mogućnosti što čini ove plaže savršenim za usamljeno lutanje.

Kulturna baština

Mali otok ponosan je na osam spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-ve svjetske baštine i mogu se obići u roku od tjedan dana. To uključuje povijesni Galle na jugu otoka s poznatom utvrdom iz nizozemskog kolonijalnog razdoblja. U srcu Šri Lanke, u planinskoj džungli, Kandy, skriveno kraljevstvo i vjerski hram koji čeka da bude otkriven. Gigantski monolit Sigiriya i drevni gradovi Anuradhapura i Polonnaruwa također su vrijedni posjeta – kao i špiljski hram Dambulle, šumski rezervat Sinharaja i središnje gorje.

Hoteli

Otok je bogat impresivnim hotelima. Obalna područja, posebice zapadna i južna, imaju bezbrojne resorte. Nekoliko ih je dizajnirao Geoffrey Bawa, jedan od najistaknutijih azijskih arhitekata 20. stoljeća. Njegova vizija obuhvaća stil nazvan „tropskim modernizmom“ u kojem su oblici modernizma lijepo omekšani i obogaćeni tradicionalnim utjecajima i okolnim krajolicima. Tu je i sve veći broj boutique hotela na zapadnoj i južnoj obali, uglavnom usred Galle. Gradovi u brdima kao što su Kandy, Nuwara Eliya i Bandarawela imaju hotele iz kolonijalne ere, a za one koji putuju dalje, mogu se prepustiti avanturističkim sportovima. Na raspolaganju su prekrasno preuređene kolonijalne kuće, zgrade za čaj i  plantaže, džungla kabine, drveće i eko-lože, ali i kuće za goste i kuće koje nude povoljne ekonomske ponude za putnike.

Ayurveda & Spa

Dobrobit za sva osjetila dio je tradicije Šri Lanke: Ayurveda, 2000 godina stara indijska medicina, i dalje je vrlo popularna u Šri Lanki, a posjetitelji koji dolaze na otok zbog ayurvedskih tretmana vrlo su često ponovno vraćaju. Oni koji nemaju vremena za dva ili tri tjedna boraviti u nekom od lječilišta, isprobavaju Ayurvedske masaže, meditaciju, lekcije joge ili lječilišta u mnogim hotelima. Uzevši sve ovo u obzir- Šri Lanka je definitivno savršeno mjesto za opuštanje.

Ljudi

Šri Lanka je multietničko, multireligijsko i multikulturalno društvo – odraz susreta otoka s uzastopnim stranim useljenicima.

Glavne etničke skupine, Sinhalese i Tamils, potječu s indijskog potkontinenta. Muslimani su doselili na otok u vremenu kada je postao trgovačko središte. Otokom su bili privučeni Malajci i Kinezi. Portugalci i Britanci donijeli su sa sobom Kaffire iz Afrike, a nizozemski asortiman europskih trgovaca, Burghersa. Fascinantna mješavina kultura. I bez obzira na njihovu situaciju u društvu – osmijesi i gostoprimstvo Šri Lanke su legendarni i vrijedni iskustva.

Festivali

Gotovo sve glavne svjetske vjerske zajednice zastupljene su na Šri Lanci. Dodajte ovome mnoštvo nacionalnosti i društvene grupacije, a rezultat je krcat festivalski kalendar.

Brojni šareni festivali, koji daju novi život drevnim tradicijama i duhovnim praksama otočana, ne smiju se propustiti. Vrhunac svih osjetila je Aluth Avurudda – hinduistički i budistički novogodišnji festival u travnju. Dva dana život se odvija na ulici – uz glazbu, vatromet i ukusnu hranu. Festival Vesak u svibnju je najvažniji festival budista, koji obilježava prvi mjesec budističke kalendarske godine. Ceste i kuće ukrašene su svjetiljkama, a sva Šri Lanka izgleda kao jedno more svjetala. Na festivalu Kandy (srpanj / kolovoz) turisti mogu uroniti u srednjovjekovnu prošlost Šri Lanke: drevni kostimi, živahni plesovi, glazba i ukrašeni slonovi oslobodit će ljepotu bogate otočke tradicije.

Priroda i divljina

Šri Lanka je utočište za ljubitelje prirode: od promatranja kitova na najjužnijoj točki Dondra Head do susreta sa slonom u Nacionalnom parku Minneriya ili ekspedicije kroz prašumu Sinharaje – bioraznolikost otoka je zapanjujuća i 13% Šri Lanke zauzimaju nacionalni parkovi, rezervati, svetišta i džungla.

Safari u jednom od 14 nacionalnih parkova pruža priliku da se vidi neki od 91 sri- malca u Šri Lanki (16 endema) – slon, leopard, ljenjivac, sambhur, pjegavi jelen, svinja, divlja svinja, dikobraz. , mravovjed, cibetka, loris, gigantska vjeverica i majmuni kao što su makak, lišće majmuna purpurnog lica i sivi langur. Otok je i ornitološki raj, s više od 233 rezidentne vrste, (33 endemske), ali migratornih vrsta ima čak zapanjujućih 482. Tu je i 171 gmaz (101 endemski, uključujući dvije vrste krokodila).

Foto: Unsplash

0