10 razloga zašto želimo posjetiti Beč

Beč je simbol profinjenosti, uživanja i moći u isto vrijeme. Povijesna previranja i centralistička filozofija Habzburgovaca utkana je u svaku poru ovoga grada koja se tako uspješno stopila s modernim vremenima i globalizacijskim tokovima. Zbog svega toga austrijska prijestolnica danas predstavlja jednu od najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija, ali i jedno od najpoželjnijih mjesta za život.

Koračajući ulicama Beča danas ćete čuti miješanje različitih jezika i na koži osjetiti urbanu energiju koja teče ovim gradom. Ovdje su svi dobrodošli i svatko za sebe može pronaći kutak u kojemu je samoostvarenje dostižan cilj, a ne samo težnja. To je djelomično posljedica pokušaja iskupljenja Austrijanaca za događaje iz prošlosti na koje nisu ponosni. Stoga u samom središtu grada nasuprost slavne galerije Albertine naići ćete na spomenike koji osuđuju Holokaust i odaju počast mučenim, prognanim i ubijanim Židovima, odnosno spomenike koji naglašavaju demokratičnost i veličaju vladavinu prava i ljudskih sloboda.

Beč – grad glazbe

Beč je stoljećima poznat kao grad glazbe gdje ćete pronaći impresivne operne kuće i klasične glazbene prostore, a lokalno stanovništvo će vam reći kako su ovdje dolazili ugledni glazbenici iz cijelog svijeta ne samo radi inspiracije i priznanja, već i zbog vrlo unosnih angažmana koji su u Beču bili izdašniji nego bilo gdje u Europi.

Danas ćete ovdje naići na mjesta vrlo angažirane umjetnosti, društvene kritike, konceptualnosti i izričaja koji će vas uvući u vrtloge umjetničke opojnosti. Oko 300 muzeja i stotinjak galerija svjedoče o uskoj povezanosti s umjetnošću, kolekcionarstvom i atmosferom koja čini Beč toliko impresivnim.

No, ne čini samo umjetnost ovaj grad toliko posebnim, ovdje se diše punim plućima. Grad nema iritantnu hektičnost već se ovdje život u njegovoj punini konzumira na tako decentan i ugodan način da je nemoguće ne poželjeti uvijek se iznova vratiti na mjesto kojemu su svoj pečat utisnuli Mozzart, Klimt, Freud, Schubert i brojni drugi velikani kojima se i danas divimo.

Mjesto uživanja i otmjenosti

Kultura ispijanja kava na otmjenim mjestima, nezaobilazne štrudle od jabuka, šnicle i kultna sacher torta te Demel slastice dio su bečke bonvivantske tradicije koja privlači milijune gostiju, ali i domaćine čini toliko ponosnima. Miješanjem različitih utjecaja, posebno tijekom nekoliko posljednjih desetljeća doseljavanjem Turaka, Azijata i stanovnika država nastalih raspadom Jugoslavije ovdje ćete na svakom kutku uživati u kebabu, falafelu, ćevapčićima i baklavama. No, stari duh Beča i dalje ostaje dominantan i tako živ.

Beč smo posjetili u vrijeme Noći muzeja kada se slijevaju posjetitelji sa svih krajeva svijeta zaljubljeni u bečku kulturu i potpuno se oduševili bečkom ljepotom, organiziranošću i gostoljubivošću. Spoj tradicije i klasike s modernim izazovima, političkim analizama, boemstvom i relaksiranosšću još je jednom potvrdio zašto je Beč toliko obožavana destinacija. U nastavku pogledajte samo neke od bečkih aduta u koje smo se zaljubili.

Albertina

Nepravedno se misli kako iza prebogate zbirke eksponata u jednom od najstarijih svjetskih muzeja, bečkoj Alberti isključivo stoji strast prema umjetnosti princa Alberta. No, prvobitno je crteže i grafike počela skupljati njegova supruga Maria Christina, a potom su zajedno nastavili obogaćivati svoju privatnu zbirku. Nakon Marijine smrti, Albert nije prestao s kolekcionarstvom i tako je nastala impozantna Albertina koja neprestano uveseljava ljubitelje umjetnosti organiziranjem i tematskih izložaba. U tijeku je bogata Monetova izložba za koju se traži i karta više.

Musem Quartier

Hundertwasserova kuća

Riječ je specifičnom izložbenom prostoru kojega je osmislio bečki slikar Friedensreich Hundertwasser i pretvorio u jedinstvenu “kuću umjetnosti”. Ona je znakovita po šarenoj površini i nepravilnim oblicima na pročelju koje je obraslo zelenilo. Ovim konceptualnim izričajem se ističe povezanost čovjeka s prirodom. Ovdje se prikazuju i izložbe aktualnih dostignuća suvremene umjetnosti, a može se uživati i u dvorištu ovog zanimljivog mjesta uz šalicu ukusne kave i razgovor o umjetnosti.

Kultura ispijanja kave

Iako će čak i Austrijanci reći kako je sacher torta ukusna, ali je teška, suha i u nju je umiješano previše čokolade te se teško konzumira bez slatkog vrhnja, vode i kave, ona je ipak najslavnija torta na svijetu. Na mjestu nastanka ove slavne torte danas se dnevno proda 300 torti. Neke od njih se šalju na različite adrese u Beču i izvan Beča kao pokloni i rođendanska iznenađenja, neke se distribuiraju u nekoliko bečkih slastičarnica i kafića koji u svojoj ponudi žele imati originalnu sachericu, a ostale se prodaju u slastičarnici i restoranu Sacher. Red je ogroman ispred Sacher hotela, ponekad se čeka i sat vremena kako biste se smjestili u autentičan i otmjeni ambijent te uživali u zalogajima ove torte. No, osjećaj je uistinu božanstven.

Bečki kafići i otmjene kavane prepoznatljive su u cijelom svijetu. Ambijent u kojemu ćete uživati u mirisu i okusu kava iz cijelog svijeta na bečki način i prelistavajući štampu koja također dolazi iz cijelog svijeta bit ćete na izvoru informacija u prostoru koji potiče najljepše emocije.

Slavni kolači, torte i slastice

Demel slastice s kraljevskim pečatom danas su jedan od simbola Beča, a mjesto na kojem se prodaju ostavlja bez daha svojom profinjenošću i otmjenim ugođajem. Ukoliko nekome poklonite makar i samo jednu čokoladicu s Demel znakom, osvojili ste njegovu naklonost zauvijek budući da se tim slasticama izražava veliko poštovanje.

Palmenhouse Burggarten

Na istoku Burggartena smještena je secesijska staklena građevina koja je impresivna sama po sebi, a u unutrašnjosti krije nevjerojatan ambijent s palmama koji malo koga ostavlja ravnodušnim. Nevjerojatno fotogeničan prostor preplavljen umirujućom i pozitivnom energijom u kojemu su i samo mirno ispijanje kave i razmišljanje o dojmovima neponovljiv doživljaj.

Tu ćete naići na Kuću leptira gdje ćete se susresti s tisućama različitih primjeraka leptira, a tu je i projekcijska soba gdje se puštaju filmovi o ovim čudesnim malim bićima.

Arhitektura

Teško je nabrojati sve velebne građevine Beča. Gdje god se okrenete pred vama će se stvoriti palače, ulice i zgrade koje nose duboku i inspirativnu priču. I uistinu, čim zakoračite u Beč jasno vam je da je epitet kulturne nacije koji prati Austrijance potpuno opravdan. Osim glazbe, književnosti i slikarstva, arhitektura je ovdje za svako poštovanje. Barok, secesija i bečki klasicizam ovdje su utkani u ambijent kojemu se možete jedino diviti.

Muzej povijesti umjetnosti

Prater

Mjesto koje je prepoznatljivo po lunaparku koji privlači goste iz cijelog svijeta. Avanturisti i adrenalinski ovisnici ovdje će se odlično zabaviti na brojnim atrakcijama, vrtuljcima i stazama za podizanje raspoloženja. Tu se također održavaju manifestacije zabavnog karaktera, koncerti i druženja pa je nedavno održana i bečka verzija Octoberfesta.

Prelijepi parkovi

U Beču su i parkovi toliko otmjeni da i oni izazivaju divljenje i poštovanje. Jedan od najljepših je Gradski park, odnosno Stadtpark koji predstavlja zelenu oazu u samom središtu grada. Izgrađen je engleskom stilu i prepun je spomenika slavnih bečkih umjetnika poput Hansa Canona, Johanna Straussa, Antona Brucknera, Jakoba Schindlera te Franza Scuberta. No, to nije jedini park u središtu grada jer ćete zasigurno uživati i u Narodnom parku, odnosno Volksgartenu koji je u prošlosti bio dvorski park zatvoren za javnost. Tu ćete vidjeti Muzej povijesti i umjetnosti koji je izgrađen po uzoru na Hefestov hram u Ateni. Lokalci kažu da je ideja bila odati počast grčkoj civilizaciji i kolijevki demokracije, a na svega nekoliko metara od tog lijepog zdanja nalazi se i spomenik carici Elizabeti, odnosno već spomenutoj Sisi.

Također, vrlo je dojmljiv i barokni vrt koji je ujedno i najstariji park u Beču koji je ranije također bio u vlasništvu Habzburgovaca. Tu je smješten dvorac Augarten, Austrijski filmski arhiv, ostaci kule iz Drugog svjetskog rata itd.

Donaupark je specifičan po tornju Donauturm koji je visok 252 m pa se s njega puca predivan pogled na grad. Tu je i jezero Irissee s dvije fontane, a u parku je i križ ispred kojega je Ivan Pavao Drugi za posjete Beču održao svetu misu. Kroz park vozi i mali turistički vlak te Korejska kuća kulture. Za razonodu i rekreaciju tu su i skate park, teniski tereni, staze za trčanje, a ljeti se na ovom mjestu održavaju i koncerti.

Japanski park, odnosno Setagayapark simbolično prikazuje japanski krajolik pa ćete tu vidjeti bambus i japanski lovor.

Švicarski park je smješten između dvorca Belvedere i Landstrass pojasa. Ovdje su proljeća i ljeta fascinantna zbog šetnice i cvjetnog perivoja koji pružaju pravi osjećaj mira i ušuškanosti.

Turkenschanzpark sadrži nekoliko manjih jezera, fontane, sportski tereni i klupe.

Schonbrunn je predivan park u sklopu istoimenog dvorca i osmišljen je u raskošnom baroknom stilu. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Sadrži cvjetne vrtove, šumu, fontane, botanički i zoološki vrt, a svake godine u svibnju možete uživati u izvedbama Bečke filharmonije na ovom čarobnom mjestu.

Povijest i umjetnost

Museum Quartier

Brojni muzeji i galerije kojih je Beč prepun imaju veliki utjecaj na svjetskoj umjetničkoj sceni. Ovdje je kulturna ponuda jednostavno zadivljujuća. Nemoguće je pregledati i usvojiti sve što Beč nudi, a povijesne priče gotovo je nemoguće sažeti. Toga su svjesni i Bečani koji su za svoje goste osmislili zanimljivu atrakciju, a riječ je o “Putovanju kroz vrijeme” gdje uz 3D te 4D doživljaj prolazite kroz povijesne epohe ovoga grada i sudjelujete u povijesnim zbivanjima na tako stvaran i zanimljiv način.

Volksgarten

Osim toga, predivne zimske i ljetne rezidencije Habzburgovaca, koje su velebni primjeri arhitekture i dizajna, toliko su fascinantni da je nemoguće pogledati samo jednu od tih znamenitosti već uvijek želite zaviriti u makar još jedan dio svijeta ove slavne dinastije.

Imperijalna raskoš Schonbrunna ili pak baroknog dvorca Belvedere u kojoj je danas smještena zbirka slika Gustava Klimta samo su detalj raskošne bečke prošlosti.

Gotička katedrala sv. Stjepana u samom središtu grada privlači poglede i bez dvojbe je jedna od najfotografiranijih građevina u cijelom svijetu.

Također, Bečka opera i filharmonija pružaju neponovljiv doživljaj posjetiteljima iako iza gradnje Opere stoji gotovo zastrašujuća priča. Naime, arhitekti ove impozantne građevine pod pritiskom tadašnjih suvremenika izvršili su samoubojstvo jer se javnosti nije svidjela ova građevina. Tada im se činila previše mala i skromna, odnosno nije ispunila očekivanja jer je u nacrtima nisu predvidjeli da će uz samu zgradu nastati i cesta koja je Operu učinila “skučenom”. Nastala su i različita pogrdna imena za zgradu koja je tek u 20. stoljeću postala cijenjena kao što je danas.

Španjolska škola jahanja

Ukoliko se pitate kako li žive bečki lipicaneri, odgovor je – odlično. Smješteni su u baroknoj rezidenciji i prema njima se njihovi treneri, odnosno prijatelji odnose s velikim poštovanjem i ljubavlju. Španjolska škola jahanja je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne baštine, a ovo prelijepo mjesto s prelijepim životinjama postalo je turistička atrakcija gdje posjetitelji mogu uživo gledati kako izgledaju konjičke izvedbe i treninzi.

Foto: Journal.hr (Dijana Ljubanović)

5