10 najljepših dvoraca Portugala koje trebate posjetiti barem jednom u životu

10 najljepših dvoraca Portugala koje trebate
posjetiti barem jednom u životu

View this post on Instagram

A post shared by ISA ??‍♀️ (@isatravelsoul) on

Kada razmišljate o mjestima koja biste posjetili u Portugalu, ne pomislite prvenstveno na dvorce. Portugal umjesto toga nastoji stvoriti predodžbe o krajnje lijepim plažama, dramatičnim razvedenim obalama, ukusnim malim kolačima, fascinantnim pločicama pa čak i arhitekturi, za razliku od bilo gdje drugdje u Europi, ali nikad doista nije bila naglašena ideja lijepih dvoraca u Portugalu.

Razbacani preko zelenih livada i stjenovitih brežuljaka, portugalski dvorci čine mali, ali važan dio velike povijesne baštine u zemlji.

Ovdje su najljepši dvorci u Portugalu kako bi vas oduševili.

Belém

Izgrađen u 16. stoljeću, Belém toranj ukrašen je simbolima kuće kralja Manuela I. To uključuje i debeli konopac koji okružuje dvorac i završava u elegantnim čvorovima i križevima u različitim kutovima. Kula je pretvorena u zatvor tijekom španjolske invazije u Portugalu krajem 16. stoljeća, a kriminalci i politički disidenti su bili smješteni u tamnicama. Belém osigurava zaštitu portugalskog kapitala koji je bio podložan napadima gusara i susjednih država. Danas je dvorac ključni simbol Lisabona i služi kao podsjetnik na moć Portugala na kopnu i na moru.

View this post on Instagram

A post shared by Cherrie ✨Travel & Lifestyle (@cherrielynn) on

Pena Palace

Pena Palace je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih portugalskih dvoraca. Ovaj šareni dvorac postavljen na vrhu brda u Sintri je bajka koja izgleda kao da nikada neće prestati.

Pena Palace zvuči kao da je “palača”, ali zapravo je romantičarski dvorac – glavna razlika između palača i dvoraca je da palače imaju tendenciju da su one pretežno mjesta prebivališta, dok dvorci imaju tendenciju da imaju obrambeni funkciju.

View this post on Instagram

A post shared by A Blissful Wanderer (@amberstorie) on

View this post on Instagram

A post shared by Selena + Jacob | Travelers (@finduslost) on

Moors

Moors je također smješten u Sintri. Ovaj dvorac na brežuljku zapravo je jedan od onih s najboljim pogledom na palaču Pena i Sintru kao cjelinu. Dvorac je tako impresivan, jedan je od najznačajnijih građevina pod zaštitoms UNESCO-a u Portugalu. Dvorac je udaljen samo nekoliko minuta hoda od palače Pena u Sintri, pa bi bilo idealno posjetiti oba u jednom danu.

View this post on Instagram

A post shared by Mark Wyld (@world_of_the_wylds) on

Castelo de Porto de Mós

Izgrađen od Maura i višestruko obnovljen od strane portugalskih kraljeva tijekom vremena. Ovaj dvorac stoji na brežuljku iznad malog grada Porto de Mós. Ima zidane kule i elegantne  balkone dodane 1420.

Okružen je pažljivo uređenim vrtovima, a u blizini se nalazi i lijepo uređena plaža s nestvarno lijepim pogledom.

View this post on Instagram

A post shared by BEATRIZ MATIAS (@beatrizv.matias) on

Tomar

Dvorac Tomar zapravo su izgradili vitezovi Templari i važno je mjesto koje nikako ne biste trebali propustiti kada posjetite Portugal. Ovdje vas se neće dojmiti  samo dvorac, već ćete ovdje naići na brojne zapanjujuće arhitektonske ljepote od kojih je najpopularniji Covent of Christ kojega su također izgradili Templari.

View this post on Instagram

A post shared by Sarah – Traveling, Nature (@whereivebeenwandering) on

Obidos

Ovo je jedan od najimpresivnijih dvoraca koje ćete posjetiti u Portugalu. Smješten je u prekrasnom selu Obidos koje je savršeno za istraživanje. Ovo je dojmljivo mjesto gdje možete provesti sate. Tako da kada ga odlučite posjetiti, odvojite vrijeme da ne uživate samo u dvorcu nego i naselju Obidos.

View this post on Instagram

A post shared by Igor Nikitin?Moscow,Russia ?? (@i_g_o_r_e_k_a) on

Almourol

Almourol je smješten na vrhu malog stjenovitog otoka usred rijeke Tagus. Ovaj dvorac opisan je kao jedna od najslikovitijih utvrda u zemlji. Povijest dvorca datira gotovo 2000 godina i unatoč njegovim ozbiljnim godinama, vrlo je dobro očuvan. Stjenoviti otok odavno je strateški važan jer kontrolira vodotok duž Tagusa. Opće je prihvaćeno da ime potječe od arapske riječi almorolan što znači “visoka stijena”. Doista, ova definicija savršeno opisuje prekrasno mjesto gdje je dvorac izgrađen.

View this post on Instagram

A post shared by Lilie (@liliecunha123) on

Viana do Alentejo

Jedan dvorac koji turistima često prođe ispod radara je dvorac Viana do Alentejo. No, zapravo je riječ o gotičkom remek – djelui  jednoj od ljepših utvrda u Portugalu. Smješten u srcu Alenteja, dvosložna bijela i siva osmerokutna građevina sagrađena je početkom 14. stoljeća, a od tada je prošla nekoliko restauratorskih intervencija. Urezan u romantičnim kulama i obrubljen s jedne strane katedralom, to je lijep prikaz portugalske arhitekture 13. stoljeća.

View this post on Instagram

A post shared by NerthusSynergy (@nerthussynergy) on

Sao Jorge

Ovaj dvorac je teško propustiti kada posjetite glavni grad Lisabon. Sjedeći na vrhu brežuljka, s utvrdom čija povijest datira duže od 2000 godina, dvorac je služio kao drevno sjedište moći u Portugalu već više od 400 godina i sada je jedno od najboljih mjesta za posjetiti kada ste u gradu.

View this post on Instagram

A post shared by Lorena Gabor (@lorena.gabor) on

Sabugal

Na granici sa Španjolskom leži Sabugal Castle – jedan od manje posjećenih od mnogih lijepih dvoraca u Portugalu, ali jedan koji je svakako vrijedno posjetiti. Ovaj dvorac bio je pregovarački prostor za granice dugi niz godina pa je ovo mjesto posebno drago ljubiteljima povijesti.

View this post on Instagram

A post shared by Topsy Turvy Tribe (@topsyturvytribe) on

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori