Proljetna organizacija ormara prema savjetima Marie Kondo

Proljetna organizacija ormara prema
savjetima Marie Kondo

S promjenom svake sezone dobro je obratiti pažnju na svoj ormar i sve što se u njemu nalazi. Upravo zamjena zimske garderobe s proljetnom savršeno vrijeme da još pažljivije pregledate svoj ormar i osvježite ga kako biste se pripremili za proljeće i toplije vrijeme, eliminirate ono što već duže vrijeme ne nosite i organizirate ono što vam je ostalo kako bi svoju odjeću i modne dodatke maksimalno dobro mogli iskoristiti.

Ako ste pratili rad Marie Kondo onda znate da je ona prava stručnjakinja u organizaciji životnih prostora te pravo mjesto na kojem se mogu pronaći savjeti za ovaj godišnji zadatak s kojim se većina nas susreće.

Proljetna organizacija ormara uz KonMari metodu™

Zato smo razgovarali Marijom Budijom Bingulom koja je certificirana KonMari konzultantica i velika zaljubljenica u raščišćavanje i organizaciju doma. Ova rođena Riječanka sa zagrebačkom adresom odlučila je isprobati poznatu metodu Marie Kondo za organizaciju doma, pa postati i certificirana konzultantica te pokrenuti svoju stranicu Sreća na kvadrat. Na njoj dijeli i savjete za formiranje capsule garderobe, a danas je s nama podijelila kako organizirati ormar u 5 jednostavnih koraka.

Korak 1. Raščišćavanje

Predradnja svake organizacije (pa tako i vašeg ormara) je raščišćavanje. To podrazumijeva micanje svih odjevnih predmeta koji vam ne koriste, a zauzimaju dragocjen prostor.

Izvadite sve iz vašeg ormara i privremeno stavite sve zajedno na jednu  hrpu. Možete iskoristiti svoj krevet, kauč u dnevnom boravku ili ukoliko  ništa od toga nije slobodno, svu odjeću i druge predmete koje zateknete u ormaru položite na pod. Svakako ga prije toga barem usisajte.

Odvojite dovoljno vremena za pregled cjelokupne zimske odjeće  i  dodataka kako biste donijeli odluku koje od njih želite zadržati, donirati ili  možda zbog njihove dotrajalosti reciklirati.

Korak 2. Očistite ormar

Nakon što se u potpunosti ispraznili vaš ormar temeljito ga očistite. Ukoliko  inače koristite mirisne jastučiće u svom ormaru koji sprečavaju dolazak nametnika koji bi mogli uništiti vašu odjeću, onda je sada vrijeme da ih zamijenite. Budući da je vaš ormar prazan, iskoristite ovu priliku za prilagodbu polica u skladu s potrebama vaše proljetne odjeće. Naravno, ukoliko to želite i imate mogućnosti za prilagođavanje.

Korak 3. Pohranite svoju zimsku odjeću na najbolji mogući način

Prije finalnog spremanja obavezno operite odjevne predmete kako bi bili  spremni za nošenje sljedeće zime. Mrlje na vašoj odjeći mogu postati trajne  tijekom skladištenja ukoliko ih se ranije ne tretira na odgovarajući način.

Ovisno o tome s kojim prostorom raspolažete, sezonsku (zimsku) odjeću možete pohraniti odvojenu od one koju trenutno nosite. Stavite ju u spremnike na više police u ormaru ili ukoliko imate iznimno duboke police tada prostor straga rezervirajte za ovu odjeću. Veste, hlače, debele majice i sl. složite, dok kapute i jakne ostavite na vješalici. Ukoliko nemate mogućnost potpunog odvajanja zimskih komada od proljetnih jedan dio visećeg prostora odvojite za zimske kapute i/ili jakne.

Korak 4. Organizirajte ono što ste odlučili zadržati

Nakon što ste odlučili koje odjevne predmete želite zadržati, promislite  kako bi bilo najbolje organizirati ih. One komade koji su izrađeni od  debljih materijala, proljetne jaknice, sakoe i sl. obavezno stavite na vješalice. Isto napravite i s haljinama, suknjama, hlačama. Ukoliko u svom ormaru imate pretežito police tada odjeću uredno složite na njih ili koristite organizatore za odjeću te ju složite vertikalno prema KonMari metodi.

Prednosti vertiklanog slaganja odjeće:

  • štedi prostor,
  • sve što je pohranjeno možete vidjeti “na prvu”,
  • potiče vas da budete pažljiviji prema stvarima koje posjedujete,
  • vertikalna pohrana olakšava uzimanje odjeće i odlaganje stvari nakon njihova korištenja.

Odjevne predmete koji se nalaze na vješalicama možete organizirati prema kategorijama (sve hlače zajedno,  sve haljine zajedno,  sve košulje zajedno  itd.),  prema boji (od najtamnije prema najsvjetlijima)  ili  s  lijeva  na  desno  rasporedite  odjeću  od  najduljih  do najkraćih komada.

Ako u vaš ormar ne stane sve potrebno, potražite alternative za pohranu dodataka kao što su kape, šalovi, odjeća za vježbanje i sl. To su sitnice koje je teže organizirati i zbog kojih vaš ormar može poprimiti neuredan izgled. Za sitnije stvari (poput remena, rukavica, traka za kosu) koristite manje spremnike/organizatore.

Korak 5. Uživajte u prednostima organiziranog ormara

Organizirani ormar daje vam potrebnu jasnoću s čime raspolažete u njemu. Svoje jutro započinjete s pozitivnim stavom. Kad lako možete donijeti odluku izbora odjeće, bit ćete opušteniji čime izbjegavate kaos i stres pokušavajući svako jutro pronaći pravu odjevnu kombinaciju među morem onoga što u biti niti ne nosite.

Tekst: Marija Budija Bingula

Foto: Pexels, Unsplash, Marija Budija Bingula

Učitati još
Zatvori