Program Pokreni nešto svoje i ove godine pomaže izvrsnim poduzetnicima za koje ćete sigurno čuti

U vremenima u kojima živimo iznimno je hrabro započeti ili održavati tek pokrenuti posao. Ponekad je podrška i mentorstvo ono što nam najviše treba kako bi se što bolje usmjerili u dobrom pravcu. Jedno od takvih usmjerenja definitivno je program „Pokreni nešto svoje“ koji od 2016. godine sustavno daje vjetar u leđa mikropoduzetnicima i poduzetnicima početnicima, koji su svoj rad usmjerili u društveno korisne projekte čiji je cilj dugoročni pozitivan utjecaj na cijelo društvo.  

Društveno odgovorni projekti 

Već petu godinu za redom ovaj program prepoznaje trud i rad mladih poduzeća, a njihov uspjeh nakon sudjelovanja u programu samo ide u prilog tezi koliko je ovakav program važan za razvoj mikro poduzetništva. Kao jedan od najvažnijih kriterija bila je društvena i ekološka održivost projekta, kao i održivost i potencijalno poslovanje sudionika te inovacije koje doprinose vrijednom društvenom utjecaju. Ovogodišnjih šest najboljih projekata koji će tijekom idućih šest mjeseci dobivati kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku i bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 74.000 kuna su: 

  • Dada & Rocco d.o.o. (Supetar, otok Brač) 

Na otoku Braču u pogonu Dada & Rocco proizvode se zaštitne navlake za krevetiće te ostali proizvodi dječje opreme za spavanje. Ovo poduzeće stvara dragocjena radna mjesta, osnažuje svoje zaposlenice koje od poduke i osposobljavanja kontinuirano razvija i ulaže u njih.

Ovo poduzeće, odnosni svi njihovi proizvodi nositelji su i znaka Hrvatske kvalitete. Ovom podrškom Dada & Rocco će kupiti stroj punilicu te time još dodatno omogućiti ugodan i dostojanstven rad u svom pogonu, ali i povećati učinkovitost, pa će proizvodnja biti ukorak s potražnjom koja kontinuirano raste. 

  • Fizio Tech d.o.o. 

Startup iz Pule donosi nam ReStep, biofeedback uređaj za dozirano opterećenje. Inovacija pripada području medicinske opreme koja se koristi u ranoj postoperativnoj rehabilitaciji po operativnim zahvatima donjih ekstremiteta. ReStep je potrebno rješenje u profesionalnom radu fizioterapeuta i terapiji ortopedskih pacijenata.

Sastoji se od softwera i uloška koji sadrži senzore i signalizatore pritiska (svjetlosne, zvučne, vibracijske) kojima se omogućuje detekcija promjene/prekoračenja sile pritiska. U sklopu šestomjesečne podrške postojeći ReStep proizvod će se dodatno razviti i poboljšati te lansirati na tržište. 

  • Pixing 

Pixing dizajnira i proizvodi društvene igre te je njihov prvi i edukativni proizvod Čiri-biri Bajka, igra bazirana na pripovijedanju koje djecu potiče na verbalno i emocionalno izražavanje. Čiri-biri bajka se koristi za razvoj djece, interakciju te kako bi se na zabavan način djeci objasnila neka situacija iz svakodnevnog života. 

Školama i stručnim djelatnicima s područja dječjeg razvoja ova igra je kreativan i inovativan alat koji olakšava rad s djecom. Uz podršku ovog programa razvoja se proširenje igre kako bi se zahvatilo gradivo lektire te će do kraja podrške biti razvijena nadogradnja igre na temu Ivane Brlić Mažuranić. 

  • ROM HR 

Pod okriljem Romske organizacije mladih (ROM HR) pokreće se prvo romsko društveno poduzeće u Hrvatskoj. Predstavljamo RoUm (skraćenica od Romi i umjetnici), projekt gdje se metodom nadcikliranja izrađuju jedinstveni umjetnički predmeti te predmeti za interijere.

U RoUm-u tajna je upravo u proizvodnji i metodi izrade jer se metodom umanjuje gomilanje otpada i osigurava održiva potrošnja. Uz to izrada, zapravo prerada, kojom se proizvode predmeti odvija se inkluzivno pa time se i prenose znanja i tehnike zanata. RoUm će u sklopu Pokreni nešto svoje provesti projekt digitalizacije i  interaktivnog pričanja. 

  • Simpert j.d.o.o. 

Kreativni studio iz Slavonskog Broda približava korisnicima kulturu projektom digitalnog muzejskog sadržaja koji će se nalaziti na njihovoj aplikaciji Muzea.

Ovom inicijativom Simpert tim doprinosi edukaciji kroz povećavanje poznavanja o kulturi kod krajnjih korisnika, ali i jača te omogućuje digitalizaciju muzejskih sadržaja. Tijekom trajanja podrške razvit će se Muzea aplikacija te podići sadržaj za barem dva lokalna muzeja u Brodskom Posavlju i Cetinskoj Krajini. 

  • VeeMee d.o.o. 

Startup iz Zagreba s pametnim rješenjem za sljedivost hrane realizirano putem neutralne oznake porijekla s QR kodom. Ova tvrtka omogućava nam svima da znamo što jedemo, odnosno nama kao potrošačima omogućava da na lak i brz način saznamo tko je i gdje proizveo našu hranu.

Proizvođači i OPGovi od tvrtke VeeMee dobivaju svoj identifikacijski broj (PID), ali i vidljivost na njihovoj platformi i komunikacijskim kanalima. Sudjelovanjem u programu Pokreni nešto svoje 2021. omogućit će se promocija i vidljivost za proizvođače i OPG-ove Sisačko-moslavačke županije, i time istima olakšati plasman proizvoda. 

Finalisti natječaja, pa tako i dobitnici potpore, izdvojili su se inovacijom kakva doprinosi vrijednom društvenom utjecaju, ali i održivošću i potencijalom njihovog poslovanja. Nakon što je s finalistima komisija obavila intervjue te dodatno razmotrila njihove prijave, odabrano je šest projekata kojima će, osim bespovratne financijske potpore u iznosu od 74.000 kuna, ACT Grupa i partner programa Philip Morris Zagreb d.o.o. osigurati i promociju te kontinuirano poslovno mentorstvo tijekom sljedećih šest mjeseci. Philip Morris Zagreb i ove je godine osigurao više od 600 tisuća kuna za šest najboljih projekata i provedbu cijelog programa.

Foto: PR  

0