Kako pretvoriti balkon u omiljeni ljetni kutak?

Mnogi gradski stanovi mogu se pohvaliti balkonima koji upravo s dolaskom ljetnih mjeseci pokazuju svu svoju raskoš. Željka Kolak s odličnog bloga Moj Balkon predlaže kako pripremiti balkon za ljeto. Mjesec lipanj kuca na vrata i zadnji je čas da ih pretvorimo u urbane zelene oaze koje će vlasnicima pružiti mjesto za ugodni boravak, a prolaznicima zaustaviti poglede.

Kako bi uživali u ljetu na svom balkonu vrijeme je da se odlučite za ljetnice, a lipanj je mjesec koji volimo nazvati last minute za sadnju šarolikog bilja koje će biti vaš saveznik u ispijanju jutarnje kave ili večernjih koktela kad zažari gradski asfalt.

05

Nit vodilja neka bude položaj balkona

Ono na što je bitno obratiti pažnju prilikom odabira bilja su strane svijeta. Istočni balkoni s jutarnjim suncem idealni su za biljke koje podnose polusjenu. Tu će uspijevati vodenike s obzirom na to da vole popodne provoditi u hladu, a ugodno jutarnje sunce im neće stvarati probleme. Kako bi lijepo rasle i cvale zalijevajte ih navečer, tako ćete ih pripremiti na dozu sunca koju će primiti ujutro, uzeti će vlage koliko im je potrebno, a višak će se posušiti na suncu.

Petunije, surfinije, potunije ili preslatke million bells, sve one vole sunce, ali i svakidašnje zalijevanje, no jako sunce može doslovce pofuriti njihove nježne latice pa su idealne za jugoistočne balkone. Tako ih neće uništiti zapadno ljetno sunce, a opet će ga imati dovoljno. Ovo cvijeće voli prihranjivanje i puno vode u malim dozama, a korijenje nikako ne smije stajati u vodi.

06

Pelargonije su svakako vladarica južnog balkona. Dijelimo ih na pelargonije zonale ili stajaće pelargonije, pelargonije peltatum ili viseće pelargonije i pelargonije caliente – grmolika pelargonija koja je vrlo otporna na sušu i voli puno sunca. Za južni balkon su idealne viseće i poluviseće pelargonije, dok je stajaća pelargonija bolji odabir za jugozapadne i zapadne balkone. I vinka je biljka koja će super podnijeti žegu i sunce u ljetnim mjesecima što ju čini idealnom za južni balkon. Ona je mala grmasta vrsta, cvate cijelog ljeta, a ima je u nekoliko boja na tržištu.

balkon

Zapadni balkoni su pola dana u sjeni te su idealni za sukulente i kaktuse, a na njima će uspijevati i izvorno mediteranske vrste poput lavande, ružmarina, kadulje i smilja. Od ljetnica lijepo će uspijevati viseća bacopa, pelargonija zonale i argyranthemum.

08

Sjeverni balkoni imaju malo jutarnjeg i popodnevnog sunca, a biljka kraljica sjevera je fuksija. Fuksije su nešto osjetljivije, no zbog iznimno lijepih cvjetova oko njih se vrijedi potruditi. Njihovi zanimljivi cvjetovi rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Uz fuksiju tu su obična begonija i gomoljasta, viseća begonija koja ima raskošne crvene, ružičaste, žute ili narančaste cvjetove. Na sjevernom balkonu uspijevat će trajnice, naročito funkije iliti hoste, paprati i ukrasne trave.

03

Na balkonima će uspijevati i začini, menta voli sunce i polusjenu, bosiljku je potrebno osigurati popodnevni hlad, a mirisni timijan i origano će se snaći i na velikoj vrućini zapada.

Trajnice i ljetnice u super kombinaciji

Ukoliko na balkonu već imate trajnice, odlično će se uklopiti uz ljetnice koje odaberete. Iz uistinu širokog i šarenog asortimana odaberite ono što vam se sviđa i pritom pripazite na orijentaciju balkona. Većina trajnica cvijeta od sredine proljeća do početka ljeta. Dok ljetnice ne stasaju, trajnice će višestruko cvasti pa će na vašem balkonu uvijek biti flower power!

02

Ne zaboravite na namještaj

Ukoliko se u vama skriva kreativac, namještaj za balkon možete napraviti sami. Pretražite podrum ili bakin tavan gdje se možda kriju kakav stari drveni stol i stolac ili fotelja koje sami možete preurediti uz pomoć malo boje i zgodnog materijala te pokojeg ukrasnog jastuka. Ukoliko se pak odlučite na kupnju ne uzimajte ništa skupo niti veliko jer će zauzeti previše mjesta na balkonu. Najbolje je odabrati sklopive stolce i ležaljke u boji koje po povoljnim cijenama možete pronaći u supermarketima.

Tekst: Željka Kolak, Moj balkon
Facebook: Moj balkon
Foto: Shutterstock, Alvhemmakleri.se

0