Danas je u Zagrebu Pride Ride, šarena povorka ovaj je put na biciklima
Danas je u Zagrebu Pride Ride, šarena povorka ovaj je put na biciklima

Danas je u Zagrebu Pride Ride, šarena
povorka ovaj je put na biciklima

Lipanj je mjesec u kojem se obilježava Mjesec ponosa, koji uključuje brojne manifestacije. Sve je tada podređeno podizanju svijesti o diskriminaciji i nasilju koje se provodi nad članovima LGBTIQ zajednice. I dok je sve kulminiralo početkom mjeseca održavanjem tradicionalne Povorke ponosa, sada je tu još jedan zanimljivi događaj. Riječ je o manifestaciji Pride Ride koja će obilježiti svoje treće izdanje.

Pride Ride je zamišljen kao prosvjedna vožnja biciklima kojom se želi povećati vidljivost pripadnika LGBTIQ zajednice u javnom prostoru.

Vožnja centrom Zagreba

Organizira ga Ponosni Zagreb i na rasporedu je danas od 17 sati. Posjetitelji se okupljaju na Trgu dr. Franje Tuđmana, odakle će povorka bicikala krenuti sljedećom rutom: prilaz Gjure Deželića – Trg Republike Hrvatske – Savska – Vodnikova – Mihanovićeva – Trg kralja Tomislava – Hatzova – Draškovićeva – Boškovićeva – Zrinjevac – Praška – Trg bana Josipa Jelačića – Ilica – Ulica republike Austrije. Za sve koji se neće priključiti povorci, organiziran je program na mjestu okupljanja.

Nakon povratka na mjesto okupljanja, uslijediti će prigodni program. Prvo je na rasporedu čitanje proglasa u kojem će organizatori još jednom istaknuti svoje zahtjeve. A poruka je jednostavna – nećemo odustati sve dok ne ostvarimo potpunu ravnopravnost. Nakon čitanja proglasa vrijeme je za glazbeni nastup dua Cura i Dečko. Predviđeno trajanje programa je do 20:15 sati.

Foto: Facebook/Benjamin Strike

Brojna događanja u svrhu podizanja svijesti

Inače, Mjesec ponosa koji se sada bliži kraju ove je godine bio ispunjem raznim događanjima. Od projekcija filmova u Kinoteci, preko raznih stručnih predavanja na brojnim lokacijama, pa sve do obilježavanja 20. godišnjice prve Povorke ponosa održane u Hrvatskoj. Od tada se, srećom, dosta toga promijenilo. Međutim, i dalje je potrebno naglasiti koliko je važno da svi ljudi imaju jednaka prava i da ih se ne smije diskriminirati po nijednoj osnovi. Upravo zato pridružite se ove subote još jednom Pride Rideu i uživajte u ugodnom popodnevnom druženju u srcu Zagreba.

Učitati još
Zatvori